ITT A NYÁR – ÉTKEZZÜNK SZÍNESEN!

2018 június 12. Tóth Gábor

Védd meg magad a természet segítségével, miközben élvezed a színeket a tányérodon – vegyél magadhoz bioflavonoidokat! No de mik is azok? Olyan növényekben megtalálható vegyületek, amelyek széleskörű védelmet nyújtanak a szervezet bűnözői, a káros szabadgyökök ellen, ezen felül sok más előnyös élettani hatásai is vannak. Számos ehető növényünkben is megtalálhatóak a bioflavonoidok, jellegzetes színt és ízt adva az adott nyersanyagnak. Nem csupán szemet gyönyörködtető látvány, de még ízletes és egészséges is! Cikksorozatunkból most többet is megtudhatsz róluk.

 

Védőruha helyett – óvjuk és tegyük egészségessé szervezetünket növényekkel!

 

Igaz, hogy a növények nem a mi kedvünkért, hanem eredetileg saját védelmük érdekében termelik e komponenseket, melyek az emberi szervezetbe jutva szintén igen előnyös hatásúak. Védő tulajdonságaikat több évtizede kutatják, azonban csak újabban kerültek a figyelem középpontjába, a rákkutatás, a szívbetegségek elleni harc, valamint az oxidatív folyamatok és szabad gyökök témaköre kapcsán.

 

Kutatások igazolják

 

Tudjuk, hogy a színes gyümölcsöket és zöldségféléket fogyasztók egészségi állapota mérhetően jobb, mint az ilyen növényeket nem fogyasztóké. Ez a megfigyelés vélhetően a növényi színanyagokkal függ össze, ezen felül a vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, egyéb „élő anyagok” pozitív összeadódó hatása is tetten érhető.

 

A színes növényekben lévő hatóanyagok, antioxidáns hatású molekulák fékezik a szervezet öregedési folyamatait, rákmegelőző hatásúak az emésztőrendszerben, a nyirokszervekben, a tüdőben és a bőrszövetben, javítják a látást, védik az agyi hajszálkapillárisokat, értágítók, segítenek az értisztításban, a vérzsírok csökkentésében, gyulladásgátló hatásúak, antibakteriális és antivirális tulajdonságúak, erősítik a védekező mechanizmusokat, visszaszorítják a cukorbetegség szövődményeit. Értékük szinte felbecsülhetetlen, hiányukat az emberi szervezet rövidebb-hosszabb távon megérzi. Jelenlétük segíti más hatóanyagok (pl. vitaminok) hasznosulását, mintegy másodlagos vitaminhatásuk van.

   

Meleg színek az étel-palettán 

 

A bioflavonoidok nagy csoportjának egyik jeles tagjai a karotionidok, amelyek sárga, narancsszínű vagy vörös színű vegyületek. Ezek közül is kiemelkedik a béta-karotin, amely például a sütőtök, a sárgarépa vagy a kajszibarack színét is kölcsönzi. A béta karotin az A-vitamin (retinol) előanyaga, vagy provitaminja.

 

A retinol vagy A-vitamin a fény érzékeléséért felelős rodopszin (látóbíbor) képződéséhez szükséges a szem ideghártyájában. A farkasvakság az A-vitaminhiány első tünete lehet, hasonlóan a száraz, pikkelyszerűen hámló bőr is. Hiányában gyakoribbá válhatnak a fertőzések a légutakban, az urológiai szervekben, ritkábban gyomor-, bélrendszeri panaszok, étvágycsökkenés léphet fel.

 

A karotinok, valamint az A-vitamin segíti a bőr fiatalságának megőrzését, fékezi a rugalmasságot adó kollagén lebomlását, támogatja az új kötőszövetrostok felépülését. Biztosítja a csontok, fogak egészséges növekedését, megtartását, különösen a gyermekeknél.

 

További pozitív hatásuk, hogy védik a légutakat, csökkentik a fertőzések kialakulását, ezen felül a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási esélye is csökkenhet általuk, ahogy a koleszterinszint is. C-vitaminnal együtt alkalmazva a karotinok a szürkehályog megelőzésében játszanak szerepet. Kiemelkedő jelentőségűek a daganatos megbetegedések elleni harcban, a tüdő-, gyomor-, bőr- és vastagbélrák megelőzésében, és a melanoma kialakulásának elkerülésében is.

 

Szintén a karotinoidok közé tartozik a paradicsom piros színét adó likopin, mely szintén hatékonyan semlegesíti az egészséges sejteket támadó oxidatív gyököket. Védi a keringési rendszert a plakk képződés ellen, csökkenti a tüdő-, gyomor-, vastagbél és emlőrák kockázatát. Feldolgozás, hőkezelés során megőrzi előnyös hatásait, így például paradicsomsűrítményben, -levesben, -szószban is hatásos marad a likopin, zsiradékokkal együtt fogyasztva.

  Cikksorozatunk következő részében további egészséges és színes ehető növényekről olvashatsz! Addig is tekintsd meg Bio Gabi korábbi cikkét a szabad gyökökről, mely ellen mindenki küzd:  
A SZERVEZET BŰNÖZŐI: A SZABAD GYÖKÖK

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek