KI KELL PRÓBÁLNOD: VEGÁN TOJÁSRÁNTOTTA – TOJÁS NÉLKÜL

2018 július 16. Kovács Mirjana

Ha hiszitek, ha nem, ez a recept teljesen véletlenül, egy baklövésből keletkezett. Mexikói utazgatásom során egyszer nagyon megkívántam a pizzát, így nekiláttam a számomra már jól bevált csicseriborsólisztből készült pizzatészta elkészítésének, amit serpenyőben szoktam megsütni. Itt kezdődtek a kalandok…

 

Összekevertem a hozzávalókat, a masszát belekanalaztam a serpenyőbe, azonban azt nem vettem figyelembe, hogy a szálláson mindössze egy darab, ezer éves, “alig” kopott serpenyő állt rendelkezésre, és miután olajat egyáltalán nem használok sütéshez és főzéshez, a pizzatészta nagy valószínűséggel hozzá fog tapadni a serpenyőhöz. Erre már csak akkor döbbentem rá, amikor meg akartam fordítani a tésztát, hogy a másik oldalát is megsüssem, de ez esélytelen volt. Így hát elkezdtem fakanállal kevergetni a masszát, majd adtam hozzá zöldségeket, és teljesen olyan íze lett, mint az igazi tojásrántottának.

 

A csicseriborsóliszt adja tehát az állagát, és van egy titkos hozzávaló, ami valódi tojás ízt kölcsönöz neki. Vajon mi lehet az? Nem más, mint a fekete Himalája só. Ha még nem próbáltad, érdemes megismerkedni vele, ugyanis fantasztikus tojás ízt kölcsönöz az ételeknek! Helyettesíthetjük más fajta sóval a receptben, viszont akkor ízben nem érjük el a kívánt hatást.

 

Hozzávalók a rántottához:

 

2/3 bögre csicseriborsóliszt*

½ tk szódabikarbóna

1/8 tk őrölt kurkuma

1/2 tk fekete Himalája só

½ tk szárított oregánó

½ tk fokhagyma por

1 bögre víz

 

Zöldségek:

 

½ fej hagyma

½ paprika

3 fej csiperkegomba

1 paradicsom

 

Elkészítés:

 

Keverjük össze a vegán rántotta hozzávalóit egy tálban, majd öntsük egy tapadásmentes serpenyőbe. Közepes hőfokon hagyjuk sülni kb 10 percig, majd kezdjük el fakanállal kevergetni, feldarabolni. Amikor a tészta félig átsült, adjuk hozzá a zöldségeket, és süssük még 5-10 percig, amíg a tészta teljesen átsül. Ennyi idő elég a zöldségeknek, hogy kissé megpuhuljanak, de mégis kellemesen roppanósak maradjanak.

 

Ez a rántotta tele van fehérjével a csicseriborsónak köszönhetően, azonban jóval alacsonyabb a zsírtartalma a valódi tojásból készült rántottával szemben, és még a koleszterin tartalma miatt sem kell aggódnunk. Kiváló fogás lehet mindazoknak, akik teljes mértékben növényi alapú étrendet követnek, tojásallergiájuk van, vagy éppen magas koleszterinszinttel küszködnek.

 

*A csicseriborsólisztet én otthon szoktam elkészíteni. Egyszerűen tegyük a száraz csicseriborsót egy turmixgépbe, és addig „turmixoljuk”, amíg lisztet nem kapunk. Vigyázat, az elején nagyon hangos lesz! 😀

  Tetszett ez a recept? Próbáld ki Miri másik vegán, könnyen elkészíthető ételét is!  
NYERS PARADICSOMLEVES 5 PERC ALATT – SOKKAL EGÉSZSÉGESEBB, MINT A FŐTT TÁRSA, ÉS ISTENI!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza

Kapcsolódó cikkek