TE TÜSSZÖGSZ, A KUTYÁD MEG VAKARJA MAGÁT – MI AZ?

2018 október 1. Dr. Saufert Gyula

Nemrég jelent meg Tóth Gábor könyve Kiút az allergiából címmel.  Sajnos sokan szenvednek allergiás megbetegedésekben, a pontos diagnózist és gyógymódot keresve. De vajon csak az embereknél lehetnek ilyen problémák? Vagy házi kedvenceink is szenvedhetnek allergiás betegségekben?

 

Igen, sajnos kedvenceink, különösen a kutyák, és azon belül is jónéhány fajta hajlamosabb a betegségre, mint társaik.

 

Tóth Gábor könyvében rengeteg hasznos tudományos ismeretet találunk az emberi allergiák kialakulása, tünetei, megelőzése kapcsán. Kutyák esetében – az embertől eltérően – általában nem a felső légúti tünetek állnak az előtérben, hanem a különböző testtájak viszketése, ami sokszor szinte elviselhetetlen a gazdinak és kedvencének is. Ennek oka, hogy kutyákban az allergiás folyamatokért alapvetően felelős sejttípus (hízósejt) nem a légutakban (mint az ember esetében), hanem a bőrben van jelen nagyobb számban.

 

Az allergia védekezőrendszerünk – akár ember, akár kutya esetében – eltúlzott válaszát jelenti különböző, egyébként többnyire ártalmatlan anyagokkal szemben. A tünetek kialakulásának előfeltétele az érzékenyítés, vagyis az adott anyaggal (allergénnel) történt előzetes találkozás.

 

Mire lehet allergiás egy kutya?

 

Ha röviden szeretnénk válaszolni, akár egyetlen szóval akkor az a MINDENRE (bármire) lenne. Ezért is annyira nehéz sokszor a diagnózis felállítása, hiszen számtalan allergén jöhet szóba. A leggyakoribb allergén, amivel a praxisban találkozunk, az a bolhanyál, ezt követi a pollenekre, penészgombákra, poratkára és a táplálék fehérjéire való allergiás hajlam. A kontaktallergia ritkábban fordul elő, olyan anyag okozza, mely közvetlenül érintkezik a kutya bőrével (szőnyeg, műanyagok, tisztítószerek), ilyenkor az elváltozások az idegen anyaggal való érintkezés helyén jelentkeznek. A bűzmirigy gyulladásos elváltozása is befolyásolhatja az allergia kialakulását.

 

Milyen tünetek jelentkeznek?

 

Az eleség allergia esetén egész évben vannak tünetek (emésztési zavar, hasmenés, fogyás, bőrtünetek). Az eledelben lévő fehérjékre alakul ki, a leggyakoribb ilyen táplálék Magyarországon a baromfihús. Mivel ezt etetjük a legtöbbet a kutyákkal, és ez minden tápban benne van, még ha az a táp bárányos, disznóhúsos vagy marhahúsos ízesítésű is. (Kivételt csak a speciális állateledelek jelentenek, melyekben a baromfihús hidrolizált formában van jelen.) De bármilyen más fehérje is kiválthat allergiát: egyéb húsfélék, zöldség, szénhidrátok fehérjéi is. A szója és adalékanyagok is okozhatnak problémát.   

    

A pollen allergia szezonális jellegű, a különböző növények virágzási periódusaihoz igazodik, az embertől eltérően főleg bőrelváltozások és viszketegség jelentkezik. Lakásban tartott kutyáknál egész évben hasonló tüneteket okozhat a házipor atkára való érzékenység.

 

Az allergiás kutya sokat vakaródzik, bőre kipirult, szőrzete fénytelenné, töredezetté válik, korpásodás és foltokban szőrhullás jelentkezhet, a bőrön pörkök, hólyagok is kialakulhatnak. Elhanyagolt esetekben gennyes bőrgyulladás is megjelenhet. Az elváltozások elsősorban a pofát, fület (hallójáratok), lábakat, hónaljtájékot, hasat és sokszor a mellkas oldalát érintik. Bolhanyál allergiás kutyánál rövid idő alatt tenyérnyi kinyalt, nedvedző, vörös terület alakulhat ki a far-comb tájékon.

 

Az allergia első tünetei bármely életkorban megjelenhetnek, de leggyakrabban 5 hónapos – 4 éves kor között jelentkeznek először.

   

Milyen fajták hajlamosak?

 

Minden kutyánál előfordulhatnak allergiás elváltozások, akár keverékeknél is, de vannak a betegségre nagyon hajlamos fajták pl. Westie, Sharpei, Mopsz, Bulldogok, fehér Boxer és egyéb kevés pigmenttel rendelkező fajtákra jellemző leginkább.

 

Hogyan lehet diagnosztizálni?

 

Az állatorvoslásban a legnehezebbek közé tartozik a különböző vakaródzásokkal járó betegségek diagnosztizálása. Jelen cikk keretei csak egy gyors áttekintésre adnak lehetőséget. Első körben a teljes élősködőmentességre kell törekedni, mely spot on vagy tablettás formában valósítható meg leggyorsabban. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, a táplálékallergiát kell kizárni, mely speciális diétából áll 6-8 hétig (ilyenkor semmi mást nem kaphat a kutyus). Ha továbbra is vakaródzik kedvencünk, lehetőség van vérből kimutatni az allergéneket és így diagnózishoz jutni (ez utóbbi vizsgálat akár 60-80 ezer forintba is kerülhet).

 

Milyen gyógykezelési/megelőzési módok lehetnek?

 

Ha van rá lehetőség, az allergént kell kizárni a kutya életéből. Bolhanyál allergia esetén egész évben szigorúan fenn kell tartani a bolhamentességet. Táplálékallergiánál a megfelelő, allergénmentes táp élethosszig tartó adagolásával érhető el tünetmentesség. Saját esetünk: egy labrador – lakásban és kertben tartott – házipor atkára volt nagyon érzékeny, egész évben vakaródzott. A gyógymód – a kutyus innentől csak a kertben lakhatott – itt teljes sikert hozott. Az esetek nagy részében sajnos nem tudjuk az allergéneket (pl. pollen) kizárni, ilyenkor gyógyszeres kezeléshez kell folyamodnunk, mely sajnos sokszor nem olyan hatékony, mint az ember esetében. Gyógykezelésként a mellékhatásokkal járó szteroidok, kutyák számára kifejlesztett speciális allergiaellenes tabletták, vagy a kutya véréből előállított deszenzibilizáló oldat alkalmazható.

  Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha igen, olvasd el állatorvosunk előző – még ősszel is bőven aktuális! – cikkét is:  
A KUTYÁD ÉLETE MÚLTHAT RAJTA: VÉDEKEZÉS A KULLANCSOK ELLEN
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek