8+1 TUTI TIPP, HOGY MIT EGYÉL NYÁRON!

2018 június 26. Horzsa Krisztina

A nyár a legjobb időszak arra, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldségeket fogyasszunk és feltöltsük a vitamin és ásványianyag raktárjainkat. Mivel nagyon sokat tartózkodunk a szabadban – izzadunk -, így dehidráltak lehetünk, bőr- és fényérzékenység, valamint vitamin és ásványianyag-hiány alakulhat ki, ha nem figyelünk megfelelően.

 

Fontos, hogy mindig szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk és annyit, amennyit csak lehet, – nyáron szerencsére elég nagy a választék. De nem csupán ezek a táplálékok segítenek abban, hogy a nagy kánikulában jól érezzük magunkat a bőrünkben.

 

Nyáron természetes, hogy a megszokottnál kissé kevesebbet eszünk. Ha az alábbi élelmiszereket fogyasztod, akkor tuti nem fenyeget a kiszáradás veszélye, és elkerülheted az egyéb tápanyaghiányokat, sőt még a bőröd egészségét is fenntarthatod!

 
Coming Soon
Total Votes : 47
 

1. Paradicsom: magas a víztartalma, az antioxidáns és C-vitamin tartalma, hasznos fitokemikáliákat, likopint is tartalmaz. A rendszeres paradicsomfogyasztás jótékonyan hat a bőr mellett a haj egészségére is. Felhasználhatjuk salátákba vagy készíthetünk belőle akár turmixot is.

 

2. Cukkini: ennek a zöldségnek 95%-a víz, emellett számos vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Alacsony kalóriaértékének köszönhetően nem terheli meg a gyomrunkat, fogyasztása szinte üdítően hat ránk. 

 

3. Görögdinnye: Magas víztartalma miatt az egyik legjobb hidratáló lehet a kánikulában! Ez a magas víztartalom egyben teltségérzést is okoz, és csökkenti az édesség iránti vágyat. Likopin tartalmának köszönhetően pedig védi a bőrt a napsugárzástól.

 

4. Joghurt, kefir: Nem vegánok számára kifejezetten ajánlott, hiszen magas fehérjetartalmuk és praktikus csomagolásuk miatt könnyen be tudjuk tenni a strandtáskánkba. (Célszerű lefagyasztani és hűtőtáskába tenni, így hűs maradhat a fogyasztásig). Gyors és könnyű megoldás a korgó gyomor tűzoltására a nagy hőségben, akár a vízparton is. A kefir enyhe szénsavasságának köszönhetően nagyon jól tud esni a tikkasztó melegben, a tradicionális török joghurtital az Ayran – mely enyhén sós és szénsavas íze miatt szintén üdítően hat. Konkrét receptet is találsz hozzá, görgess lejjebb! A vegánok pedig bátran válasszák, fogyasszák a növényi joghurtokat!

 

5. Zeller és édeskömény: A nyári melegben gyakran okoz problémát a lábdagadás, amelyet vízháztartásunk zavara okozhat. A zeller és az édeskömény egyfajta vízhajtóként működik, összetevőik serkentik a veséket a felesleges folyadék eltávolítására, anélkül, hogy vesztenénk hidratáltságunkból.

   

6. Kajszibarack, őszibarack: Mind frissen, mind szárítva igen jó tápanyagforrások. A kajszibarack A-vitaminban és az antioxidáns béta-karotinban gazdag, mely fontos bőrünk és szemünk egészségének fenttartásához, az őszibarack pedig emellett még sok C-vitamint is tartalmaz.

 

7. Zöld salátalevelek: Nyáron is célszerű minél több színes, főleg sárga, piros, zöld színű nyersanyagot fogyasztanunk, ezek közül is különösen  azokat, melyek magas karotinoid tartalommal rendelkeznek. A karotinoidok nem csupán az A-vitamin előanyagai, hanem természetes antioxidánsok is. Elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában (a szem fényérzékeny részében), így csökkenthető későbbiekben az UV hatására fellépő szemproblémák kockázata.

 

8. Eper és áfonya:  Ezek a csodaszép színű gyümölcsök telis-tele vannak antioxidánsokkal, növelik a bőr véráramlását, így csökkentik a bőr fényérzékenységét, javítja megjelenését, szerkezetét és textúráját. Arról nem is beszélve, hogy kalóriatartalom szempontjából is barátságosak, és feldobhatjuk velük az étkeinket!

   

+1: Hűsítő, de forró ital nyáron: Eleinte talán furcsán hangzik, a nyári hőségben meleg folyadék elfogyasztása. Tény, hogy a hideg italok sokkal jobban esnek a melegben, de bármilyen meglepő csak átmenetileg nyújt megkönnyebbülést. Ennek az oka, hogy a bőrben lévő hajszálerek összehúzódnak, csökken az izzadás és a hideg átjárja a testünket. Ez persze csak néhány percig hat, ezt követően a kevesebb izzadság miatt a test hőleadása gyengül és a test hőmérséklete emelkedik.

 

A forró ital fogyasztásával az agyunkat csapjuk be, hiszen a szervezet érzékeli a szájban, gyomorban a belső hő emelkedését így válaszul az izzadságmirigyek azonnal működésbe lépnek. Ez a folyamat pedig azért hűsít, mert az így kiváltott verejtékezéssel néhány perc alatt több hőtől szabadulunk, meg mint amennyivel a testhőmérsékletünk megemelkedett a meleg üdítő hatására. Persze ez csak akkor működik, ha minél nagyobb testfelületünk van szabadon, vagy lenge vászonruhát hordunk, és a keletkezett izzadság el tud párologni.

 

Íme két konkrét ötlet:

 

Frissítő hideg turmix akár kávé helyett is:

 

Hozzávalók:

1 db hámozott őszibarack

1 db narancs leve

1 db citrom leve

2 db kisebb répa

4 nagyobb spenótlevél

1,5-2 dl növényi tej

 

Elkészítés: Az alapanyagokat tisztítva, szükség esetén aprítva turmixgépbe rakjuk és össze turmixoljuk.

 

Az Ayran-t otthon is könnyedén elkészíthetjük:

 

Hozzávalók 3dl-hez:

160 g joghurt

140 g ásványvíz (buborékos)

3 g tengeri só

 

Elkészítése egyszerű, csak keverjük össze a hozzávalókat.

A sóval óvatosan bánjunk: inkább többször kóstoljuk meg és tegyünk hozzá, mert könnyen túl sózhatjuk és úgy már élvezhetetlenné válik. 

 

Egy hűsítő langyos zöldteát, gyógynövényteát otthon vagy utazáskor is készíthetünk a tealevelek leforrázásával.

  Forrás: https://www.womansday.com/health-fitness/nutcsodarition/advice/g866/top-summer-foods/   Ha tetszett Kriszta cikke, olvasd el ezt az írását is:  
5 HIDEGEN SAJTOLT OLAJ, MELY JÓTÉKONYAN HAT A SZERVEZETEDRE!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza

Kapcsolódó cikkek