HOGYAN VIGYÁZZ NYÁRON A KISBABÁD BŐRÉRE?

2018 július 11. Bartos Rita

Bár jelenleg sokszor esős, felhős az idő ezen a nyáron, csecsemőgondozási szakértőnk írása mégis nagyon fontos a babák bőrének nyári védelméről! Egyrészt mert nem minden nyaralóhelyen ilyen az időjárás, a vízpartokon, tengerpartokon másfajta, erősebb napsütéssel találkozhatunk, amelyhez a kicsik bőre nincs hozzászokva. Másrészt a néha váratlanul felbukkanó, de erős napfény még kockázatosabb lehet, ha felkészületlenül éri a szülőket, s a leégett bőr fájdalmak vagy aggódás miatti kellemetlenségeket okozhat. 

 

Aktuális kérdés tehát a nyár beköszöntével a baba napoztatása, levegőztetése. A szabad levegőn töltött idő minden évszakban nagyon fontos a csecsemő számára: egészséges, és fejleszti az immunrendszert. Vigyük tehát nyáron is levegőre a babát! Ne öltöztessük azonban túl melegen, és fordítsunk különös figyelmet bőrének megóvására.

 

Kalapot, könnyű, fehér pamut ruhát adjunk rá, és alkalmazzunk jó minőségű fényvédő krémet (a minőséggel kapcsolatosan hamarosan olvashatjátok kozmetikai szakemberünk részletes írását, kövessétek az oldalt).

   

A csecsemő bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, védenünk kell a leégéstől, melynek nem a kialakuló bőrpír a legnagyobb kockázata, hanem a később realizálódó, felnőttkori következmények.

 

Tűző napon lehetőleg ne vigyük ki a gyereket! Mindannyian tudjuk, hogy 10-15 óra között a legerősebb a sugárzás, ilyenkor feltétlenül kerüljük az erős napsugárzást. A különösen meleg, felhőtlen kánikulai napokon válasszuk a reggeli vagy koraesti órákat a sétára. 

 

Fényvédő krémek számtalan változatban léteznek, de elsősorban tudnotok kell értelmezni a dobozokon található információkat. Az SPF a faktorszámot jelöli (sun protection factor). Ez a szám azt jelzi, hogy mennyi ideig nyújt védelmet a krém, 10-es szorzóval kell számolnunk, tehát pl. egy 20 faktorszámú krém 200 percig védi a baba bőrét az UV-B sugárzástól. Drágábbak azok a készítmények, melyek az UV-A sugárzás ellen is védenek, de a cél érdekében ajánlott ezt a fajtát beszerezni! Csecsemők számára a 30-as faktorszámú készítményeket ajánlom, hatékonyságban nem sokkal marad el az 50-es faktorszámútól, viszont kevesebb kémiai anyagot tartalmaz.

 

A habot vagy a spray-t könnyen el tudjuk oszlatni a bőrön, de a krém ellenállóbb, hosszabb ideig fedést biztosít. Mindenképpen gyógyszertárban vagy drogériákban forgalmazott, ellenőrzött terméket használjunk!

 

Fontos még, hogy a napozás előtt 20-30 perccel kenjük be a gyermeket, mert a hatóanyag csak később kezd dolgozni.

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek