“A PORSZEMEK KÉPESEK HATALMAS FOGASKEREKEKET IS MEGÁLLÍTANI!”

2018 október 5. Tóth Gábor

Interjúsorozatunk szakértőinkkel folytatódik, és íme a várva-várt: ismerjétek meg közelebbről és más oldaláról Bio Gabit, azaz Tóth Gábort!

 

1. Mutatkozz be maximum 5 mondatban!

Tóth Gábor, vagyok, főként az egészséget érintő kérdésekkel foglalkozom, több mint húsz esztendeje. Magánemberként persze sok más terület is érint, kiemelten a sport, a történelem és a művészetek. Budapesten nőttem fel, a már korábban is „hírhedt” Havanna lakótelepen, de szerencsésnek érzem magam, hogy a helybeli iskolák közül az egyik kiemelt, ének-zene tagozatos iskolába járhattam. Később bekerültem a város „szívébe”, az Andrássy úti élelmiszeripari technikumba, ahol az érettségit követően még egy évet tanulhattam, technikusi vizsgát téve. Kikerültem az iparba, majd vissza a főiskolai, majd egyetemi padsorokba. 2000-ben diplomáztam, majd meglehetősen gyorsan megkezdtem szakmai pályafutásomat előadóként, illetve könyvek szerzőjeként. Örülök, hogy részese lehettem és lehetek a hazánkban zajló egészségtudományi folyamatoknak, és sok-sok emberhez eljuthatott a változás üzenete és örömhíre.

 

2. Mi a “szakterületed” és miért pont ezzel foglalkozol?

 

Azt hiszem, a tanulmányok hozták az élelmiszer- és táplálkozástudomány iránti növekvő érdeklődésem. Már a technikumban izgatottan olvastam az ilyen jellegű tudományos eredményeket, és – amíg padtársaim egy része bóbiskolt az órákon – én alig vártam az újabb ismereteket. A biológia és a kémia iránti fogékonyságomat szüleim is korán észrevették, de a középiskola után, az egyetemen érett be ez igazán az érdeklődésem. Kerestem az összefüggéseket, kezdtek összeállni a mozaikok, és igen sokat olvasgattam a könyvtárban, faltam az irodalmakat csak úgy. Szeretem, amivel foglalkozom, és hálás vagyok azért, hogy az a munkám, ami a hobbim és fő érdeklődési köröm is egyben.

 

3. Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

 

Főként a sok-sok megváltozott életet, amelyek végigkísérhetik a kollégáimmal végzett munkásságomat. Ugyanakkor úgy hiszem, ezt nem egyedül értem el, hanem egy magasabb erőforrás, a JóIsten által, aki biztosította, hogy a megfelelő időben, a megfelelő emberrel találkozzak és beszéljek. Ha visszatekintek, be tudom azonosítani ezeket a pontokat, és úgy gondolom, mindenki életében vannak ilyen „út-váltók”. A döntés a miénk, de az életünkben felsőbb erők is működnek, úgy gondolom.

   4. Mit jelent számodra az egészséges életmód?  

Gyógyító elvek rendszerét, tudományos ismereteket, gyakorlati megvalósítást, életcélokat, életerőt, perspektívát, pozitív életszeméletet, missziót, kapcsolatot hasonlóan gondolkodó emberekkel és tudósokkal, és új generációs élelmiszereket.

   5. Te mit teszel azért, hogy egészségesebb legyél? És mit nem?   

Magam is küzdő ember vagyok. Gyermekkoromban a sok súlyzós edzés miatt rászoktam a jelentős húsfogyasztásra, mellette nyers tojást, túrót, sajtokat fogyasztottam, hiszen úgy tudtuk, ezek adnak jó eredményt. Emlékezem, ahogy – az érettségi után – hetente háromszor jártam a lőrinci piacra, és csirkét vettem, majd – édesapám tanítása nyomán – rendszeresen kicsontoztam és a filézett csirkemellet és combot kisütöttem. Nehéz volt ebből „megszabadulnom”, de sikerült, az évek alatt, és itt kell hozzátennem, hogy jelentős édességfüggőséggel is rendelkeztem gyermekkoromtól kezdve.

 

Gábor szakértőnkkel, Baski Sanyi testépítő és személyi edzővel a teremben

 

A közvetlen környezetemben nem volt vegetáriánus, sem vegán ember, de ellátogattam egészségklubokba, reform-gondolkodású szellemi műhelyekbe. Emellett 1995-től megismerkedtem adventista emberekkel és eljártam közéjük is, később magam is az adventista hit mellett döntöttem. A lelki változások, az újabb tudományos eredmények és az amerikai New Start elvekkel való találkozás átalakította az életemet, és egy új pályán indultam el, 1996-tól kezdve.

 

Az évek alatt rá kellett jönnöm, hogy a táplálkozás korántsem minden. A rendszeres sport legalább ugyanolyan jelentőségteljes, mint az étrend, de említhetném az alvást, a vízbevitelt, a légzést, a napfényt, a mértéktartást és a lelki egyensúlyt is. Azt hiszem, a táplálkozáson kívüli életelvekben van még javítanivaló az életemben, de az étrend terén is mindig van újabb tapasztalatom. Szívesen tanulok másoktól és kipróbálom az új meglátásokat.

 

Csodálatos dolog folyamatosan tanulni és fejlődni, és alázattal nézni szét a világban, amelynek „porszemnyi” részei vagyunk, mégis részei. A porszemek képesek hatalmas fogaskerekeket is megállítani, tehát akármilyen kicsik is vagyunk, létezünk és befolyásoljuk a világot. Nagy titok ez nekem is, de így tapasztalom.

  6. Melyik a kedvenc cikked az Életem.hu-n?  

Természetesen mindig ámulva nézem, hogy a konyhatündérek milyen tetszetős és ízletes ételeket készítenek és fotóznak, ez már-már művészet. Sokat mosolygok Marton Évi kollégánk cikkein is, kedvelem az írásainak a stílusát és tanulságosak. Ha elvonatkoztatok egy kicsit az élelmiszerektől és a fogyókúrától, az edzéssel, a fiatalokkal, a befolyásolással, szemléletváltással kapcsolatos cikkeket olvasom előszeretettel. Minden írónk előtt tisztelettel adózom, aki publikál az Ételemre, mert mindannyiunknak ez missziója és az írásaik frissek, informatívak.

  7. Hol tudnak Téged elérni az érdeklődők?  

Az elmúlt 20-22 évben igen sok helyen mutatkoztam, szinte naponta valamelyik városban előadtam, évi mintegy száz előadásom és programom volt, emellett több mint tíz könyv is megjelent. Egy ideje visszavonultabban élek, többet vagyok a családommal, és emiatt egy kicsit nehezebb elérni engem. Itt az etelem.hu-n túl a blnce.hu termékfejlesztői oldalunkon keresztül lehet rám találni, illetve az etkezesitanacsadas@gmail.com e-mail címen, ez utóbbit is kollégáimmal közösen látjuk. A Facebook és a Messenger nem könnyű pálya nekem, mert sok kérdés, kérés érkezik és képtelen vagyok ezekre megfelelően reagálni. Saját Facebook és Instagram oldalamon időnként személyesebb gondolatokat is írok. Ezekben a hetekben indítom el az e-mentes.com oldalon az „éléskamra” programunkat, amelyet várhatóan Sebestyén Balázzsal együtt viszünk majd. Célja a tudatosság és a „mentes” táplálkozás erősítése, kiemelkedő minőségű táplálékok ajánlása és elérhetővé tétele révén.

 

Bio Gabi az RTL Klubban a Reggeli c. műsor forgatása előtt

 

Természetesen vannak azért még előadásaim, egészségnapok, főzőklubok, megújulás wellness-hetek vagy éppen nomád sporttáborok, amelyekről az etelem.hu eseménynaptárában lehet tájékozódni. Folyamatosan jelen van a Balázsék (Rádió 1) műsorblokkban kéthetente csütörtökönként (8.10-8.45 között) az E-mentes övezet táplálkozási rovatunk is, friss eredmények közreadásával.

 

+1. Mivel töltöd a szabadidődet, van más is, ami lelkesít a hivatásodon, az egészséges életmódon kívül?

 

Szabadidőmben futok, kerékpározom, edzőterembe járok, olvasok, kedvelem az elgondolkodtató művészfilmeket, történelmi alkotásokat, és szívesen járok komolyzenei koncertre, ha időm engedi. Szeretek főzni és új recepteket kipróbálni, bár előfordul, hogy nem mindenki eszi szívesen az ilyen újításaimat a kísérleti fázisban. 🙂

Vajon ez még az a bizonyos kísérleti fázis…? 😀 

 

Sajnos az eddigi életemből kimaradt a barkácsolás, a kőműves munka, a vízszerelés és minden ilyen jellegű fizikai terület, pedig szívesen elsajátítanám, mert jót tesz az embernek a sok szellemi munka mellett egy kis beton- és malterkeverés, falazás, burkolás. Szeretnék ezekben is fejlődni, remélem, még nem késtem el velük, de hasznos volna, ha minden munkát el tudnék végezni a házon belül és kívül és nem kellene „mesterembert” hívni. Sajnos ezek a kompetenciák kimaradtak eddigi életemből, de szerintem sosem késő elkezdeni. Mindig csodálattal nézem az ezermestereket!

  Ha érdekelnek Bio Gabi cikkei, ezt érdemes elolvasnod:  
SÚLYCSÖKKENTÉS MINDEN ÁRON? Hogyan készülnek a “csoda”készítmények, és miként válasszunk?
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek