TEGYÉL JÓT A KUTYÁKKAL – KERÜLD A SZAPORÍTÓKAT!

2018 június 5. Ételem.hu

Nemrégiben szakértőnk és kedvenc tinimentorunk, Katie megmentett egy cuki kutyát, Sissy-t a fagyhaláltól. Példamutató története végül happy end lett, és Sissynek fantasztikus gazdit találtak, akivel azóta boldogan élhet. De sajnos nem minden kutya ilyen szerencsés…! A felelősség pedig a miénk, és rajtunk is múlik: nem mindegy például, hogy honnan és hogyan veszünk kutyát. Igazi tenyésztőtől vásárolunk, örökbefogadunk, vagy a tudtunk nélkül szaporítónak adjuk a pénzünket?

 

Magyarországon sajnos elkeserítő a kutya-helyzet. Az utóbbi időben több kutyás szaporítótelepet is lefüleltek, ahol a kutyák szívszaggató körülmények között sínylődtek. Apró boxokba összezárva, börtönben éltek a kis ebek, gondozatlanul. A részletekről több szót nem is ejtenék, mert a nyugalom megzavarására alkalmas sorok lennének… Csak annyit higgyetek el, hogy tényleg rettenetes helyek ezek, ahol állatkínzás zajlik a profit érdekében.

 

Minderről a kedves vásárló sajnos mit sem tud, akik tizen-huszonezer forintokért Jófogáson, Vaterán vagy vásárokban vásárolják meg a kiskutyákat. Nem látják, hogy milyen körülmények közül jönnek a kiskutyák, és milyen borzalmak zajlanak a háttérben.

 

Mindeközben a menhelyek tele vannak, és kevés ember akar örökbefogadni. Hiszen vehet kicsi kutyát olcsó pénzért a netről, >>állítólag<< tenyésztőtől! Ugyanis aki pénzt kér a kiskutyákért, és esetleg még a kötelező oltásokat is beadatja neki, az már tenyésztőnek vallja magát. A vásárló pedig, ha nem jár megfelelően utána, hogy honnan szerzi be a család új kedvencét, akkor könnyen bérletet válthat az állatorvoshoz a következő években, amellett, hogy a fent ismertetett állatkínzókat támogatja tudta nélkül.

 
Coming Soon
Total Votes : 152
 

Na de honnan tudhatjuk, hogy akitől vásárolunk, megbízható tenyésztő, vagy csak a haszonszerző, esetleg tudatlan szaporító? Összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokra érdemes figyelni!

 

1. Mindig járjunk utána, hogy milyen körülmények között tartják a kutyáikat az eladók! Gyanús, ha az eladó nyilvános helyen, parkolókban akarja nekünk átadni az állatot, és nem tudunk semmit a környezetéről, ami sokszor azért van, mert rettenetes állapotok között tartják őket. Állatvásárokban ritkán találkozhatunk megbízható tenyésztőkkel, és így szintén nem sokat tudhatunk meg a kutya hátteréről. A megbízható tenyésztő szívesen megmutatja, hogy hol él, hol lakik az állat, és milyen körülmények közül származik, hiszen büszke rá! További fontos szempont, hogy nem attól lesz valaki tenyésztő, hogy jól hangzó kennel-nevet talál ki magának…

 

2. Tévhit, hogy a törzskönyv valamiféle „luxus-hóbort”, ami csak plusz költséggel jár! Lelkiismeretes tenyésztőnél nem kérdés, hogy csak ezzel együtt ad el kutyakölyköt. Soha ne bízzunk olyanban, aki választási lehetőséget ad, hogy törzskönyvvel vagy anélkül ad el kutyát, ha pedig nincs törzskönyve a kutyának, akkor szintén szaporítót támogatunk. Hiszen ez gyakorlatilag a kutya anyakönyvi kivonata. Hiányában egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy fajtatiszta felmenőktől származik az eb. A dokumentum nem csupán a kiállítási, vagy munkavizsga eredmények feljegyzésére szolgál, hanem a szűrővizsgálatok leírására is… Legalábbis a lelkiismeretes tenyésztők ezt is ráíratják a törzskönyvre. 

 

3. …merthogy a szűrővizsgálatok nagyon fontosak! A kutyafajta tipikus betegségeinek vizsgálatával elkerülhetjük, hogy egy életen szenvedni lássuk kedvencünket. Ezek a szűrések azonban nem olcsóak, és vannak köztük olyanok, pl. a szemszűrés, amit 1,5 évente ismételtetni kell, így sajnos tényleg csak a lelkiismeretes tenyésztők végeztetik el azokat.

 

4. Ismérvük, hogy megvizsgálják a következő szempontokat: csak jó idegrendszerű kutyákat pároztatnak, figyelnek azok összeillőségére, valamint küllemére. Nem pároztatnak túl fiatal kutyákat, hiszen sok betegség csak néhány év elteltével mutatkozik meg, és a szukáknak sem tesz jót a túl korai vemhesség.  

   

5. A jó tenyésztő megnézi, hogy kinek ad el kiskutyát, hiszen tudni szeretné, hogy az állat jó helyre kerül. Ezért megkérdez minket, hogy milyen célból szeretnénk kutyust, és hogyan szeretnénk tartani. Az átadáskor szerződést köt mindkét fél érdekében, és folyamatosan nyomon követi az állatok sorsát, valamint mindig lehet számítani a tanácsaira, tehát nem tűnik el az eladás után.

 

6. Semmiképp sem adja oda 8 hetes kora előtt a kiskutyákat. Túl korai 4-7 hetes korában elszakítani a kicsiket, ráadásul figyelem: jogszabályellenes is! A tenyésztő megtanítja őket önállóan enni, méghozzá a fejlődésüket elősegítő, minőségi táplálékokat biztosít a kicsiknek és akár elkezdi a szobatisztaságra szoktatást is.

 

7. Nemcsak oltva, hanem féregtelenítve, chippelés után adja át a kölyköket. Ez nem plusz szolgáltatás, hanem alap! Felhívja a figyelmünket arra is, hogy az örökbefogadás után, legkésőbb a következő oltás beadásakor a chipet regisztráltatnunk kell az övéről a saját nevünkre.

 

Az átjelentés után ellenőrizzük az adatbázisban a kutyát  a   https://www.petvetdata.hu/  honlapon.  Ha mi lépünk be, akkor csak alapadatok jelennek meg adatvédelmi okokból, de az állatorvos hozzáfér az összes adathoz. Amennyiben pedig változik a címünk, telefonszámunk, azt mindig jelentsük be az állatorvosnak, különben ha a kutya elveszik, nem tudnak minket értesíteni és megtalálni! Sok kutya éppen emiatt kóborol, és nem találják meg a gazdiját.

 

A fenti szempontok hiányában sajnos valószínűsíthető, hogy szaporítóval van dolgunk, aki haszonszerzésből, vagy csak hobbiból, de sajnos tudatlanul és felelőtlenül pároztat kutyákat. Kerüljük el őket messzire, ahelyett, hogy a pénzünkkel támogatnánk és bíztatnánk a felelőtlenül kutyát pároztatókat!

 

Igaz, hogy megfelelő helyről kutyát venni nagyon drága (bár a lelkiismeretes állattartás sem olcsó!). Ha viszont nem kívánunk nagyobb összeget szánni a kutyavásárlásra, akkor fogadjunk örökbe! Ez szinte ingyenes (csak a chip és a kötelező oltások díját kérik el, párezer forint), és megmenthetünk vele egy állatot, aki éppen arra vár, hogy eljöjjön számára a szerető gazdi. A menhelyek tele vannak, sok kutyánál emiatt fennáll az altatás veszélye, mert nem tudják tovább tartani őket. Tudjunk róla: mindössze ez a két etikus út létezik, ha kutyát szeretnénk – a valódi, minőségi tenyésztőtől való vásárlás, melyre komoly összeget kell áldoznunk, vagy az örökbefogadás!

   

Ha pedig kóbor kutyát találunk, kövessük Katie példáját, és próbáljunk segíteni rajta! Mentsük el a helyi, legközelebbi állatmentő szervezet telefonszámát, és náluk érdeklődjünk a helyben szokásos eljárásrendről és teendőkről. Sok facebook csoport is van, ahol segítséget kérhetünk ilyen esetekben.

 

Felelősségteljes és szeretetteljes, gondoskodó kutyázást kívánunk mindenkinek!

  Ha érdekel a felelős állattartás egy másik aspektusa is, olvasd el állatorvosunk cikkét:
AKÁR EGYETLEN TABLETTÁVAL IS HALÁLBA KÜLDHETED KEDVENCEDET!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek