EGYÉL NYERS ÉTELEKET – NAGYON FONTOS A SZERVEZETEDNEK!

2018 július 26. Author Guest

Gyermekkorunkban azt tanultuk szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy a főtt étel mennyire fontos. De arról már kevesebbet hallhattunk a hétköznapokban, hogy a nyers, élő táplálék lehet szerveztünk valódi erőforrása. 

 

A nyers étkezés élő enzimekben gazdag táplálkozást jelent, amely szinte a legegészségesebb étkezési forma.

 

Elsősorban gyümölcsök, zöldségek, magvak fogyasztását jelenti többnyire természetes formájukban, vagy maximum 40 °C körüli hőmérsékleten történő feldolgozásukat követően, aszalva vagy szárítva. Ez a hőmérséklet az, ami mellett a növényekben található élő enzimek még nem pusztulnak el, illetve az értékes tápanyagok, vitaminok a legkevésbé károsodnak.

 

A nyers ételek esetében az is fontos szempont, hogy frissek és lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból származzanak, hiszen nemcsak a hőkezelés és az egyéb feldolgozási eljárások, hanem maga a tárolás is csökkenti az ételek tápanyagtartalmát.

 

A friss növényi táplálékok magas antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, ezért lassítják az öregedést, megőrzik szervezetünk vitalitását, ellenállóbbá teszik a betegségekkel szemben, valamint jelentős a szerepük a gyógyulásban is.

 

Finom torták is készülhetnek nyers vegán módon

 

A nyers növényekkel való táplálás fontossága már a XIX. században megjelent a gyógyítás és egészségmegőrzés területén. Szakértők is jócskán foglalkoztak a témával: 

 

Max Gerson (1881-1959) amerikai orvos sikeresen alkalmazta a nyers táplálékokat, többek között a rákos megbetegedések gyógyítására is.

Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a betegségek kialakulása anyagcserezavarra vezethető vissza, amelyet a helytelen táplálkozás okoz, konkrétan a hiányállapotok és a toxicitás (mérgezés).

 

Maximilian Oskar Bircher Benner (1867–1939) pszichológus és táplálkozáskutató főként a müzli megalkotásáról ismert.

Az általa nyitott szanatóriumban nyers zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat adtak a betegeknek gyógyítás céljából.

   

Munkássága nagy hatással volt Werner Kollath (1892–1970) orvosprofesszor bakteriológus, higiénikus és táplálkozáskutatóra, aki nagy hangsúlyt fektetett a minél kisebb mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztására.

Nézete szerint a betegségek túlnyomó többsége a természetellenes életmód és a civilizációs, azaz az iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának a következménye. Kutatásaival és terápiákkal bizonyította, hogy leghatékonyabban a nyers növényi táplálékok vannak gyógyító, illetve egészségmegőrző hatással a szervezetre.

Különösen hangsúlyozta az ökogazdálkodásból származó, vagyis a vegyszermentes növények fogyasztásának jelentőségét.

 

A magyarok közül Németi Kálmán (1855-1920) volt az, aki a nyerskoszt és a böjt propagátoraként lépett fel.

   

Táplálkozási nézeteiről írott könyveiből merített Bicsérdy Béla (1872-1951). aki a róla elnevezett bicsérdizmus, nyers vegetáriánus táplálkozási formának, életmódnak és egyben eszmének a népszerűsítője.

Elmélete szerint a nyers növényekkel táplálkozó ember ellenállása megnövekszik a betegségekkel szemben, valamint szellemileg és fizikailag is fejlődik.

 

A táplálkozásnak is megvannak a maga törvényei, mint a fizikának vagy a biológiának.

Az elfogyasztott táplálékok minősége és mennyisége is fontos szempont, vagyis csak annyit szabad enni, amennyit szervezetünk fel tud dolgozni.

 

Bicsérdy tanításaiban a táplálkozáson és a böjtön kívül felhívta a figyelmet a sportolás fontosságára, légzőgyakorlatok végzésére, napozásra, munkára, pihenésre, meditációra, a helyes gondolkodásmód kialakítására, a folyamatos tanulásra, ismeretszerzésre és a hideg-meleg vizes váltófürdő alkalmazására is.

 

Az 1920-as években több erdélyi orvos kezdett el a tanításai alapján gyógyítani, és még hosszú évekkel később is erős befolyást mutattak eszméi az orvoslás és természetgyógyászat rendszerében.

 

Bicsérdy Béla nevét a húszas-harmincas évek Magyarországán szinte mindenki ismerte. Könyvei több ezres példányszámban keltek el. Többezer újságcikk jelent meg róla magyar, német, angol, cseh, román nyelven is. Többszáz, időnként többezer fős publikum előtt tartott előadásai olyan óriási sikert arattak, hogy valóságos tömeghisztéria alakult ki körülötte.

Róla bővebben itt olvashatsz: http://biokokusz.hu/bicserdy-bela-es-a-bicserdyzmus/

 

Megfigyelhető tehát, hogy az egészséges és tudatos életmód, beleértve a nyers ételek fogyasztását is, nem valami mai divat szerinti hóbort.

Tudható, hogy már az 1800-as években is fontos volt az egészséges táplálkozás jelentősége a gyógyításban, az erőnlét és az egészség megőrzése tekintetében egyaránt.

 

Datolya, szezámmag és pisztácia –  szuper alapanyagok a nyers vegán finomságokhoz

 

Lássuk be, hogy egészségünk megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy minden nap legyen az étrendünkben nyers étel is, mert fogyasztásuknak rengeteg előnye van.

 

 

A friss, feldolgozatlan, azaz nyers növények, zöldségek, magvak vitamin- és ásványi anyag tartalma szinte 100%-os, ezek a táplálékok szolgálják leghatékonyabban szervezetünket. Szolgálják továbbá az ideális testsúly elérését vagy megtartását, szebb bőrt, jobb emésztést, energiával való feltöltődést, vagyis a jobb egészségi állapotot.

 

A tavasztól őszig tartó időszakban, amikor a természet rengeteg friss gyümölcsöt, zöldségeket kínál, gond nélkül megoldható a nyers étkezés, de a köztes időszakban is számtalan lehetőség adódik a nyers táplálkozásra.

 

Sok-sok könyvet, blogot, weboldalt találhatunk, ahol ötletet meríthetünk, hogyan készítsünk nyers ételeket, valamint számtalan lehetőség adódik arra, hogy időnként beüljünk egy nyers vegán étterembe vagy cukrászda enni valami egészségeset és finomat. Hamarosan az Ételem.hu-n is olvashattok szuper, gyakorlatias ötleteket, recepteket a nyers étkezéssel kapcsolatosan! 

 

Szerző:

Bánfalvi Henrietta

  Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, olvasd el szerzőnk korábbi írását is:
A KÓKUSZOLAJ IGENIS EGÉSZSÉGES – ELÁRULJUK, HOGY MIÉRT!
 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek