“MEGTANULTAM ODAFIGYELNI A TESTEM JELZÉSEIRE, ÉS EGÉSZSÉGES LETTEM!”

2018 július 17. Szalontai Ildikó

30 kg túlsúllyal éltem meg a 20-as, 30-as éveimet. Számtalan kezdődő egészségügyi problémám volt, de valahogy nem voltam vele tisztában, csak az esztétikai oldalát láttam a tükörben. Pedig a testem rengeteg vészjelzést küldött, amihez viszont én vak és süket voltam. Akkoriban nem tulajdonítottam jelentőséget ezeknek a – mai tudásommal – nagyon is beszédes és fontos  jeleknek.

 

Nem akarok mást hibáztatni, de így visszagondolva ezekre az évekre, (ami a 1990-2010 közötti időszakra terjedő időszak, tehát nem az 1950-es évekről beszélek) egyáltalán nem lehetett arról olvasni (vagy hozzám nem jutott el) , hogy mi lehet az összefüggés az éppen kialakulóban lévő emésztési, ízületi problémáim, a frissen megjelenő, de nem túl zavaró, kis területen jelentkező ekcémám, a puffadás és a napjaimat megkeserítő székrekedés, de akár a különös „fülcimpa hámlás” , a tinédzsereket megszégyenítő pattanásaim, a kicsi gyerekkorom óta fennálló vészes vérszegénység, a magas vérnyomás, magas pulzus és az étkezési szokásaim között.

 

A vérnyomásom és a pulzusom már a gimnáziumban, az iskolai mérés alkalmával is magas volt, de senki sem mondta az iskolaorvosnál, a háziorvosnál, hogy kedves Ildikó, jó lenne fogynia, sportolnia, máshogyan táplálkoznia. Otthon a szüleim próbáltak a fogyás felé terelgetni, de a 20-as éveim elején már külön laktam, magamnak főztem és épp így indultam el a komoly hízás útján.

 

Persze arra magamtól is rájöttem, hogy fogynom kell, de semmi más nem ösztönzött, csak az, hogy karcsúbb, csinosabb szerettem volna lenni. Sokat olvasgattam női magazinokban, de talán nem a legjobb információforrást választottam. 😀

 

Sok-sok évnyi  melléfogás,  küzdelem, koplalás,  jojózás, a kúrák utáni egyre magasabb testsúly és egyre több tünet után rátaláltam a helyes útra, aminek eredményeképpen több, mint 30 kg-t fogytam és minden egészségügyi problémám elmúlt. De nem volt egyszerű az út, leginkább rengeteg tudásanyag, sok-sok könyv és cikk elolvasása után alakult ki a mostani felfogásom, módszerem, amit viszont a mai napig finomítgatok az új információk alapján.

 

Számomra – nagyvonalakban, de közel sem ilyen egyszerűen – a gluténmentes és tejtermék-mentes étrend hozta a megváltást a finomított szénhidrátok teljes elhagyása mellett, figyelve a testem az üzeneteit.  A kizárt ételek helyett elkezdtem sokkal változatosabban étkezni, egyre több zöldséget, csírákat, rostot, élő, tiszta, feldolgozatlan ételt, vitaminokat (természetes formában és étredkiegészítők formájában) fogyasztottam. A finomított szénhidrátokat, cukros ételeket már korábban elhagytam, viszont egy ideig túl sok szénhidrátot fogyasztottam, hiába volt ez lassabban felszívódó, nekem mégis túl sok volt, ráadásul glutént tartalmaztak, amitől azonnal székrekedésem és sok egyéb problémám lett. Sok év saját tapasztalata, a környezetem, családom és a bioboltomban megforduló rengeteg ember megfigyelése, kikérdezése, sok olvasás és a rám szabott tanácsadás után most már azt gondolom, hogy nem vagyunk egyformák, nincs mindenki számára egységesen ajánlható étrend.

 

A testem kiabált, jelzett, morzézott régen és most is. A hatalmas különbség, hogy ma már figyelek ezekre a jelekre. Ha manapság pattanások jelennek meg az arcomon, (a bőröm ma már szép, letisztult és sima) azonnal arra gondolok, hogy mit ettem, amit nem kellett volna. Ha nagy ritkán puffadok (ami teljesen eltűnt a helyes étkezés hatására), töröm a fejem, hogy mit nem kellett volna megenni előző nap, és persze mindig rájövök… 🙂 Ha túl sok szénhidrátot fogyasztok, ha rosszak az arányok az étkezésemben, azonnal bamba zombivá válok, akinek nincs ereje mozogni, de még csak kikelni az ágyból sem. A hétköznapokban nagyon fegyelmezett és tudatos vagyok.

   

“Tudatosan táplálkozom a nyaralás alatt is!”

 

Régebben belelestem abba a hibába, hogy nyaralások alkalmával nem foglalkoztam azzal, hogy mit eszem, hiszen nem annyira könnyen lehet megoldani egy strandon a helyes étkezést és jól esik elcsábulni, megmagyarázni, hogy itt úgysem tudok egészségeset enni. Viszont néhány nap után rettenetesen tudom érezni magam, az energiám azonnal elillan, lomha és rosszkedvű leszek azonnal. Képes vagyok 2-3 nap alatt 2-3 kg-t hízni, vizes Michelin baba lesz belőlem. Úgyhogy manapság már felkészülten megyek nyaralni is. Miért? Mert nem akarom rosszul érezni magam azokon a napokon, amire egész évben vágyom. Nem rontom el az étkezéssel ezeket a csodás és értékes pillanatokat!

 

Nekem nem szabad sok szénhidrátot fogyasztanom, mert azonnal lelassulok tőle. (Nincs inzulinrezisztenciám, nemrég voltam vizsgálatom és pajzsmirigy-alulműködésem sincs.) Egyszerűen elfogy az energiám, mindig csak aludnék.  (Viszont sokkal több, lassan felszívódó szénhidrátot tolerál a testem, ha sportolok, sőt, olyankor kell is.) A párom viszont épp a szénhidráttól van jól, akkor energikus, ha inkább szénhidrátokat fogyaszt nagyobb arányban (persze mértékkel, zöldségekkel, rostokkal, a fizikai aktivitástól függően),  úgyhogy sütöm neki a gluténmentes, lassan felszívódó szénhidrát tartalmú kenyeret, magvakkal.

 

A gluténmentes (tejmentes, cukormentes) étrend hatására nálam az alábbi problémák múltak el nyomtalanul:

 

– fejfájás (Gyerekkoromtól kezdve nagyon fejfájós voltam. Felnőttként heti 3-4 alkalommal erős fejfájás gyötört. A gyerekkori fejfájás nem volt ilyen gyakori, de emlékszem rá, hogy rendszeresen szenvedtem tőle.)

– kezdődő ekcéma, kezdődő allergiás tünetek (szemkönnyezés, köhögés)

– székrekedés, puffadás

– vészes vérszegénység

– fülhámlás

– pattanások (melyek megkeserítették ifjú éveimet, állandóan bujkáltam, sminkkel próbáltam eltakarni)

– lelassult gondolkodás és lelassult mozgás

– energiahiány

– magas vérnyomás, magas pulzusszám (manapság már inkább alacsony mindkettő, köszönhetően a fogyásnak, sportoknak)

– emelkedett éhgyomri vércukorszint (ez is tökéletes már)

– érdekes módon a 30 éves koromban is fennálló, sőt akkoriban a legerősebben tomboló „alvajárásom” is megszűnt. (Bizonyos elméletek szerint a glutén áteresztő bélszindrómát, idegrendszeri tüneteket is produkál, talán ez lehet a magyarázat erre a különös összefüggésre, de tény, hogy elmúlt, ahogy elhagytam a glutént). Tisztább a gondolkodásom, az elmém, mintha a „köd” feloszlott volna.

 

45 éves vagyok és kiválóan érzem magam. Nem fáj semmim, van energiám, nem puffadok, sohasem fáj már a fejem, nem szedek semmilyen gyógyszert, tökéletes a vérképem, koleszterinszintem, nem kapom el a betegségeket. Az elmúlt télen sem köhögés, sem nátha, sem influenza nem gyűrt le, csodálkozva hallottam itt a bioboltomban, hogy milyen sok ember betegeskedik. Nem fáj a testem sehol, sem a derekam, sem a hátam, nem fájnak az ízületeim.

 

Ha nem megfelelően étkezem, akkor viszont reagál a testem, és elfogy az erőm. Ha 2-3 napig nem sportolok, szintén ez a helyzet. Ha pedig már beleesünk az enerváltség érzésébe, az egy 22-es csapdája, egyre nehezebben áll fel belőle az ember. Amikor így „elrontom magam”, akkor a Pilates-hez fordulok. Ha nincs kedvem, erőm kardióedzéssel kezdeni, mert épp erőtlen vagyok a nem mozgástól, akkor azt mondom, jól van, most lemegyek a pincébe (ahol edzeni szoktunk), vagy kimegyek a kertbe és 30 percet rászánok, hogy átmozgassam magam.   Koncentrálok, figyelek a légzésemre, a szabályos, pontos mozdulatokra, az erőközpontomra, nyújtok és erősítek. (Nehogy azt gondolja bárki is, hogy a Pilates könnyű! 🙂 ) És láss csodát, utána azt érzem, hogy „felébredt” a testem.

   

Ezután már könnyedén rápattanok a futópadra, utána néha még súlyzózom is és alig tudom abbahagyni. A minap is este fél 10-kor fejeztem be az edzést, mert olyan jól belejöttem, jól esett és egyre energikusabb voltam tőle. Közben szólt a tv, egy zenei csatorna, szuper zenékkel. Arra gondoltam, hogy ez most az én esti tévézésem, csak furcsa módon erősen izzadok közben. 🙂

 

Te is találd meg a Te „Pilatesedet”: azt a mozgást, amitől mindig jól érzed magad, amit szívesen csinálsz, legyen az kerékpározás, kosarazás, foci, gyaloglás, vagy bármi. Nem kell megerőltetőnek lennie, a kedv közben jön meg, ahogy a keringésünk javul, több oxigén jut az izmokhoz, az agyba…

 

Megtanultam dekódolni a testem üzeneteit: ha a mozgásra és az étkezésre figyelek, időt szánok és alszom is eleget, akkor tökéletesen, sőt, kirobbanó formában vagyok.

 

Sok ember elfogadja, hogy a fájdalom, az egészségügyi problémák korral járnak. Ez nagy hiba szerintem. Ha figyelnének az emberek a sajt testük jelzéseire – ami sokszor már tényleg komoly segélykiáltás – sokkal több ember lenne egészséges.

 

Figyeljünk a jelekre, értsük meg a testünk működését, étkezzünk tudatosan és mozogjunk rendszeresen! 

  A cikkben szereplő fotók illusztrációk. Ha szeretnél többet megtudni szerzőnkről, Ildiről, olvasd el a vele készült interjúnkat:  
“AKKOR ÉRZEM IGAZÁN, HOGY ÉLEK, AMIKOR SPORTOLOK!”
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek