ÍGY VÁLASSZ SZEMÉLYI EDZŐT – A KÉT LEGFONTOSABB SZEMPONT

2018 június 14. Ágh Csaba

Egy szakmailag tökéletes edző nem feltétlenül lesz számodra jó választás, hiszen két ember személyisége eltérő lehet. Kell, hogy emberileg is egymásra találjatok. A “rezgés” meglelésében nem tudok segíteni, ez a Te feladatod. Abban viszont igen, hogy mi legyen az a néhány részlet, amelyre feltétlenül kérdezz rá! A személyi edzés bizalmi kapcsolat, a fejlődésedet bízod egy idegen emberre. Annak érdekében, hogy a kiválasztásnál a siker ne a vakszerencsén múljon, a cikksorozat első részében a két legfontosabb kérdésről írok.    

 
Coming Soon
Total Votes : 344
 

Szoktad olvasni, hallgatni, nézni a BBC műsorait? Számomra ők a minőségi tartalomkészítés mesterei. De mit is értünk minőség alatt? Egész pontosan azt, hogy az “elvárásoknak megfelelő”. Természetesen az már más kérdés, hogy egy szolgáltatással vagy termékkel kapcsolatban kinek mi az elvárása. Ez már egyéntől függ. Meggyőződésem, hogy Te, aki ezt a cikket olvasod, magasra teszed a lécet velünk, az Ételem.hu csapatával, valamint önmagaddal szemben is. Jól teszed, ha így döntesz, mert a tartalmi változást az életedben ez a szemléletmód fogja biztosítani.

 

 

Miért hivatkozom egy egészség portál sportrovatában, egy életmódváltással kapcsolatos cikkben a BBC-re? Azért, mert a csatorna az olyan műsoraiban, mint amilyen a “HARDtalk (magyarul “Kemény Beszéd”)”, egy-egy témában a mélyre nyúló, nem ritkán kínos kérdéseket szegez a meghívott vendégeknek. Teszi mindezt azért, mert nem a felszíni semmitmondó válaszokra vágynak, hanem arra, hogy a lényegről beszéljenek. Számomra az egyik legemlékezetesebb műsor James Quincey nevéhez fűződik (Coca-Cola Europe igazgatója), amelyben az ital cukortartalmával kapcsolatban kérdezték. A youtube-on megtalálod – érdemes rákeresned!

 

Vegyünk tehát példát a BBC HARDtalk műsoráról és beszéljünk a lényegről!

 

Edzőválasztási szempontok

Több tucatnyi cikket fogsz találni az interneten, amelyek az edző kiválasztásának szempontjait taglalják (végzettség, gyakorlat, személyiség stb.). Ezek mind fontosak, de az olvasásuk közben hiányérzetem volt. Mert nem foglalkoztak a vendég elégedettségével. Mert nem foglalkoztak a élményszerzéssel. Márpedig mit ér egy szolgáltatás, ha nem érzel elégedettséget, miután igénybe vetted?

 

Azt mondod, tévedek? Lehet. De nézzünk egy életszerű példát, rendben? Asztalt foglalsz egy felkapott étteremben, ahol az étel ízvilága, a hely hangulata (a honlapja alapján) jónak tűnik. Elmész, fogyasztasz, de valahogy nem azt érzed, hogy az ültető hostess, a pincér, a sommelier valóban rád figyelt volna. Csak egyetlen vendég voltál azon az estén, nem kaptad meg azt a figyelmet, amit elvártál volna azért az összegért, amit ott hagytál náluk (ráadásul nem keveset…). Válaszolj magadnak kérlek! Jó szívvel fizetted ki az ételt? Úgy érezted, hogy megdolgoztak az automatikusan felszámított szervizdíjért? Vissza fogsz menni abba az étterembe? Fogod ajánlani másoknak?

 

” – Ugyan már Csaba, egy minőségi étterem egészen más, mint egy edzőterem…”

 

Pedig hidd el, hogy nem! Egy edzőterem – benne valamennyi kollégával a takarítóktól kezdve az edzőkön át a vezetőségig (elméletileg) mind azért vannak, hogy Te elégedett legyél, rendszeresen frissítsd a tagságodat és a lehető legtöbb ismerősödnek ajánld a helyet és a szolgáltatásait.

 

De kanyarodjunk vissza a BBC-hez, és beszéljünk a “kellemetlen” kérdésekről.

 

1. Hány emberrel foglalkozik az edző egy edzésen egyszerre?

A magyar nyelv csodálatos és mélyen kifejező. Személyi edzésről beszél és nem Személyek edzéséről. Ne dőlj be a “mindketten fogyni akartok, ezért együtt könnyebb” vagy “X éve vagyok a szakmában és képes vagyok egyszerre több emberrel is foglalkozni” magyarázatnak. Nem finomkodom, ez puszta átverés.

   

(Hogy éreznéd magad, ha a pincér, miközben éppen tőled veszi fel a rendelést és az ételeidet rögzíti, további 3-4 asztalt is “le akarna rendezni”? Több irányba kiabálna egyszerre, – “Oda mi lesz? És oda? Ott a sarokban most egy ásványvíz vagy kettő?” Figyelmesnek tartanád veled szemben? És vajon hatékonynak?)

 

Ne kerteljünk, a személyi edzés 1 db embert jelent. Tehát az edzés ideje alatt csak és kizárólag Veled és a Te céljaiddal foglalkozhat(na) az edző. Hogy ez magasabb árat jelent? Igen, de egy személyi edzéssel kapcsolatban Neked is magasabb az elvárásod, mint mondjuk egy csoportos foglalkozással, ahol 15-20 vagy még több ember edz egyszerre. Egyértelmű “piros jelzés“, ha az edző a “privát” edzésnél az idődet megosztja másokkal, azonban a költségeidet nem!

 

Fontos! Természetesen léteznek olyan foglalkozások, ahol több ember dolgozik egyszerre ugyanazzal az edzésprogrammal. Ezeket a foglalkozásokat félprivát (2 fő) vagy kiscsoportos (2 fő felett) vagy csoportos (4-5 fő felett) foglalkozásoknak hívjuk (róluk majd később). Eredményes edzésformák, de semmiképpen sem privát edzések.

 

A lényeg: Bármilyen indokkal próbálják megmagyarázni Neked, hogy a SZEMÉLYI EDZÉS egyszerre TÖBB EMBERT is jelenthet, kezdj el gyanakodni; de a legjobb, ha másik edzőt keresel.

 

2. Mennyi idő egy foglalkozás? Pontosan mit foglal magában?

Egy edzésnek – időtartamtól függetlenül – minimum 3 szakaszra kell tagolódnia:

 
  • a.) Bemelegítés
  • b.) Munkafázis
  • c.) Nyújtás
 

Amire azonban mindenképpen figyelned kell!  A bemelegítés és a nyújtás együtt történik az edzővel, vagy külön? Miért lényeges kérdés ez? Azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy miért fizetsz. Te azért fizetsz, hogy az edző a tréning megkezdésétől a foglalkozás utolsó percéig Veled és CSAK Veled foglalkozzon. Nemrég jelent meg a Forbes Magazin egyik különszáma (Forbes URBAN, 2018. május) ahol az edzői szakma üzleti oldalával is foglalkoznak. Az egyik részben a személyi edzések alkalmankénti költségét a “legjobbaknál” 6000 – 10.000 Ft között határozzák meg. Vegyünk egy 10.000 Ft/alkalom díjat. Mit kapsz ennyi pénzért? Ideális esetben maximális figyemet és fókuszt a problémáidra, pontosabban azok megoldására. Vegyünk egy átlagnak tekinthető 60 perces foglalkozást, ami 10.000 Ft. Mennyit van ebből Veled az edző? 

 
  • A opció: Végig Veled van és vezeti a bemelegítést, a munkafázist, a nyújtást. Az edzés kezdete a legutolsó mozdulatig tart. Egy sérülés utáni rehabilitációs edzés például ilyen.
  • B opció: Megtanít egy bemelegítési és nyújtási protokollt. Betanítja és felügyeli a folyamatot egészen addig, amíg önállóan, hiba nélkül végig nem tudod csinálni. Miután önállóan képes vagy elvégezni mindkettőt, arra kér, hogy annyival előbb érkezz a terembe, hogy a bemelegítést önállóan végig tudd csinálni. Mire eljön az edzésed ideje, te már bemelegítve ott állsz, rajtra készen. Az edzésidődbe csak a munkafázis tartozik bele, az viszont 200%-os fókusszal és hatékonysággal. Amikor lejárt az időd, a már megtanult és begyakorolt nyújtást önállóan elvégzed – az edzésidőn túl.
  • C opció: Szóbeli instrukciókat kapsz (10 perc futópad, 10 perc kerékpár, 5 perc taposógép) és eltűnik, időnként visszanéz, hogy végeztél-e. Ez az időtartam már beleszámít az edzésidőbe, tehát fizetsz érte.
 

Te melyik verzióval lennél elégedett? Melyikért fizetnél szívesebben 10.000 Ft-ot?

 

Engedd meg, hogy elmeséljek egy történetet. Egy előadáson ültem, ahol az élelmiszerekről, azok előállításáról és értékesítéséről beszélt egy szakértő. Szóba került az örök kérdés, hogy vajon hazai vagy külföldi termékeket kell-e vásárolni. Örök vita, tele személyes véleményekkel, nem kevés előítélettel, vélt vagy valóságos tényekkel. Számomra mégis az előadó összegző véleménye maradt meg az egészből:

Tudják, több mint 20 éve vagyok a szakmában és láttam már mindent, amit el tudnak képzelni. Fogyasztóként – hiszen én is vásárolok a boltban – mégsem az érdekel, hogy valami hazai vagy nem hazai. Vásárlóként csak az számít, hogy a termék, amiért fizetek, az finom-e vagy sem. Akarok-e még venni belőle, vagy sem. A hajamra kenhetem a “hazai” feliratot, ha nem fogyasztom azt a terméket jó ízzel – és ezt szó szerint értsék.

 

A vásárlás pszichológiájából fakadóan a döntéseink érzelmi alapon születnek, amelyeket logikai érvekkel fogunk alátámasztani önmagunk, vagy a környezetünk számára. Legyünk tisztában azzal, hogy nem kell a minőségben megalkudni és olyan szolgáltatást igénybe venni, amellyel nem vagyunk elégedettek.

 

– Amennyiben neked el tudják adni, hogy a személyi edzés valójában 3-4-5 vagy még több résztvevős, akkor szíved rajta, te fizeted ki. De légy vele tisztában, hogy becsapnak.

 

– Amennyiben helyesnek tartod, hogy a kifizetett edzésidőd 1/3-ad részében egyedül vagy mindenféle segítség nélkül, amíg az edző mondjuk a büfében ül vagy a kollégáival beszélget, ám legyen. De légy vele tisztában, hogy becsapnak.

 
Coming Soon
Total Votes : 99
 

Rendben Csaba, akkor hogyan csináljam? Mire figyeljek, amikor edzőt választok?

 

Miután beleolvastál az edző honlapjába/ közösségi médiás felületeibe/ az edzőterem honlapján lévő ismertetőjébe (már ha van) és szimpatikus, tedd fel neki a kínos kérdéseket!

 
  • # Kérdezz rá, hogy a személyi edzés hány embert jelent? (Ne feledd! A szolgáltatás neve SZEMÉLYI EDZÉS és nem SZEMÉLYEK EDZÉSE.)
  • # Részletesen kérdezd ki, hogy hogyan épül fel az edzés és hogy mi tartozik bele a kifizetett edzésidőbe. Ne feledd! Csak azért fizess, amit valóban meg is kaptál.
 

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad a cikket és velem tartasz legközelebb is. Búcsúzóul a magyar nyelv egyik legnagyobb virtuózától egy gondolat:

 

az igazat mondd, ne csak a valódit, a fényt, amelytől világlik agyunk, hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.

 

József Attila: Thomass Mann üdvözlése

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek