“NEM ÜLÖK A NÉGY FAL KÖZÖTT, HANEM IRÁNY AZ ERDŐ!”

2018 június 11. Horzsa Krisztina

Szeretjük a szakértőinket 🙂 Mindannyian értékes, fantasztikus emberek, akiket érdemes megismerni közelebbről is! Hogyan él a hétköznapokban egy dietetikus? Csak és kizárólag egészségesen táplálkozik, és megfelelően sportol? Milyen módon tud példát mutatni? Most bepillantást engedett az életébe, érdemes elolvasni!

  1. Mutatkozz be maximum 5 mondatban!  

Sziasztok, Kriszta vagyok, aki rajong a hivatásáért! Szerencsésnek mondhatom magam, mert a szakmáim egyben a hobbijaim is. Imádok főzni, és talán nem véletlen, de hamarosan teljesül egy gyermekkori vágyam is, szakács (is) leszek. Mindig is szerettem sportolni, kiskoromban szertornáztam, aerobikoztam, később pedig a futás lett a szenvedélyem. Több éven keresztül versenyszerűen atletizáltam és szereztem országos eredményeket. Szeretek kirándulni, túrázni, jaaa és nem mellesleg imádom a kutyákat!

  2. Mi a “szakterületed” és miért pont ezzel foglalkozol?  

Dietetikus és okleveles élelmiszermérnök vagyok. Már kiskoromban az egészséges életmódra neveltek, (ha nem is tudományosan) mind az ételek mind a mozgás területén. Szüleim nem csak a hagyományos receptek készítői, sokszor volt nálunk valami ínyenc étel az asztalnál. Megszerettem a konyha művészetét és a különleges ételeket. Amikor elkezdtem versenyszerűen sportolni, már nem volt elég csupán néhány vitamint pótolni, nagyon fontos volt az is, hogy milyen ételeket fogyasszunk, hogy bírjuk a terhelést. Szerettem volna többet tudni az ételekről, nyersanyagokról, és hogy speciális esetekben hogyan kell táplálkozni, ezért jelentkeztem az Egészségtudományi Főiskola dietetikus szakirányára. Később pedig elkezdett érdekelni a gyártástechnológia és a termékfejlesztés így nem volt kérdés, hogy mesterképzésre Szegedre jelentkezem a mérnöki karra.

    3. Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?  

Azt, hogy elértem az eddig kitűzött céljaimat. Egészséges vagyok, van egy szuper munkahelyem, egy jól működő párkapcsolatom és az, hogy igaz barátok vesznek körül. A pácienseimtől mindig pozitív visszajelzéseket kapok munkámról és az elért eredményekről, szerintem ezeket is sikernek könyvelhetem el.  

  4. Mit jelent számodra az egészséges életmód?  

Számomra az egészséges életmód nem csupán az egészséges ételek fogyasztásában merül ki. Természetesen fontos, hogy megfelelően étkezzünk és mozogjunk rendszeresen, de fontos az is, hogy ebben a rohanó világban néha megálljunk, vegyünk egy mély levegőt és „érezzük a virágok illatát”, hogy pihenjünk, kikapcsoljunk. Számomra az egészséges életmódhoz tartozik, még a családi- és a társas kapcsolataink ápolása, a testi ‑ lelki harmónia.

    5. Te mit teszel azért, hogy egészségesebb legyél? És mit nem?   

Igyekszem rendszeresen, egészségesen étkezni, és mozogni, amikor csak tudok. Ha csak tehetem, húzom a futócipőm és elmegyek futni fel a Mecsekre. Az egészségmegőrzéshez fontosnak tartom a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt, így ezeket sem hanyagolom el. De én is emberből vagyok, van, hogy a sok munka miatt néha nem tudom betartani az étkezés „fő szabályait” és nem tudok annyit mozogni, mint amennyit szeretnék. Nagyon sok dolgot csinálok egyszerre, nekem is nehéz rendszert teremteni a napjaimban, de igyekszem kontrollálni, hogy megtaláljam az egyensúlyt.

És hát bevallom, néha én is eszek pattogatott kukoricát a moziban 😀

    6. Melyik a kedvenc cikked az Életem.hu-n?   

Sok kedvenc cikkem van, amit szakértőtársaim írtak, de ha mégis választanom kellene, akkor EZT választanám Adritól. Volt jó pár olyan túlsúlyos páciensem, akik bizonyos pszichés betegség, trauma, depresszió stb. után kezdtek el vigaszt keresni az egészségtelen magas szénhidráttartalmú ételekben és emiatt szaladtak fel rájuk a kilók. Én ilyen esetben, mindig azt javaslom, hogy először rendezzük a kiinduló problémát kérjünk segítséget szakemberektől, utána fogjunk bele a testsúly csökkentésbe és az életmódváltásba.

  7. Hol tudnak Téged elérni az érdeklődők?  

Elérhető vagyok a weboldalamon http://krisztina.horzsa.hu/, itt megtalálható az e-mail címem és a telefonszámom is, valamint facebookon: https://www.facebook.com/horzsakrisztina/

   

(+1.) Mivel töltöd a szabadidődet, van más is, ami lelkesít a hivatásodon, az egészséges életmódon kívül? 

 

Hú! Ha tehetem, akkor tuti nem ülök a négy fal között, hanem veszem a túracipőmet és irány az erdő! Nagyon szeretek túrázni, kirándulni, és ha tudjuk, visszük a család Mázliját is, aki egy belgajuhász-dobermann keverék kutyus.

 

Szeretek még sütni-főzni, ha találok egy különleges receptet, akkor azt tuti elkészítem, ez teljesen kikapcsol. Szeretek egy jó könyvvel kifeküdni a függőágyba és olvasni, valamint barátokkal vacsorázni, beszélgetni, vagy együtt mozizni.

  Ha szimpatikus számodra Kriszta, akkor olvasd el ezt az érdekes cikkét:  
CSODAGABONA, AMIT ALIG ISMERNEK A MAGYAROK!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek