CSOKIS-MÁLNÁS VEGÁN ÁLOMTORTA – SZERELEMBE ESHETSZ VELE

2018 június 22. Kovács Mirjana

Végre itt a málna-szezon! Te is annyira szereted, mint én? Nekem jöhet minden verzióban… Nyersen, fagyasztva, egészben, leturmixolva, fagyiban, sütiben, reggeli zabkásában, és még sorolhatnám. Fogyasszunk belőle bőven, hiszen telis-tele van antioxidánsokkal! 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin található, de van benne sok A vitamin, B1-, B2-vitamin, továbbá rendkívül gazdag flavonoidokban, színanyagokban, cserzőanyagokban és gyümölcssavakban.

 

Édesanyám júniusi születésű, és mivel most ünnepeltük a születésnapját, számomra nem volt kérdés, hogy milyen alapanyagból készítsem el a meglepetés tortát! A málna csokival párosítva pedig az egyik kedvencem, így alkottam meg ezt az igazán egyszerű, mindenféle cukrászképzettséget nem igénylő, csupa egészséges hozzávalókból készült csokis-málnás álomtortát. Még csak sütni sem kell, mindössze egy késes aprító és egy turmixgép szükséges hozzá.

 
Coming Soon
Total Votes : 140
 

Elkészítés:

(24 cm-es tortaformához igazítva)

 

Tészta:

2 bögre zabpehely

¾ bögre főtt csicseriborsó

1 bögre kimagozott datolya

½ bögre víz

2 ek kakaópor

 

Először őröljük lisztté a zabpelyhet egy turmixgépben, vagy kávédarálóban, majd a víz kivételével az összes hozzávalót helyezzük egy késes aprítógépbe. Aprítsuk 1-2 percig, amíg a tészta elkezd összeállni. Ezután adjuk hozzá a vizet, és turmixoljuk tovább addig, amíg egy homogén masszát nem kapunk. Közben néha állítsuk le az aprítót, és kapargassuk le az edény faláról a hozzátapadt hozzávalókat.

 

Miután a tészta elkészült, nyújtsuk egy nyújtódeszkán akkorára, amekkora a tortaforma, majd helyezzük bele a formába.

 

Málnás töltelék:

750 g málna (friss vagy fagyasztott)

110 g datolyaszirup (vagy agávé, méz, stb.)

1 bögre útifűmaghéj

3 ek darált lenmag

 

Ha fagyasztott málnát használunk, várjuk meg, amíg szobahőmérsékleten kiolvad. Villával nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a datolyaszirupot, az útifűmaghéjat és a darált lenmagot. Jól keverjük el a hozzávalókat, ezután oszlassuk el a tölteléket a tészta tetején. Ekkor még kicsit folyós az állaga, de ne ijedjünk meg! Helyezzük hűtőbe, és hagyjuk dermedni 1 órát, mielőtt ráhelyeznénk a krémet.

 

Csokikrém:

400 g kimagozott datolya

225 g főtt csicseriborsó

120 ml víz

1 ½ ek kakaópor

 

Helyezzük a hozzávalókat egy turmixgépbe, és addig turmixoljuk, amíg egy homogén, krémes állagú masszát nem kapunk. Közben többször kapargassuk le a krémet a turmixgép faláról. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá. Miután elkészült a krém, oszlassuk el egyenletesen a málnaréteg tetején.

 

Tipp: ha nem nagy teljesítményű turmixgéped van otthon, akkor elkészítheted a csoki krémet késes aprítóban is. Ez esetben sűrűn keverj bele kanállal, és kapargasd le a krémet az edény faláról.

 

Díszítésnek használhatunk friss gyümölcsöket, akár málnát, epret vagy ribizlit, illetve kakaóbab töretet vagy kakaóport, stb. Jelen esetben én eperrel és kakaóbab törettel díszítettem, de használd bátran a kreativitásod, és oszd meg velünk a fotót, amennyiben elkészítetted a saját csokis-málnás álomtortádat! 🙂

  Tetszett ez a recept? Próbáld ki Miri másik édes finomságát is, amely kiváló vendégváró:  
BEGÓLYOZOL, HA NEM KÓSTOLHATOD MEG EZT AZ ISTENI DESSZERTET!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza

Kapcsolódó cikkek