FORDULJ A TERMÉSZETES MEGOLDÁSOK FELÉ NŐI BAJOK ESETÉN!

2018 június 18. Dr.Balaicza Erika

Mit tehetnek a hölgyek, ha a menstruáció fájdalmas, kellemetlen, vagy valamilyen nőgyógyászati problémával találkoznak? A természet tárháza széles megoldásokat kínál! Szakértő doktornőnk pedig egy teljes mértékben részletes és pontos cikkben összeszedte a lehetőségeket. Érdemes elolvasni – és elmenteni! 

 

A menstruációs és klimakterikus (klimaxhoz kapcsolódó) panaszok, nőgyógyászati betegségek kezelésére egyre többen igényelnek hormonkészítmények helyett szelídebb, természetesebb gyógymódokat. Az alábbiakban olyan módszereket mutatunk, melyek viszonylag könnyen elérhetők és alkalmazhatók mindenki számára.

Csak nagyon kevés nőnek nincs soha problémája a menstruációs ciklusával, s ha ez el is kerülné, előbb-utóbb (manapság egyre gyakrabban!) Fehérfolyás vagy más kismedencei gyulladás keletkezik.

 

A normális ciklus egyénileg eltérő hosszúságú lehet: 23-33 nap között még teljesen rendben van, bár ezen intervallumon belül is lehet hónapról hónapra eltérés minden különösebb ok nélkül. A hormonrendszer rendkívül érzékeny “műszer”, a legkisebb eltérésre viszonylag gyors változásokkal reagál – a stressz, nagyobb öröm, bánat, megrázkódtatás, vagy akár egy kisebb megfázás, környezetváltozás, utazás, időjárási frontok is képesek kisebb-nagyobb mértékben felborítani a megszokott ritmust. Az ilyen esetek természetszerűleg nem igényelnek különösebb beavatkozást, jórészük rövid idő alatt spontán is rendeződik.

 

Ám léteznek olyan esetek is, ahol okvetlen szakember támaszára lehet szükség. Ha a menzesz például 23 napnál előbb vagy 33 napnál ritkábban jelentkezne több alkalommal is egymást követően, esetleg – terhességen kívül – érthetetlenül teljesen elmarad, ha túl hosszantartó (több mint 6-7 nap) és túl intenzív vagy 3 napnál rövidebb és nagyon gyenge a vérzés, illetve ha a ciklus közben többször is jelentkezik köztivérzés. Persze ezekben az esetekben is meg kell okvetlen próbálni a hormonterápia előtt még néhány természetes kezelési módot, az ok tisztázása azonban mégis orvos feladata.

 
 

A legtöbb cikluszavar hátterében valamilyen enyhébb hormonegyensúly-eltolódás áll, amelyet sokszor még a laboratóriumi paraméterek sem tudnak kimutatni! Ezért a rendszerbe történő drasztikusabb beavatkozás (hormonterápia) előtt és néhány komolyabb nőgyógyászati betegség kiegészítő kezelésére a következő módszerek kipróbálását javasoljuk:

 

1. FITOTERÁPIA

 

Néhány gyógynövény hormonszerű hatással rendelkezik, így képes hatni az agyalapi mirigyben, a köztiagyban, petefészkekben és mellékvesében termelődő hormonokra is. Több közülük stabilizálja a vegetatív idegrendszert – amely viszont nagyon szoros kapcsolatban áll a hormonháztartással –, ezért enyhíti vagy megszűnteti a hormonális problémákhoz társuló vegetatív tüneteket: izzadás, heves szívdobogás, álmatlanság, szorongás, hasi görcsök, légzési nehezítettség…

 

a) Barátbors (Vitex agnus castus)

 

A termésből készült kivonatot illetve homeopátiás szert elsősorban sárgatest-elégtelenségben (túl sok az ösztrogén és kevés a progeszteron) és a tejelválasztást serkentő hormon (prolaktin) túltermelődésekor célszerű használni. Ilyenkor a mellek feszesek, duzzadtak, fájnak, a menzesz előtt és alatt heves fejfájás, hányinger, erős alhasi görcsök, depresszív hangulat jellemző. Három-négy hónapos rendszeres használata képes akár teljesen megszűntetni a problémát.

 

b) Ligetszépe (Oenothera biennis L.)

 

A benne található gamma-linolénsav a fájdalom- és gyulladáscsökkentő prosztaglandinok termelésének kiindulási anyaga. Ennek köszönhetően különösen jó a menzesz előtti kellemetlen tünetek (emlőfájdalom, feszültség, ingerlékenység, ödémásodás…) kezelésére. De javítja a keringést, a bőr feszesebb, fiatalosabb lesz tőle és aktiválja az immunrendszert. Legalább 3-4 hónapig tartó, kúraszerű szedését ajánljuk!

 

c) Palástfű (Alchemilliae herba L.)

 

Elsősorban heves alhasi görcsökkel járó menzesz esetén javasolt naponta több csésze palástfű teát elfogyasztani.

 

d.) Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

 

Intenzív, elhúzódó menstruációs vérzésre ajánlott a használata. Mivel hatása kevéssé bizonyított, elsősorban más teákkal kombinálva célszerű fogyasztani.

 

e.) Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

 

Hatóanyagai rendkívül szerteágazóak, és sárgatest-hormonszerű hatással rendelkeznek: különösen hatásosan kezelhető vele az elhízás következtében kialakult ritkán és rendszertelenül jelentkező menzesz, a heves alhasi görcsök, a menstruációval együtt tapasztalható erősen zsíros, pattanásos bőr és a klimaktérium (klimax) környékén gyakran fellépő kötőszöveti-és izomgyengeség. Nemcsak teáját, hanem ledörzsölésre illóolaját is alkalmazhatjuk. Figyelem: túl nagy adagban, tartósan használva epileptiform görcsöt, vérnyomásesést, máj-és vesekárosodást idézhet elő!

 

f) Poloskavész(Cimicifuga racemosa)

 

A kanadai inkák gyógynövénye ösztrogénszerű és vegetatív stabilizáló hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően nagyon eredményes menzesz előtti és alatti migrén, depresszió, görcsök, alvászavarok, izzadékonyság és a  ciklus-rendellenességek kezelésére. Néhol a fehérfolyást is sikeresen gyógyítják a növény kivonatával. (Hazánkban csak homeopátiás készítményként van forgalomban!)

 
 

GYÓGYTEÁK NŐI PANASZOKRA:

 

Idegesség menzesz táján:

Cickafark 2 kávéskanál

Citromfű  2 kávéskanál

Komló     1 kávéskanál

Orbáncfű 2 kávéskanál

A felsorolt gyógyfüvekből készítsünk keveréket, majd 1/2 liter vízzel forrázzuk le és hagyjuk 5-1o percig állni. Leszűrve, kevés mézzel ízesítve fogyasszuk a menzesz előtti héten.

 

Depresszió menzesz táján:

Citromfű          2 kávéskanál

Orbáncfű         2 kávéskanál

Narancslevél  1 kávéskanál

Cickafark         1 kávéskanál

Elkészítés és használat: lásd a fenti teánál

 

Heves alhasi görcsökre:

Cickafark           1kávéskanál

Kamilla             1kávéskanál

Palástfű            1kávéskanál

Pásztortáska    1kávéskanál

Orbáncfű           1kávéskanál

Elkészítés és használat: lásd a fenti teánál

 

Fehérfolyásra (külsőleg)

Kamilla                     1o gramm

Kakukkfű                   10 gramm

Fehér árvacsalán     10 gramm

Vérontófű                    5 gramm

Palástfű                      5 gramm

Elkészítés és használat: 2 púpos evőkanálnyi keveréket forrázzunk le vízzel, majd hagyjuk 1o percig állni, szűrjük le és miután langyosra kihűlt, alkalmazzuk ülőfürdőként minden nap, amíg a panaszok meg nem szűnnek.

 

2. AKUPRESSZÚRA

 

Menstruációs görcsre

Az erős vérzéssel és alvadékok ürülésével kísért heves alhasi görcsök a kínai orvoslás szerint vérpangásra utalnak, s ez a lép-hasnyálmirigy, ill. a máj összhangjának hiányából ered. Ezért a Lép-Hasnyálmirigy-6-os és a Gyomor-36-os pontot célszerű kezelni. 

Ciprus és citromfű illóolajat is masszírozhatunk a megadott akupresszúrás pontokra.

 

Gy-36

Ujjnyival a térdkalács alatt, a sípcsont külső oldalán található: körkörös masszázsával javul a vér- és energiakeringés.

 

LH-6

A belboka felett 4 harántujjal, a sípcsont mellett található: a pont kezelésével csökken a vér-és energiapangás a méhben.

 

3. ILLÓOLAJOK

 

a) fájdalomramuskotályos zsálya  belsőleg – menzesz kezdetén 2 dl vízben kevés mézzel elkeverve, külsőleg – az olajból néhány cseppet masszírozzunk el a comb belső felén, a hátgerinc alsó szakaszán és a has bőrén.

 

b) menzesz előtti feszültség oldására: Ilang-ilangot, levendulát és muskotályos zsályát csepegtessünk  a menzesz előtti napokon esténként a fürdővízhez, kevés mézet vagy tejet is adjunk hozzá, hogy jobban elkeveredjen. Ha nagyon sírós valaki, használjon citromfűolajat is: nemcsak fürdőbe, hanem aromamécsesbe párologtatásra is ajánlhatók.

   

c) gombás fertőzésre: irrigáljon naponta kétszer rózsaolajat, levendulát és bergamottot tartalmazó langyos vízzel a panaszok megszűnéséig. 

 

d) fehérfolyás: utalhat arra is, hogy valamilyen élelmiszerre allergiás vagy túlérzékeny (pl. tejre) – tehát nem okvetlen fertőzés jele! A gombás fertőzésnél említetteken kívül a diétára is célszerű figyelni.

 

e) nemi vágy fokozására: ilang-ilang, pacsuli, geránium, hársvirág és rózsa ajánlható a hálószobában párologtatásra vagy már a fürdővízhez is.

 

4. Wa Do

 

a) Hasi görcsökre:

Feküdjünk a földre, húzzuk fel a lábainkat, összekulcsolt kezeinket az előzőleg kiürített hólyag felett helyezzük a hasunkra:

 • • lassan enyhén benyomjuk a hasat, közben kilélegzünk
 • • néhány másodpercig azonos erősségű nyomás mellett felszínesen lélegzünk
 • • lassan felengedjük a nyomást, belélegzünk
 • • 10-szer ismételjük.
 

b) A hátfájás enyhítésére:

A fal közelében feküdjünk hanyatt a talajon, lábainkat enyhén behajlítva tegyük fel a falra, jobb kezünket csúsztassuk a derekunk alá, a balt tegyük magunk mellé.

 • • a térdeket könnyedén fordítsuk el balra, közben belégzés
 • majd fordítsuk a térdeket jobbra, közben a jobb kezünk nyomja a derekunkat: kilégzés
 • • 10-szer megismételjük
 • • majd oldalcsere.
 

c) A menzesz előtti tünetek enyhítésére:

A talajon fekve tegyük fel lábainkat a falra, kezeink most a térdeinken nyugszanak:

 • • nyomjuk lábainkat a falnak, kezeinket a térdeinknek
 • • közben fokozatosan, először a medencét, utána a hátunkat felemeljük, majd belégzés-a gerinc érzékenyebb szakaszainál egy kicsit álljunk meg felemelkedés közben
 • • ebben a helyzetben enyhítsük a kezek és a lábak nyomását, kilélegzünk
 • • majd újra fokozzuk a térdek és a fal nyomását, amikor a gerinc újabb érzékenyebb pontjához értünk, belégzés
 • • leengedjük a csípőt, kilégzés
 • • 10-szer ismételjük
 

5. TÁPLÁLKOZÁS

 

A menstruációs panaszok egy része a helytelen táplálkozás, elhízás következménye. Ezért akik cikluszavarral küszködnek, okvetlen fordítsanak több figyelmet étkezésükre: javasoljuk a teljes értékű, reformétkezésre történő áttérést. A súly korrekciójára és a már esetleg beszedett hormonkészítmények, fogamzásgátlók mellékhatásának ellensúlyozására egyénileg megszabott időtartamú böjtkúrát célszerű tartani. A ciklus utolsó hetében okvetlen kerüljük a sós, fűszeres, zsíros ételek fogyasztását, mert jelentősen fokozhatják az ödémakészséget és a többi panaszt is. Bár az édességekben található triptofán a hangulatot javító szerotonin alapanyaga, s így enyhítheti a depressziót, egyéb nem kívánatos hatásai miatt mégis okvetlen tartsuk kordában édesség-éhségünket!

6. RELAXÁCIÓ 

 

A feszültség, fejfájás, rossz hangulat, alvászavarok és a hátfájás enyhítésére legtöbbet a relaxáció segíthet. Kitűnő relaxációs hanganyagok, a módszer elsajátítását segítő könyvek vannak ma már forgalomban. A városok jó részében relaxációs csoportokat is szerveznek, érdemes csatlakozni hozzájuk.

 
 

7. BIOLÓGIAI DAGANATKEZELÉS

 

A nőgyógyászati daganatok jó része nagyon jól reagál a természetgyógyászatban használatos kiegészítő – elsősorban immunerősítő– módszerekre. Nemcsak a kialakult tumor fejlődésének megfékezésében, az áttétek kialakulásának védelmében, hanem a daganat kifejlődésének megelőzésében (masztopátiánál, méhnyaksebnél…) is nagy szerepe lehet e kezeléseknek. A leginkább bevált gyógymódok közé tartozik a fagyöngykezelés (injekcióban!), az enzimterápia, a gyógynövények közül a legújabban Európába került dél-amerikai  növény, a macskakarom (Uncaria tomentosa) és a Lapacho-tea, a cápamáj-és porckivonatok, a nyomelem-és vitaminpótlás (bétakarotin, E és C vitamin, cink, szelén), a roboráló ill. a citosztatikus kezelés és a besugárzás mellékhatásait is csökkentő ózon-és oxigénterápia.

 

8. CANDIDIÁZIS KEZELÉSE

 

A felsoroltakon kívül elkerülhetetlen egy tisztító böjtkúrát követően az édességmentes diéta betartása legalább 3-6 hónapig. Javasolt továbbá a hüvely baktériumflóráját és pH-ját tejsavas irrigálással rendezni. A gyulladás és fertőzés csökkentésére propoliszos hüvelykúpot ajánlunk. Az immunrendszer erősítésére pedig gyógyteakúrát (vértisztítók: csalán, zsurló, zsálya, dió, hibiszkusz, immunerősítők: legyezőfű, izlandi zuzmó, sédkenderfű, angelikagyökér, édesgyökér, ziliz…), immunerősítő gyógynövény-készítményeket javasolunk. Természetesen krónikus esetben hosszabb ideig tartó gombaellenes gyógyszeres terápia is elengedhetetlen.

  Érdekesnek találtad ezt a cikket? Olvasd el a doktornő előző írását is:  
PUFFADÁS? EZ A 6 DOLOG OKOZHATJA!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek