TOMBOL A NYÁR, VESZÉLYES A TÁRSASÁG! – A fiatalok rossz irányba változnak nyáron?

2018 augusztus 8. Bacsa Katie

Ugye ismerős a helyzet? Későn ébred, hajnalig molyol, folyton álmos-fáradt, rendetlen, a lakást csak szállodának használja a gyerek, egyébként alig van otthon, és elfolyik a nyár előtte. Még a motiváltabb, rendszerszerető gyerekek is megváltoznak nyáron, ilyenkor hajlamosak rossz társaságba is keveredni, hiszen hirtelen szabadok, nem kötelező ugyanazon emberek társaságában lenni nap mint nap, mint az iskolaidőben.

 

Végre nem kell megfelelni senkinek, nem kell tanulni, korán kelni, s ezt ki is használják.

 

Egyfelől érthető a dolog és elgondolkodtató: az év közbeni hajtást, kemény időbeosztást, pihenésmentes szünidőket és hétvégéket eszméletlenül fontos lenne reformálni! Ehhez nem kell az állam engedélye, elég az otthoni figyelem is, ahogy egy korábbi cikkemben is írtam.

 

Néha ne szervezzünk be semmi „kötelező” programot a hétvégére, és néha tervezhesse meg a tini is a szabadidőt!

 

         

De mi van a nyárral? Az azért túl hosszú ehhez a tengés-lengéshez…

A mi életünk nem igazán változik azt az egy hét családi üdülést leszámítva – amiből szintén kihozhatjuk a legtöbbet, némi kitüntetett figyelemmel, tini gyermekünk szempontjából, sajnos a szülőségben nincs szabadság és pihenő. Ő pedig egész nap elvan. „Máshol jár” testben és lélekben. Gyakran látjuk a folyamatot, most más barátok neveit emlegeti, és máshogy öltözködik, más szavakat használva beszél, talán még a hangsúlya is megváltozott. De nem aggódunk.

Mikor kell aggódnunk?

 

Feltünő jel lehet, ha a régi barátok, akik közelinek számítottak, teljesen elkoptak a képből. Figyeljünk és beszéljünk róla, biztos nem csak a másik tehet róla!

 

Kik az új barátok? Tudom-tudom, elég felnőtt már ahhoz a gyerek, hogy ezt számonkérjük, esetleg bemutatkozzon nekünk. Viszont a legstabilabb önértékelésű kishölgy is válthat 180 fokos fordulatot! 

 

Juli például kifinomult, erős és egyéni elvekkel élt, és bátran vállalta is. Most azonban azt látom, kipróbálta a cigit is – ami azért valljuk be, nem egy akkora bűn, hogy gongatni kell a vészharangot, hisz majd mindenki kipróbálja az életben, a komolyabb fázisról máskor és más jelekkel kell foglalkozni – de ő más egyéb olyan furcsaságokat tesz és mutat, amiket eddig nem vettem észre rajta soha, és amik meglepőek.

A másik kulcs tehát a többszöri meglepő viselkedés.

Amikor megkérdeztem ezt a lányt, hogy „Hogyhogy ezt teszi, hiszen eddig stabilan  ellenezte?” azt válaszolta: „Mert idén nyáron mindent ki akarok próbálni! Egyszer élünk!”

 

           

Ez lehetett egy légből kapott mondat valamelyik kortársa szájából, és mégis szöget ütött nála. A szülőknek persze fogalmuk sincs, hogy nagy változások zajlanak, hiszen a lány ugyanúgy vigyáz a kistestvérére – oké, csinál pár „nagylányos” dolgot is, pl. kimozdul esténként vagy lemegy fesztiválozni, de… bízunk benne. És mégis:

gyakran szexelnek, zűllenek, füveznek, a lakáson kiérve átveszik a ruhájukat szexibbre vagy vadabbra,

 

de ami számomra az egyik legfélelmetesebb: lehúzzák egymást, átragasztják egymásra ezt a mentalitást, és ha ez valakit éppen érzékeny életszkaszában érint, az hosszú ideig a rossz úton tud ragadni.

 

 

Azt gondolom, felnőttként akkor tesszük a legjobbat, ha a nyár folyamán adunk neki feladatokat. Igaz, már a végéhez közeledünk, de még nem késő! 

   

Ami viszont FONTOS: lehetőleg ne házimunkával, testvér-felügyelettel vagy bevásárlással kapcsolatos teendőket találjunk ki, pláne ne a kötelező olvasmányok olvasónaplójának írását adjuk ki számukra.

 

Próbáljunk egyfelől „észrevétlenül” kérni tőle. Ha pl. szeret főzőcskézni, panaszoljuk el, milyen nehéz napunk van, nem csinál ma este ő egy vacsit? Ha szeret olvasni: ma este mesélje el a történetet, amit olvas.  

 

Másfelől pedig egyértelműen is foglaljuk le. Ha pl. táncos a gyerekünk, minden hétre kapjon egy stílust vagy egy helyzetet, amit el kell táncolnia vagy videót forgatni róla. Akár barátokkal. De ez lehet rajz, versírás, bármi, amiben látunk tehetséget és örömöt számára. Lényeg az önkifejezés. Ha folyamatosan csinálja, minden héten növekszik akár a zsebpénz összege (számára értékelhetően), vagy egy nyár elején megbeszélt kívánságához kerül közelebb, vagy elvisszük egy általa választott koncetre.

   

A lényeg, hogy legyünk személyreszabottak és kreatívak! Valamint következetesek. Ha kimarad egy hét, nincs tovább. Nagyon fontos ezekre időt szánni, kitalálni és figyelni az eredményét is, nagyon kifizetődő ez a fajta családi figyelem és biztonság, meghálálja magát az energia többszörösen is.

 

Ez persze csak egy példa volt, a mondanivaló a fogalkozás. Adjunk neki önállóan végezhető, hozzá közel álló feladatokat amelyben önmagát adhatja és az egyéniségét, valamint ne felejtsünk el jutalmazni, motiválni, mert az számukra az egyik legfontosabb erő a „megmozduláshoz”.

   

Szervezzünk több olyan programot, ahol a fiatalok boldogok tudnak lenni, elhívhatják barátaikat, vagy hívjuk el mi őket (kiváló alkalom gyermekünk megismerésére, ha a barátaikkal jóban vagyunk), de legyen szabad terük is.  Minél több olyan kisebb és nagyobb program szervezése szükséges, ahol a közelünkben van, de mégis szabadon.

   

Természetesen ajánlom azt is, hogy szervezett közösségbe járjon a fiatal, főleg így nyáron, adottak a táborok, nagyon sok értékes és élvezetes, jó szervezésű tábor létezik, ahol nem csak a buliról szól minden, és mégis menő lehet a fiatalok körében.

 

És ha már tart a baj, rossz a társaság?

   

Próbáljunk beszélgetni a régi barátokkal, ők mit vesznek észre a gyerekünkön?

 

# Ismerjük meg minél jobban az új közösséget, legyünk kedvesen érdeklődőek!

 

Ne feledjük, a gyerek számára néha vonzó, ha olyasmit próbál ki, amiről tudja, a szülők értékrendjével ellenkezik vagy nem fér bele abba. Ez természetes ebben a korban, és hagyni is lehet, de csak tudatosan, nem ész nélkül.

 

Fontos számukra önmaguk felfedezéséhez a határokon való kilépés, és ehhez eszköz lehet az új társaság. Fontos a menőség, és ehhez eszköz lehet sok olyan szokás, amit másoktól látnak.

   

A lényeg nem a duzzogás és a tiltás, hanem a megértés és a figyelem.

 

És még a nyári szerelmekről csalódásokról, kalandokról és következményeiről nem is szóltam… Majd legközelebb 🙂

    Ha érdekesnek találtad Katie cikkét, olvasd el az előző, szintén nagyon fontos írását is:  
SZÜLŐK, ÉBRESZTŐ! A TINI LÁNYOK ÉJJEL SÍRNAK!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek