A KUTYÁD ÉLETE MÚLTHAT RAJTA: VÉDEKEZÉS A KULLANCSOK ELLEN

2018 június 21. Dr. Saufert Gyula

Hazánkban a leggyakrabban előforduló kullancsok által terjesztett kutyabetegség a babesiosis (babézia). A kezelés nélkül sokszor végzetes kimenetelű betegség okozója egy, a vörösvértestekben élősködő parazita.

 

A babéziózist a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) terjeszti, a kórokozó (Babesia canis) vérszíváskor jut a kutya szervezetébe.

 

Kullanccsal kedvencünk bárhol találkozhat, akár a kertben vagy a kutyafuttatóban is! Leggyakoribb előfordulási helye azonban az erdők, mezők, nedves élőhelyek, de manapság a paraziták szinte mindenütt felbukkanhatnak.

   

 A babézia a kullancs rögzülése után 1-3 nappal fertőzi meg az állatot, a lappangási idő (amikor már a tünetek is jelentkeznek) általában 5-7 nap, de ennél hosszabb, akár 3 hét is lehet. A kórokozó a vörösvértestekben élősködik, majd annak szétesését okozza. A későbbiekben lépmegnagyobbodást, májproblémákat és a vérfestékvizelés vesét károsító hatása miatt veseelégtelenséget is kiválthat. Egyes esetekben az immunrendszer tévesen reagál, és a kóros vörösvértestek pusztítása mellett az egészségeseket is megtámadja, egy autoimmun reakció alakul ki, amelynek eredményeként a szervezet önmagát károsítja. Időben adott megfelelő és tartós kezeléssel még ezek a betegek is megmenthetők!

 

Tünetek: Heveny tünetek esetén a kutyák lázasak, étvágytalanok, bágyadtak lesznek, a vörösvértestek szétesése vérszegénységet és sárgaságot vált ki, majd kialakul a véres, barnás vizelet. A betegség vége felé a vizelet kávészínű lesz, a kutya besárgul. Kezelés nélkül a babéziózis az esetek többségében halálos, a kutyák vérszegénység és veseelégtelenség következtében a tünetek megjelenését követő 3-5 napon belül elpusztulhatnak. Sokszor a tünetek jelentkezésekor a kullancs már nincs is a kutyában.

 

Elhúzódó esetben nehezebb a diagnózis felállítása, hiszen azon kívül, hogy kedvencünk „más, mint szokott lenni”, étvágytalan, fokozatosan lesoványodik, a gazdi számára is észlelhető egyéb tünetek nem igazán vannak. Egyes esetekben láz sem mérhető, és a mikroszkópos vizsgálat is bizonytalan. Ilyenkor egyéb laboratóriumi vizsgálatokat is célszerű igénybe venni!

   

A diagnózis felállítását segíti a pontos kórelőzmény (volt-e kullancs a kutyában, használnak-e valamilyen kullancsirtót, változott-e a vizelet színe), a fent leírt tünetek, a mikroszkópos vizsgálat eredménye (akár a rendelőben elvégezhető, néhány csepp vér megfestése után mikroszkóppal vizsgálva láthatóvá válnak a kórokozók a vörösvértestekben), ill. részletes laboratóriumi vizsgálatok.

 

Gyógykezelés: Szerencsére az időben állatorvoshoz vitt kutya és a gyorsan diagnosztizált betegség jól gyógyítható a megfelelő, a babéziát rövid időn belül elpusztító gyógyszerrel. Súlyos, későn hozott vagy autoimmun kórképek esetén elhúzódó infúziós és egyéb gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. A betegségen átesett kutya sajnos nem lesz védett a babéziózissal szemben, így a folyamatos kullancs elleni védelem elengedhetetlen!

 

Megelőzés: A betegség ellen védőoltás nincs, a kullancs csípés megelőzése a legfontosabb feladat. A sokszor télen is enyhe időjárás miatt már egész évben érdemes védekezni, különösen, ha gyakran járunk kedvencünkkel erdőn-mezőn. Szerencsére kullancs ellen több termékcsoport is rendelkezésünkre áll, legtöbbjük hatékonyan pusztítja/riasztja el a kórokozót.

 

SPOT ON készítmények: ezek bőrre csepegtethető oldatok, melyek 3-4 hétig hatékonyak kullancsok, bolhák, esetleg szúnyogok, atkák ellen is.

 

TABLETTÁK: ezeket a kutyának típustól függően havonta ill. 3 havonta kell beadni, és nagyon jó kullancs és bolha ellenes hatást érhetünk el velük.

 

NYAKÖRVEK: hatásuk tartós, akár 3-8 hónap is lehet, figyelni kell a megfelelő felhelyezésre.

   

Sajnos sokszor látjuk, hogy a különböző szupermarketekben vásárolt termékek (melyek persze lényegesen olcsóbbak), se bolha, se kullancs ellen nem védenek megfelelően.

 
Coming Soon
Total Votes : 66
 

Mit csináljunk, ha mégis kullancsot találunk kedvencünkben?

 

Érdemes minél előbb eltávolítani, addig se szívjon vért, amíg állatorvoshoz jutunk vele. A kullancs eltávolításával kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban!  Ne hallgassunk ezekre: NE kenjük be semmilyen olajjal, kenőccsel (mert fuldoklás közben idő előtt bekerülhet a kórokozó), és amennyiben összenyomjuk, szintén ez történhet.

 

A helyes eltávolítás: a megszívott kullancsot óvatosan megfogva tekerjük-húzzuk ki a kutya bőréből (mindegy milyen irányban tekerjük). A kisebb kullancsok eltávolítására a kullancs-eltávolító kanál alkalmas, mellyel a kullancsot kibillenthetjük a bőrből. A kullancs-csípés helyét minden esetben fertőtlenítő szerrel ecseteljük le!

  Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, olvasd el állatorvosunk előző – szintén létfontosságú írását is!  
ÍGY ELŐZHETED MEG A SZÍV- VAGY BŐRFÉRGESSÉG EMBERRE TERJEDÉSÉT!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek