CSODÁLATOS HATÁSÚ ŐSZI GYÓGYNÖVÉNYEK – gyűjts belőlük!

2018 október 24. Author Guest

Miért szeretjük a gyógynövényeket? Mert kíméletes módon őrizhetjük meg velük egészségünket és segíthetjük velük gyógyulásunkat. Bár a tavasz a gyógynövény-dömping időszaka, szerencsére az őszi időszakban is van mit gyűjteni! Bár a legtöbb tömegesen előforduló gyógynövény hatóanyag-tartalma ilyenkor már igen alacsony, minden évszak ad feldolgozható anyagokat. Most például csipkebogyót vagy vadgesztenyét.

 

Növényi részek gyűjtésekor egész évben ugyanazokat az irányelveket követjük. Lehetőség szerint tiszta, kártevő- és sérülésmentes növényi részeket gyűjtünk olyan helyről, mely utaktól, elsősorban az autóforgalomtól és más szennyező forrásoktól távol esik. Használhatunk ollót vagy kést, de ha kerülni szeretnénk a növények fémmel való érintkezését, akkor se tépjük durván a növényt. Beszerezhetünk porcelánkést is. Amikor a növény herbáját gyűjtjük be (azaz a növény felső részét, nagyobb növénynél felső 10-20 cm-ét), akkor a növényt nem kell elpusztítanunk. A hatóanyagok mind teljesebb megőrzése érdekében kerüljük a begyűjtött rész törését is.

 

Az alábbiakban megénekelt csipkebogyó szárítása több hetet is igénybe vehet. De általában is igaz, hogy amikor a szárított növényi rész már roppanva törik, teljesen száraz tapintásra, akkor befőttes üvegekben tárolható. Ennek előnye a papírzacskókkal, textilzsákkal szemben, hogy a növény kevésbé törődik, esetleges  illóolaj-tartalmát jobban megőrzi, védettebb a kártevőkkel (például molyokkal) szemben és a feliratokat csak egyszer kell elkészíteni, majd évekig használhatjuk megszokott üvegeinket. Az üveg legyen teljesen száraz; ha el kellett mosogatnunk, a legjobb, ha törölgetés helyett a napon szárítjuk ki őket teljesen.

 

A szárított növényi leveleket minél kevésbé összetörve, esetünkben a gyűjtött csipkebogyót egészben tegyük az üvegbe, hogy lehetőség szerint kevésbé sérüljenek a sejtcellák, és több maradjon meg az esetleges illóolaj-tartalomból is. Nagyobb mennyiségben gyűjtött növények esetében használjunk bátran 5 literes befőttes üveget a tároláshoz. A csavaros fedővel jól lezárt kisebb-nagyobb üvegeket egyaránt fénytől és párától védve, sötét, hűvös helyen tároljuk – azaz tegyük be a konyhaszekrénybe.

 

A csipkebogyót ősidők óta ismeri és használja az emberiség. Az ókori Egyiptomban nemcsak a termését, de a leveleit és a virágját is felhasználták. A középkorban a szerzetesek gyógyító hatását népszerűsítették, de a Mária-kultuszhoz is kapcsolódott. Az újabb korokban már számtalan felhasználási, fogyasztásai módja létezik, ezek közül most kedvcsinálóként a legegyszerűbbekkel foglalkozunk.

 

A csipkebogyó a vadrózsa termése. A bokron elvirágzik a rózsa és a helyében ott marad az élénkpiros bogyó. Többféle értékes hatóanyag található benne; ezek közül a legismertebb magas C-vitamin tartalma. A csipkebogyó így immunerősítő hatású, emellett erősíti a csontképződést és a vérerek falára is jótékonyan hat. Kezelésre és megelőzésre is használja a gyógyászat.

 

A közhiedelemmel ellentétben a csipkebogyó begyűjtése már a nyár végi, ősz eleji időszakban javasolt. Csak akkor kell megvárnunk a fagyot, ha lekvárt szeretnénk készíteni belőle! A vitamintartalma ugyanis a félig érett, narancssárga bogyónak a legmagasabb. Teához kemény, egészséges bogyókat gyűjtsünk, s kíméletesen, vékony rétegben szárítsuk azokat. Tea készítésekor megtört bogyóit hideg  vagy langyos vízben áztatjuk akár egész éjszaka. Ha nem vitamin-bevitel a cél, forrázni is lehet. Ez esetben más hatóanyagait, hasznosítja szervezetünk.

 

Külsőleg használva gátolja a bőr öregedését, ami miatt a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza. Gyulladásgátló hatású, különösen vese-, máj-, és hólyagbántalmak esetén igyunk belőle naponta három csészével is. Enyhén vizelet- és hashajtó hatású is. A csontok erősségét segíti, gátolja a meszesedést. Az erek rugalmasságának megőrzését is megtámogatja rendszeres fogyasztása, de a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok esetén is érdemes a csipkebogyóhoz nyúlni.

 

Tavasszal se feledkezzünk majd meg a vadrózsáról, hiszen szirmait is gyűjthetjük, ezt a délelőtti órákban javasolt megtenni. Ízesíthetünk vele süteményt, főleg pitéket; és készíthetünk belőle frissítő szörpöt, valamint iható rózsavizet. Utóbbinál a szirmokat megtépkedve-dörzsölve pár nappal előtte adjuk a vízhez, vagy kiegészíthetjük bodza- és akácvirággal, mentával, gyümölcsökkel is. A szirmokkal még mézet is ízesíthetünk!

 

A vadgesztenyét héjától megfosztva ledarálhatjuk, majd pépesíthetjük kicsi pálinka hozzáadásával turmixgépben. Az így nyert masszát befőttes üvegbe öntjük további pálinka hozzáadásával fele-fele arányban. Hónapokig is állhat így a gesztenye. Csodálatos hatását ízületi fájdalmak, gyulladás esetén tapasztalhatjuk meg, ha a fájó testrészt külsőleg kenegetjük a leszűrt alkoholos kivonattal naponta kétszer.

 

Aki egy izgalmas túra keretében szívesen gyűjtene csipkebogyót, annak érdemes összekötni ezt a programot egy turisztikai érdekességgel: Szeged mellett több tízezer darumadár tölti az idejét ősszel. Darulesekre lehetőség nyílik az alábbi időpontokban: 

  Szerző: Ábrahám Krisztián
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza