
ÖTPERCES ŐSZI ÉDES ÉS SÓS FINOMSÁGOK A VEGÁN SÉFTŐL – a Rádió 1 hallgatók kedvencei!
Az elhízás korunk egyik legnagyobb álruhás ellensége, hiszen palástja alatt időzített bombaként lapul a kettes típusú cukorbetegség, a daganatos betegségek és többek között a magas vérnyomás, amiről tudjuk, hogy sok betegség dadusa. Igen ám, de ha szeretnénk élvezni a megszokott finom ízeket, ha nem szeretnénk lemondani például a pecsenyezsírról, akkor mit tehetünk? Megtanulhatjuk elkészíteni egészséges kivitelben! Íme néhány példa arra, hogy milyen ínycsiklandozóan finom és egészséges ételeket készíthetünk percek alatt, ami nem hizlal, mégis okot ad arra, hogy megnyaljuk mind a tíz ujjunkat! 🙂 Ezeket a recepteket teszteltük a Rádió 1 stúdiójában is Sebestyén Balázsékkal. Ott helyben készítettük el őket, az egész stáb megkóstolta és elismerte! Sok hallgató kérte el őket, így most ezen a módon is közreadjuk!
Vendégszerzőnk, Bánfi Ibolya vegán séf
Bio Gabival a Rádió 1-ben, a cikkben szereplő finomságokkal
Vegán pecsenyezsír
3 dl kókuszolajat felhevítünk, beleteszünk 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd néhány másodperc múlva levesszük a tűzről, hogy ne égjen meg. Beleteszünk őrölt fűszerpaprikát (kb egy csapott evőkanállal), finom szemű (átszitált) parajdi sót, 3 ek. sörélesztőpelyhet, 3 ek. pirított őrölt szezámmagot és egy-két maréknyi aszalt- vagy ha nincs aszalógépünk, akkor sült hagymát (dobozban lehet kapni a legtöbb áruházláncban).
Félretesszük kihűlni, majd be a hűtőbe, de nem sok időre, mert ha teljesen megdermed, nehéz az aljával összekeverni. Ezért időnként kiveszem a hűtőből, megkavargatom, majd visszateszem, míg teljesen „homogén” nem lesz.

Gesztenyés pirított diós hajdinakása
250 g világos hajdina leforrázva, majd 10perc múlva leszűrve, forró vízben újra felfőzve
csipet só
10 ek. hajdinatejpor
1 ek eritrit vagy Negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
fagyasztott (felolvasztott) gesztenyepüré
fagyasztott, megfőzött (vagy kevés mézben megsütött) és felaprított natúr gesztenyét is tehetünk bele.
1 csésze diót megpirítunk a sütőben 180 fokon (a tepsibe tegyünk sütőpapírt), majd nagyobb darabokra tördeljük és azt is belekeverjük. A tört diót és a darabolt sült- vagy főtt gesztenyét tálaláskor külön is felkínáljuk.

Édes datolyaszósz
A világ legegyszerűbb receptje: a cukrozatlan megmosott, beáztatott datolyát az áztatóvizével együtt összeturmixoljuk, és már kész is a kellemes ízű finomság!

Ha szeretnél további segítséget kapni új ételek megismerésében, látogass el Tóth Gábor Bio Gabival tartott legközelebbi főzősulinkra (október 7.-én) hogy elmondhasd te is: “Úgy érzem magam, mintha kicseréltek volna!” Az eseményről részletek itt elérhetőek:
Exkluzív reform (vegán) főzőtanfolyam és ebéd Tóth Gáborral (Bio Gabival)A borítókép illusztráció.
Vissza