4+1 TUTI TIPP, HOGY MIT EDZZ A FUTÁS MELLETT!

2018 június 19. Gombás Nikoletta

Ha komolyan veszed a futást, akkor már biztosan hallottál róla, hogy hasznodra válik, ha mellette egyéb keresztedzéseket is végzel. Ezek hozzájárulnak a test egyensúlyban tartásához, elűzik az esetleg fellépő unalmat, néha plusz motivációt és élményeket adva löknek előre olyan időszakokban, amikor üresnek érzed a futással töltött mindennapokat. Olyan időszakban különösen jól jöhetnek, amikor a forróság, a fagyos téli napok, vagy esetleg a csapadékos időjárás miatt nehezen veszed rá magad a futásra, sőt, egyes helyzetekben (lásd szmogriadó vagy hőségriadó) az időjárás lehetetlenné vagy veszélyessé teheti a futást.

 

Mit várunk ezektől az edzésektől a változatosság mellett? A futás önmaga nem erősít olyan mértékben, mint szeretnénk, ezért hasznunkra válik, ha a választott edzés ezt megteszi, különösen igaz ez a törzsizmokra és a lábakra. Ugyanakkor nem jó, ha a keresztedzésen kifárasztod a lábad, és napokig a futás közelébe sem jutsz. Sokaknak a sérülések megelőzése céljából vagy az ülő életmód miatt érdemes figyelmet fordítani a gerinc állapotára, valamint a kellő nyújtásra, mobilizációra.

 
Coming Soon
Total Votes : 366
 

Számtalan mozgásforma létezik, mi összegyűjtöttük nektek azt a néhányat, amely kihívást fog jelenteni, mégsem sérülésveszélyes – sőt, erősebb, ügyesebb futóvá tesznek!

  1. TRX  

Ki gondolná, hogy egy ilyen egyszerű eszköz mennyi lehetőséget rejt magában! Ütemezz be heti egy TRX órát, ha szívesen erősítenéd a teljes testet, különös tekintettel a törzs izmaira. A pulzusod garantáltan emelkedni fog! A mozgás megköveteli a koordináció, az erő, és az egyensúlyérzék egyszerre történő használatát, mindamellett kifejezetten azoknak ajánlott, akik hajlamosak az egyik oldalukra erősebben terhelni futás közben (ezt az adatot sok sportóra elemzi, érdemes figyelni rá). Ha ügyetlennek érzed magad a súlyzókkal, próbáld ugyanazt TRX-el!

  2. Pilates  

Ismerős az az érzés, amikor egy hosszú futáson kezdesz egyre inkább görnyedni, romlik a tartásod, húzod-vonod magad? A Pilates megtanít arra, hogyan tartsd megfelelően a teljes testet nyaktól lábujjig, minden mozdulaton át. Mivel a Pilates gyakorlása közben a légzés kiemelkedő szerepet játszik, akkor is segítségedre lesz, ha küzdöttél már a légzéseddel futás közben, vagy szeretnéd, ha a helyes légzés elsajátítása segítene még több oxigénnel ellátni a tested. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Pilatest elsősorban a törzs izmainak fejlesztésére, a gerinc fiatalon tartására találták ki, ami neked is jól jöhet!

  3. Úszás  

Ha szeretnéd a gerincedet formába hozni, miközben az aerob fejlődésedet is szem előtt tartod, akkor az úszás lesz a tökéletes választás. Nem csak fantasztikus érzés a vízben elmerülni, de az úszás segít az izmok regenerációjában is, az ízületek veszélyeztetése nélkül. Új izomcsoportokat hozhatsz mozgásba, fejlesztheted a légzésed, miközben a gravitáció hiánya miatt észrevétlenül is többet dolgozol, mintha futottál volna: a szíved, a tüdőd dolgozik, ám a vizes közegben a lábad kevésbé fárad el!

    4. Kerékpár/spinning  

Ha lesérültél, az úszás és a jóga mellett ez a mozgásforma hangzik el javaslatként leggyakrabban a téged kezelő orvos, edző, gyógytornász szájából. Miért? Mert az ízületekre gyakorolt hatása jóval kisebb, mint a futásé, ugyanakkor segít fenntartani az edzettségi szintedet. Regeneráció gyanánt is jó választás, hiszen elősegíti a laktát ürülését a szervezetből, fenntartja és javítja a véráramlást, mely által az izmok könnyebben visszanyerik erejüket. Ha az állóképesség fejlesztése a célod, indulj hosszú, 3 óra feletti bringázásokra – a tekerés tempója legyen élvezetes, nincs szükség túl magas pulzusra. Az izmok erősítésére, növelésére is használhatod a bicódat, ekkor keress egy csinos emelkedőt, és nagyobb fordulaton told meg párszor, természetesen bemelegítő tekerés és levezetés között.

 

+1. Jóga

 

Vajon be tudnád-e kötni a cipőfűződ derékfájás és görbe hát nélkül, nyújtott lábbal? Be szokott állni a vádlid, érzel furcsa fájdalmakat a csípőben futáskor, nyilallt-e már a talpad? Ha igen, akkor azért, ha még nem, akkor azért érdemes kipróbálnod a jógát. Ugyan a jóga a hiedelmekkel ellentétben a nyújtás mellett rendkívüli módon erősít is, a legtöbben a test mobilizálása, a mozgástartomány megnövelése, a merevség elűzése, a sérülések kezelése vagy megelőzése céljából látogatnak rendszeresen jógaórákat. Rengeteg féle jógát találhatsz (különösen a fővárosban), ezért figyelj arra, hogy kezdetben a már gyakorlottságot feltételező óratípusok helyett a gerincjóga, hatha jóga, vagy kifejezetten futóknak tartott jóga legyen a választásod (nehogy úgy járj, mint én a stepaerobic-kal, amikor a mozgás leginkább a fejem kapkodásában merült ki és azt se tudtam, hol a jobb meg a bal…). Javulni fog a koncentrációd, fejlődnek a mélyizmok, erősödik a törzs és a láb is, miközben még a lábujjak is elérhető közelségbe kerülhetnek. Pihenőnapokon, vagy rögtön futás után is jógázhatsz. Akárhogy is nézzük, a jóga jolly joker választás futók számára!

 

Bármelyik keresztedzés mellett is döntesz, fontos a következetesség és a fenntarthatóság: inkább járj heti egy alkalommal évekig, mint néha-néha hetente négyszer mindenhova összevissza. Légy kitartó! Azt a mozgást keresd, ami rendszeresen befér a naptárba és örömmel tölt el, miközben kihívást is találsz benne, a sérülés veszélye nélkül. Meglátod, a befektetett idő és energia megtérül: erősebb, gyorsabb, stabilabb futó lehetsz, miközben még a mindennapok is színesednek.

  Tetszett ez a cikk? Olvasd el Niki előző cikkét is a futásról!  
6+1 CSÚCSTIPP A FUTÁSHOZ
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek