SZENT-GYÖRGYI ALBERT KEVÉSBÉ ISMERT, DE FONTOS FELFEDEZÉSE

2018 július 5. Tóth Gábor

Cikksorozatunk első részében arról mesélt Bio Gabi, hogy miért fontos nyáron mindenféle színes táplálékot juttatni a szervezetünkbe, a második részben pedig konkrét javaslatokat tett, hogy mit együnk a szemünk világának védelme, és a stroke megelőzése érdekében. Most újabb fontos titkokba avat be bennünket – mit együnk és miért?

 

Magvas hatás

 

Kifejezetten ajánlott a pirosszőlőmag és homoktövismag fogyasztása valamilyen formában. Ugyanis olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek szabályozzák egyes tápanyagok és vitaminok, ásványok felszívódását. Mint azt a doktornőtől is elolvashattuk ebben a cikkben, problémákat tud okozni, ha a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni – akár injekció kúrára is szükség lehet súlyosabb esetben! De térjünk vissza a megelőzésre: a két nevezett magban úgynevezett polifenol vegyületek vannak, amelyeknek már igazolódott az erős antioxidáns hatása, a polifenolokat rákellenes vegyületekként kezelik a szakirodalmak. 

 

A polifenolok leghasznosabb tagjai a flavonoidok, ezekről már hallhattunk korábban is. Mintegy 4000 különböző típusú flavonoidot azonosítottak eddig a növényekben! Szent-Györgyi Albert fedezte fel elsőként a flavonoidokat is, 1936-ban a citrusfélék fehér héjában. Sőt azt is észrevette, hogy jó hatással van az erek átjárhatóságára, emellett a csökkenti a kapillárisok törékenységét és képes gátolni a C-vitamin elbomlását is. Ezért P-vitaminnak nevezte el.

 

A flavonoidok rendkívül hatékony, aktív vegyületek, a növények anyagcseréjének másodlagos termékei. A növényi sejtekben fontos védelmi funkciót töltenek be, mint például az UV-fény, a kártevők, a mikrobák elleni védelem, valamint a pigmentálás.

 

A flavonoidok nem tekinthetők tápanyagoknak az emberi szervezet számára, ugyanakkor aktív és sokoldalú pozitív biológiai hatást gyakorolnak az élő szervezetre (gyulladásgátló, daganat-elleni, vírus elleni, baktérium és parazita elleni és értágító hatás). Antioxidáns hatásuk révén gátolják a „rossz” koleszterin és a sejtmembránok oxidációját, valamint csökkentik a vér alakos elemeinek, különösen a vérlemezkék összecsapzódását is az erekben.

   

Védelem a fertőzések ellen

 

Érdemes itt szót ejteni külön egy vegyületről, amelynek védő hatásai felkeltették a kutatók figyelmét: ez a rezveratrol.

 

A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, de a polifenolok közé tartozó vegyület, melynek előnyös hatásait egyre inkább publikálják napjainkban. Kiemelt tulajdonsága, hogy a növényt és az élő szervezetet védi a fertőzésektől. A gyümölcsök, termések héjában, magjában és kocsányában található meg, különösen a piros és kékszőlőben valamint ezek préselt levében, törkölyében és magjában.

 

Segíti a hosszú életet

 

A kutatások szerint e vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és szív- és érvédő hatású, valamint fokozza a fizikai teljesítményt (a szív és az izomerő esetében is). Ráadásul befolyásolja az élőlények azon génszakaszainak működését, melyek az élethosszért felelnek! Támogatja az ízületi gyulladás, valamint egyes autoimmun betegségek gyakoriságának csökkenését. Csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát, szívbetegség (infarktus) kialakulását. Fékezi a nem megfelelő érszövetek kialakulását, támogatja a sejtregenerációt, ez által egyes szembetegségek megelőzését.  Rendszeres bevitelével csökkenhet a májzsír, a vérnyomás és a vércukor szintje az emberi testben, így a II. típusú cukorbetegség előfordulási esélyét is csökkenti. Zsírégető, zsírmobilizáló hatása is ismert, így a fogyókúrák hasznos segítője (gátolja a zsírok újrafelhalmozását is).

 

A rezveratrolnak rákmegelőző tulajdonsága is közismert, mivel a gyorsan szaporodó tumorsejtek egyik enzimjét gátolja, blokkolja. Antioxidáns hatása révén hatékonyan leköti a szabad gyököket, lassíthatja az öregedési folyamatokat a test különböző belső szöveteiben, valamint a bőrszövetben.

 

Nem csak a C-vitamin “a tuti”

 

A bogyós és egyéb gyümölcsök (bodza, szeder, meggy, pirosszőlő, homoktövis, ribiszke, cseresznye, szilva), az almahéj, a padlizsán, a vörös káposzta, a retek és a cékla vöröses-kék színét kölcsönzik az úgynevezett antocianidinek és glikozidjaik, az antociánok, amelyek szintén kiemelkedően hasznosak az emberi szervezet számára. Oxidációt gátló, szív- és érvédő, valamint bélhámsejt-regeneráló tulajdonságokkal rendelkeznek. A pirosszőlő- és homoktövis magjában az itt jelzett vegyületeken kívül egy speciális vegyületcsoport, az OPC néven rövidített vegyületek is jelen vannak (teljes nevén: oligomer proantocianidinek), amelyek páratlan antioxidáns és érvédő hatással rendelkeznek. Figyelem: a C- és E-vitamin hatásának 40-50-szerese a védelmi hatékonyságuk az élő sejtekre nézve!

 

A színes növényekben további értékes komponensek is kimutathatók, amelyek kutatása mind a mai napig folyik. Ilyen például – az idegen szavaktól ne ijedjünk meg! 🙂 – a citrusfélékben lévő úgy nevezett heszperedin és naringenin glikozidok, a berkenyében fellelhető narirutin, a csicseriborsóban és köményben található egyéb vegyületek, vagy az édesgyökérben, galagonyában lévő flavonolok. A gabonafélék és zöldségfélék leveleiben szintén találhatók ilyen anyagok, a spenótból és a búzacsírából az egyik legerősebb rákellenes anyag, az apigenin mutatható ki. Érdemes tehát a szó szoros értelmében minél színesebben táplálkozni, zöldségeket, gyümölcsöket, továbbá minőségi étrend-kiegészítőket fogyasztani, amelyek valóban értékes anyagokat tartalmaznak. 

  Ha érdekel az egészséges táplálkozás, olvasd el Bio Gabi ezen előző cikkét is:  
TÖK JÓ A TÖKMAG, TE IS ESZED?
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek