4 OK, HOGY MIÉRT ISMERD MEG A TINIKET ONLINE IS

2018 október 25. Bacsa Katie

Screenshot. Hashtag. Dm. Story. Te tudod ezek mindegyikéről, hogy micsoda…? Nos, ha nem, viszont kamasz gyereked van, akkor lehet, hogy le vagy maradva… Tinimentorunk segít, hogy miért fontos követni a tinik online világát! 

    

A Z-generációs fiatalokat, vagyis az 1995-2009 között született gyerekeket Tari Annamária pszichoterapeuta digitális bennszülöttként jellemzi. Valóban iszonyatosan sok időt töltenek a világhálón ezek a kamaszok, amiért gyakran kapnak elítélő megjegyzést, tekinteteket. És ők nem változnak, csak tovább szítják a közfelháborodást.

 
Coming Soon
Total Votes : 26
 

De ki a felelős a helyzetért? És mit lehet tenni?

 

A felnőttek felelőssége óriási, hiszen ők „csak” beleszülettek ebbe a „technológiai világba”, amit mi felnőttek, és a felmenő generációk teremtettünk nekik. A jelenben pedig a szülők adják a kezükbe az okostelefonokat. Miért kérjük tőlük számon azt, ha használják? Miért várjuk el, hogy ismerjék és értékeljék a retro idők életérzését, amikor ők most élnek, most születtek, ebbe a világba csöppentek

 

A meg nem értéssel és a korlátozással nem az értékrendszert fejlesztjük, hanem egyre csak mélyítjük a szakadékot a szülők, felnőttek és a kamaszok között.

    

Az elfogadás kulcsfontosságú a tinikkel kialakuló bizalom és az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. Hiszen:

 
  • # ÚGYIS használni fogják
  • ÚGYIS ott (is) fogják megélni érzelmeiket
  • ÚGYIS a napjuk nagy része az online jelenlét.
 

A tinik lelkéhez az értő és ítéletmentes figyelem segít közeledni.

 

De tényleg ilyen borzalmas is ez az online világ? Mit csinálnak a tinik a webes térben?

 

A fiatalok életében az online tér, vagyis az applikációk használata jelentős önkifejező eszközt jelent. Ezerszer bátrabbak egy poszt megszerkesztésekor, egy üzenet megfogalmazásakor, egy gondolat továbbadásakor, mint az offline térben.

 

Offline, vagyis a hétköznapi jelenlétben igyekeznek inkább beolvadni a tömegbe, és csak ritkán merik felvállalni az egyéniségüket személyesen. Tömegruhákbam járnak, a hajviseletük egyforma, a beszédstílusukat, megnyilvánulásaikat szinte kizárólag a közösség formálja és határozza meg.

 

Online pedig bontogatják a szárnyaikat, megélik a saját különlegességüket, felvállalják a véleményüket és igen: közlik az érzelmeiket.

 

A korábbi generációkhoz képest az egyetlen erős változás a kamaszkori érzelmi világot, a figyelem- és szeretethiányt tekintve az, hogy az internet instant és tág világával felerősödnek az egyébként is nagy jelentőségű „érzelmi sokkjelenetek”.

 

A tinikből nem tűnnek el az érzelmek az online térben. Épp ellenkezőleg: megsokszorozódnak!

        

Éppen ezért szeretik, éppen ezért használják a nap minden órájában, éppen ezért vannak jelen a neten. Mert kívánják is megélni az érzelmeiket, egy számukra szabadságot, önkifejezési lehetőséget nyújtó plattformon, ahol azt érzik, önmaguk lehetnek, egymás között.

 

Mit tehet a szülő, a pedagógus, hogy közelebb kerüljön egy tini gyerekhez?

  

A megoldás egyszerű, de mégis macerás.

Nemcsak követni kell a gyerekek közkedvelt alkalmazásait, hanem folyamatosan lépést tartani. Nem elegendő felzárkózni, hanem állandóan képben kell lenni, képben kell maradni az online világ lehetőségeivel.

 

Igen, ez nem könnyű, hiszen hetente jelennek meg új appok, és kinek van ideje, energiája ezeket bogarászni…?

 

Vagy a klasszikus válasz az szokott lenni a felnőttek szájából, hogy „Á, öreg vagyok én már ehhez, a fene se érti ezek működését!”

De hogyan várjuk el a gyerektől, hogy beszélgessen, hogy meséljen, ha tudja, hogy mi azt se tudjuk, miről beszél?

 

Mert itt nem egyszerűen likeokról vagy megosztásokról van szó.

Hashtagekről. Screenshotokról. Reblogokról. 24 órákról. Q+A-ról. És DM-ekről.

   

1.) Azért fontos, hogy képben legyünk a tinik kedvenc online alkalmazásaival, hogy

 
  • csökkentsük a szakadékot kettőnk között
  • segítsük őt a folyamatos híd megtartásához az online és az offline jelenlétbeli megnyilvánulásai között
  • hogy megértsük, hogy az érzelmei hátterében milyen online hatás és megélés is állhat
 

2.) Ettől emelkedik a mi “rezgésszintünk” is, azaz közelítünk hozzá lelkiekben. Kialakul a bizalmi kör, és nem mellékesen a felnőttek is fiatalodnak szellemileg, ami önbizalomhoz és frissességhez is vezet. Hát nem motiváló?

 

„Ne már, ez hülyeség! Én nem fogok magamról kutyafejes fotókat osztogatni!” – hangzik a kifogás gyakran a felnőttektől.

 

Félreértés ne essék, nem arra biztatom a szülőket, hogy ők is ugyanolyan elánnal és átéléssel legyenek jelen ezeken a felületeken. Sőt! Ez veszélyes próbálkozás is lehet, hiszen akkor a tinik megint „átköltöznek” egy olyan felületre, ahol nincs jelen az anyuka, a nagymama, a tanárnéni, a szomszéd apuka.

Emellett az ellenőrzés „szimata” elrettentő számukra, mindenképp kerüljük a „csekkolást”, a gyerek bekövetését.

 

3.) A „képben levés” azt jelenti, tudjuk meg mit, mire és hogyan használnak. Milyen applikációk vannak és hogyan is működnek? Nézzünk meg egy-egy átlagos tinit ezeket a felületeken, egy ideig kövessük is őket, figyeljük a változásokat, inspirálódjunk!

 

A beszédtéma, de egy általánosságban érzékelt kölcsönös közelség is simulékonyabban fog működni a megértés által. 

 

4.) Csökkentsük a veszélyhelyzetek kockázatát!

 

Ne csak papoljunk! Gyakran előfordul, hogy a szülő ugyan kellőképp felvilágosítja a gyerkőcöt az online veszélyekről, emberrablók és a Momo vagy Kék bálna típusú üzenetekről, azonban fogalma sincs, egymást hogyan teszik tönkre egy-egy alkalmazáson. Mivel gőze sincs, mi az a sok kis négyzet a gyereke kijelzőjén, amik néha több veszélyt tartogatnak, mint azt el tudjuk képzelni. A cyberbullying megfelelő text-terepe már nem a Messenger, a facebook pedig már szinte nem is létezik. De akkor mi? Kerüljünk képbe haladéktalanul!

 

+1 Inspiráció: Segítsük tini gyerekünket a posztjai alkotásakor! 

 

Pl. mikor észrevesszük, hogy sokadjára próbálkozik egy időzítős fotóval. Gúnyolódás helyett kérdezzük meg, mi tetszik neki abban a fotóban, ahol háttal szerepel? Merthogy most ez a trendi beállítás a tinik körében, és ő is akarni fog pár ilyen képet. Segítsünk neki inkább egyedivé tenni, vagy csak simán kattintsunk, működjünk együtt.

 

# A dicséret – bármennyire is nem befogadóak ebben a korban és gyakran szájhúzás rá a válasz – lételemük. Emeljük ki értékeit akár háttal, akár szemből fotózzuk őt.

 

# Ajánljuk fel a segítségünket, ha musical.ly (TikTok) videót készít a jelenlétünkben. Elég csak tartani a kamerát, de ötletelni is lehet együtt. Ezek a jelenetek mindig kapcsolat- és helyzetfüggők.

 

De a legütősebb, ha mi magunk lepjük meg őt valami online dologgal: egy linkkel üzenetben, vagy egy vacsi utáni közös „videózással”, amiben megmutatunk neki egy általunk felfedezett tini celebet, akinek valós tehetségének hangsúlyozásával inspirálhatjuk saját gyermekünket is.

 

Összegezve tehát:

 

1. A tinik érzelmeinek, világának megértéséhez elengedhetetlen az értő, érző és megengedő figyelem.

 

2. Az elfogadáson túl a tettek, a lépéstartás és az online tér megismerése kulcsfontosságú.

 

3. Ezen a ponton túl pedig bátran, kreatívan működjünk együtt. Állandó éber jelenlétünket és „csápjainkat” használva ragadjuk meg a pillanatot, vagy akár teremtsünk „mesterségesen” is szituációkat.

 

4. Élvezzük a folyamatot, ahogy lassan kialakul a híd a felnőtt és a tinigyerek lelke között, valamint az online és offline jelenlét között.

 

Ha szeretnél részt venni a hamarosan megrendezésre kerülő „A tinik onilne világa” workshopon, ahol megismerheted

 
  • – az applikációkat
  • – a lépéstartás folyamatát és elemeit
  • – a tinik online titkait
  • – a netes veszélyek tabutémáit,
 

Valamint a gyakorlatban is alkalmazható tanácsokkal és módszerekkel gazdagodhatsz, jelentkezz IDE kattintva.

 

Vagy keresd bátran tinimentorunkat, Katie-t itt:

0630 363 48 39

katie@beyourself.hu

  Ha szeretnél többet megtudni a fiatalokat érintő veszélyekről, olvasd el ezt a cikket is:  
AKÁR ÉLETVESZÉLYES IS LEHET A PISZKÁLÓDÁS AZ ISKOLÁBAN – mit tehetünk ellene?
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek