FIGYELEM: AZ ÉLELMISZER-ADALÉKANYAGOK ELŐSEGÍTIK A CUKORBETEGSÉG KIALAKULÁSÁT!

2018 július 18. Dr.Balaicza Erika

Mi a probléma az élelmiszer-alapanyagokkal? Sajnos nem csupán tévhit, hogy egészségtelenek! Nem is hinnénk, hogy azok a bizonyos E-számok nemcsak az ellenállóképességünket rontják, rákkeltők, gyulladást kiváltó és allergizáló hatásúak, de az elhízást és a cukorbetegség kialakulását is elősegítik!

A nehezen lebomló szerves szennyező (POP) vegyületek – elhízással párosulva – még a megengedett koncentrációban is növelik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

 

Míg az egyes típusú cukorbetegség esetén az inzulintermelés nem megfelelő a szervezetben, addig a kettes típusnál a sejtek inzulinnal szembeni érzékenysége csökken, ami hosszabb távon az inzulin termelésének csökkenését eredményezi.

 

10 év alatt megduplázódott a cukorbetegek száma

 

A világ fejlett országaiban a negyedik leggyakoribb halálokként nyilvántartott betegséget – hazánkhoz hasonlóan – a lakosság 5–10 százalékánál diagnosztizálják. A betegség gyors „terjedését” mutatja, hogy 2001 és 2010 között a kettes típusú cukorbetegség előfordulási aránya világviszonylatban közel 50 százalékkal növekedett, ráadásul egyre fiatalabb korban alakul ki. Míg 1988-ban az USA-ban még 52 év volt a betegséggel diagnosztizáltak átlagéletkora, 2000-re ez 46 évre csökkent.

   

A betegség kockázati tényezői között a genetikai hajlamosító tényezők és az életkor mellett az életmód szerepe a leginkább ismert.

 

A vegyszerek is felelősek érte!

      A tudományos vizsgálatok szerint azonban az olyan nehezen lebomló (POP) anyagoknak is, mint például a DDT, PCK-k és dioxinok, fontos szerepe lehet a betegség kialakításában. A szervezetben lévő magasabb POP-koncentráció növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A betegségben szenvedők esetén az átlagosnál 30 százalékkal magasabb a fent említett káros vegyületek koncentrációja.

 

Egyes kutatók szerint a POP-vegyületek szerepe igen fontos a betegség kialakulásában. A feltételezés szerint az elhízás nem elegendő a betegség kiváltásához, ahhoz a mérgező anyagok jelenléte is szükséges. A vizsgálatok szerint a betegség előidézéséhez már az a háttérszennyezettség is elégséges lehet, amivel a mindennapok során találkozik szervezetünk. Márpedig annak ellenére, hogy a PCB-k gyártását 40 éve befejezték, ezek az anyagok még mindig megtalálhatóak a környezetben. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) vizsgálatai szerint 38-szor gyakrabban alakul ki a kettes típusú cukorbetegség, ha a szervezetben magas a POP-vegyület koncentrációja.

 
Coming Soon
Total Votes : 39
 

POP-ban dús állati ételek

 

A POP-vegyületek leginkább az állati eredetű élelmiszerekkel kerülnek be szervezetünkbe. Ez az állati takarmányok szennyezettségének mérséklésével csökkenthető. Lazacokkal végzett kutatások szerint tisztább tápokkal akár 80%-kal is csökkenthető a termékek POP-tartalma. Valószínűsíthető, hogy az állati eredetű ételek mellőzésével még ennél nagyobb mértékben is csökkenthető az expozíció.

Problémát jelent, hogy az orvosok többsége sem ismeri a mesterséges vegyületek jelenléte és a cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot, így azt gyakran csak a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások rovására írják. (Forrás: Health & Environment, http://vegyi.blog.hu/)

  Mit tehetünk? Két fontos lehetőség  

1. Kerüljük – amennyire csak lehetséges – minden adalékanyagot tartalmazó élelmiszer fogyasztását! 

 

2. Serkentsük a salakanyagok kiválasztását léböjttelsalaktalanító napokkalszaunázással, bő folyadékbevitellel.

  Tetszett ez a cikk? Olvasd el orvos szakértőnk korábbi írását is:  
CSAK ÓVATOSAN: AZ ÉTELED KÖLCSÖNHATÁSBAN LEHET A GYÓGYSZEREDDEL!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek