VAN, AKI AZ ÓCEÁNBAN ÉS VAN, AKI AZ USZODÁBAN… SPORTOLJ TE IS KÖZÖSSÉGBEN!

2018 november 3. Ágh Csaba

Minden ember alkalmas nagy teljesítményekre. Minden ember ösztönzőleg hathat másokra anélkül, hogy ezt tudatosan tervezné. Hinnie kell abban, amit csinál és örömöt lelni a tevékenységben. Ez fogja a gerincét adni mindannak, amelyről élvezettel fog beszélni bárkinek. Megszerezni egy bajnoki címet, ledobni pár felesleges kilót, megküzdeni egy betegség utóhatásával vagy “csak” egyszerűen jó példát mutatni a környezetünknek… Bármi lehet a cél, csak a megfelelő motivációt kell hozzá megtalálni. Te hogy állsz ezzel? Várj, elmesélek egy történetet.

 

            

Éppen befejeztem az edzést az egyik vendégemmel, de nem volt időm pihenésre, rohantam az öltözőbe. Aznap 180 hossz volt előírva az edzőterem medencéjében. Gyűjtöttem a kilométereket egy barátom, Mányoki Attila hosszútávúszó számára, aki Írországban tréningezett, hogy élete egyik legnehezebb próbatételét teljesítse – átússza az Északi-csatornát. 36 km, 12-14 C fokos vízben. Szél, erős áramlatok és hatalmas hullámok az óceánban. Nem túl barátságos körülmények… Ez az utolsó állomása a 7-ből, melyet az Ocean’s Seven versenysorozat keretén belül teljesít.

 

Az Ocean’s Seven versenyzőinek a világ 7 legnehezebb nyíltvízi csatornáját kell átúszniuk: 1. Ír-csatorna Írország és Skócia között 2. Cook-szoros Új-Zélandon az Észak- és Dél-szigetek között 3. Moloka’i csatorna Hawaiion, O’ahu és Moloka’i szigetek között 4. La Manche-csatorna Anglia és Franciaország között; 5. Catalina-csatorna Los Angeles és California között 6. Tsugaru-csatorna Japánban Honshu és Hokkaido között 7. Gibraltári-szoros Európa és Afrika között.

 

Összesen több mint 200 km a nyílt óceánon!

 

   Kép forrása+borítókép: Mányoki Attila facebook oldala

 

Attila hosszú évek óta készült állomásról állomásra. Már csak ez az egy volt hátra. Utazása előtt tettem neki egy ígéretet: az ő távjának a dupláját teljesítem (72 km), mire lejár az úszásra kapott néhány napja (augusztus 2. – 8. között). Mindig annyit bevállalva, amennyi az adott alkalomba belefér.  Arra gondoltam, hogy ha engem inspirál Attila teljesítménye – neki pedig jóleső háttértámogatás az én úszásom – , akkor miért ne vonhatnánk be még több embert? Elvégre ez a dolog lényege:

 

Megvalósítani az álmaidat és közben cselekvésre ösztönözni másokat is.

 

Létrehoztam egy facebook csoportot Mányoki Challenge néven, ahova bárki csatlakozhatott (Igen, te is!). A csapat tagjai annyit úsztak, amennyit csak szerettek volna, amennyit csak bírtak. Az volt a cél, hogy minél több ember életében szerepet kapjon a rendszeres úszás.

 

Voltak, akik rendszeresen több kilométert úsztak. Volt, aki egyszer vette rá magát, mert a cél és a közösség magával ragadta annak ellenére, hogy allergiás volt a klórra. Olyan is akadt, aki pár száz méterig jutott, de méltán volt büszke a teljesítményére. Mi is azok voltunk. Attila rendszeresen tett fel a csoportba olyan üzeneteket Írországból, amelyeket máshol nem közöltünk le.

 

A próbatétel

 

Amennyiben figyelted a híreket, láthattad, hogy Attilának be kellett fejeznie az úszást még azelőtt, hogy elérte volna Skócia partjait. Természetesen nem adja fel, jövőre újra belevág, hogy teljesítse az utolsó szakaszt. Nem kérdés számomra, hogy képes rá!

 

Attila folytatja az úszást és mi sem teszünk másképp! A csoport aktív és folyamatosan teljesítjük az állomásokat. Téged is várunk, csak regisztrálj be az alábbi linken: https://www.facebook.com/MányokiChallenge

 

     Mányoki Attila úszó szakértőnkkel, Ágh Csabával

 

Pontosan mit takar a Mányoki Challenge?

 

A közösséget akkor hoztam létre, amikor Attila az Ír-csatorna átúszására készült, azonban a céljaink nem korlátozódnak erre az egyetlen távra. Magába foglalja mind a hét állomást, pontosabban azok távolságának a dupláját. Összesen 407 km-t. Miért számolunk valamennyi állomás esetén dupla távolsággal? A válasz egyszerű. Attila nyílt vízben úszik. Mi uszodában. Uszodai körülmények között lehetetlenség azt a fizikális terhelést biztosítani, amivel ő szembesül a nyílt óceánon. A hideg víz, a hullámzás és a környezeti hatások mentális terhelése…. a dupla távolsággal a tiszteletünket mutatjuk Attila felé.

 

Ne tartson vissza, hogy nem vagy versenyúszó. Mi sem 🙂 Egyszerűen jó érzés egy közösség tagjaként nap mint nap tenni az egészségünkért. A sport egy életre szól, nem csak egy verseny vagy táv erejéig!

 

Amit edzőként a legfontosabbnak tartok

 

Támogatni a barátomat egy ekkora feladat kapcsán fantasztikus érzés volt. Megérintett azoknak az embereknek az igyekezete és lelkesedése, akik csatlakoztak a csoporthoz. Mégis, a legnagyobb öröm, hogy egyre több szülő-gyermek páros vágott neki a távnak. Az így eltöltött közös idő olyan kapcsolatot épített ki a családokon belül, amely semmihez sem fogható és egy életen át meghatározó élmény marad mindannyiuk számára. Miért? Azért, mert a szülő a mozgás örömét, az  egészséges életmód legalapvetőbb építőkövét adta tovább – A rendszeres mozgásra való igényt, az élményeken alapuló aktív mozgást.

 

Apa és lánya együtt úszik a Mányoki Challenge közösség tagjaként

 

Ezt az ember sosem hagyja abba és ha átmenetileg ki is marad néhány alkalom, tenni fog azért, hogy újra mozoghasson. Semmi sincs, amellyel egy szülő nagyobb szolgálatot tehet az utána következő generációkért, mint a mozgás szeretetének az átadása.

 

Mi a helyzet veled? Amennyiben idáig eljutottál az olvasásban, te közénk tartozol! Csatlakozz a Mányoki Challenge közösségéhez és vágj bele az úszásba! Nem tudsz úszni vagy a víz nem a te világod? Hát teremtsd meg a sajátodat. Futás, kerékpár, foci, tollas, ping-pong, kirándulás vagy tánc? Az élményalapú sportolás egyetemes, nincs egyetlen mozgásformához sem kötve. Mi az úszást választottuk, de te elindulhatsz másfelé is. Légy a saját közösséged motorja, mutass példát mások számára. Keress egy célt, amely lelkesít és mesélj másoknak erről. Meglátod, hamar társakra találsz. Az interneten keresztül pedig olyan emberekkel is kapcsolatba léphetsz, akikkel valószínűleg sosem találkoztál volna.

 

Hiszem, hogy az igazi Hősök nem a képregényekben, vagy a filmekben léteznek, hanem a saját közösségünkön belül. Csak fel kell ismerni őket. Miért ne lehetnél te az egyik?

 

Szeretnénk veled örülni a sikereidnek, így ha van hozzá kedved arra kérünk, hogy oszd meg velünk a történetedet ITT!

  Ha szívesen olvasnál még motiváló cikket Csabától, akkor ajánljuk az életmódváltással kapcsolatos írását is:  
AZ 5 LEGFONTOSABB KÉRDÉS, AMIT FEL KELL TENNED ÖNMAGADNAK A NAGY VÁLTOZÁS ELŐTT – Videóval!
 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek