VITAMINDÚS CSALÁDI EBÉD: ÉDESBURGONYÁS PÁSZTORPITE VEGÁN MÓDRA

2018 augusztus 7. Kovács Mirjana

A pásztorpite (angolul: Shepherd’s pie) az angolok egyik nagy kedvence. A hagyományos verzió egy húsos raguból és egy burgonyapüré-szerű rétegből áll. Én egy ehhez hasonló, jóval tápanyagdúsabb ételt készítettem, pusztán zöldségekből, amely a hagyományos pásztorpitével szemben büntetlenül ehető, telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek mind hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, valamint az immunrendszer erősítéséhez. Emellett kiváló fehérjeforrás, ami a növényi alapú étrend kapcsán egy mindig felmerülő téma. Fogyasztása nem nehezíti el a gyomrunkat, mégis jól lakunk vele, és még az egészségünkre is pozitív hatással van.

 

Édesburgonyát az USA-ban ettem először, 7 évvel ezelőtt. Akkoriban még viszonylag nehéz volt itthon beszerezni, ma már viszont szinte minden zöldségesnél megtalálható, aminek nagyon örülök, hiszen amióta teljes értékű, növényi alapú étrendet követek, nem telik el hét, hogy ne szerepelne az étrendemben. Fantasztikusan krémes állagot és édes ízt kölcsönöz ennek az ételnek, a frissen facsart lime lé pedig még jobban előhozza az ízeket.

 

Ezen recept elkészítése roppant egyszerű, maximum fél órát vesz igénybe. Érdemes kipróbálni, könnyen a család kedvencévé tud válni.

 

    

Hozzávalók (2 fő részére):

 

2 fej lilahagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 tk őrölt pirospaprika

½ tk füstölt, őrölt pirospaprika

4 db paradicsom, feldarabolva

2 szál zöldhagyma, szeletelve

3 ek paradicsompüré

1 tk szárított kakukkfű

8-10 fej gomba

2 bögre főtt vesebab

2 bögre főtt fehérbab

Só, bors ízlés szerint

1 db nagy édesburgonya

 
Coming Soon
Total Votes : 70

1. Az édesburgonyát egészben, héjával együtt főzzük puhára egy lábasban (kb 20-25 perc).

 

2. A hagymát olaj nélkül, kevés vízzel üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát valamint az őrült pirospaprikát, és jól elkeverjük.

 

3. A zöldhagyma kivételével adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és főzzük körülbelül 10 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd vegyük le a tűzről. Ezután keverjük hozzá a zöldhagyma karikákat.

 

4. Hámozzuk meg az édesburgonyát és pürésítsük le egy villával vagy burgonyanyomóval.

 

5. A zöldségeket helyezzük egy tálba, majd a tetején egyengessük el az édesburgonya pürét.

 

6. Ezután betehetjük még sütőbe 20 percre, de szerintem anélkül is tökéletes.

 

7. Tálalás előtt facsarjunk rá friss lime levet.

    Tetszett ez a recept? Ha igen, próbáld ki Miri másik finomságát is:
SZUPERGYORS, EGYSZERŰ ÉS ÍNYCSIKLANDOZÓ: THAI KÓKUSZOS CURRY
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza

Kapcsolódó cikkek