
ESZMÉLETLENÜL FINOM ÉS EGÉSZSÉGES ALMÁS PITE – Próbáld ki Te is!
Ezt a csodás süteményt nálunk az egész család szereti. Az alma az egyik kedvenc gyümölcsünk, a fahéjjal mennyei illat terjeng a lakásban, miközben sül a süti. Ha elég édes az alma, nem is szükséges édesíteni. A süteményben bőven van rost, jó energiát szolgáltat, szívesen használom a zabpehelylisztet is. A finomság különlegességét az egészségességen túl ezúttal a saját kertünkben nevelgetett citromfa termése adja. Nyáron a terasz édes citromvirág illatban úszott, a citromot tél végén szüreteltük.
A kókuszvajat nem oly rég fedeztem fel, fantasztikus, igazi vaj íze van, rendszeresen használom süteményekhez, krémlevesekhez, pürékhez, zöldségekhez. Az illata és az íze is csodás!
Ez a sütemény igazán egyszerű, gyors és mi nem tudjuk megunni sem 🙂
Tészta:
25 dkg zabpehelyliszt
10 dkg hideg kókuszvaj (vagy kókuszzsír, de a kókuszvajnak a fent említett módon isteni vaj íze van)
2 ek. kesudió tejszín, vagy kókuszkrém
1 csipet só
1 tojás + a kenéshez
fél csomag (foszfátmentes) sütőpor vagy egy teáskanál szódabikarbóna
Ízlés szerint 1 evőkanálnyi cukornak megfelelő édesítő (pl. eritrit, stevia, vagy negyedannyi) – én néha nem is szoktam édesíteni a tésztát sem.
Töltelék:
1 kg hámozott, a durvára lereszelt édes alma, levéből kinyomkodva
2 tk. őrölt fahéj
1 kezeletlen biocitrom reszelt héja
Ha szükséges, lehet édesíteni, de én nem szoktam, ha édes az alma. Ráadásul a fahéj is édesebbé varázsolja.
A tésztához a hozzávalókat a tojás és a kesukrém kivételével összegyúrjuk, összemorzsoljuk, vagy késes aprítóban megpörgetjük. Hozzáadjuk a tojást és a kesukrémet és ismét gyúrjuk egy kicsit, vagy a késes aprítóban még egyszer megpörgetjük.
A tésztából az 1/3 részt félretesszük a tetejére, a maradék 2/3 részt pedig egy piteforma, vagy tortaforma aljára nyomkodjuk.(Esetleg ki lehet kicsit kenni kókuszolajjal, de nekem nem kellett.) Esetleg egy kis darált diót lehet szórni a tésztára, az almás réteg alá.
Az almát a fahéjjal és reszelt citromhéjjal kicsit megpároljuk és teljesen hidegre hűtjük, kinyomkodjuk a levét.
Az almás tölteléket a formába halmozzuk, a tészta maradék 1/3 részét lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és derelye vágóval csíkokat vágunk belőle, amit rácsosan az alma tetejére teszünk. A rácsokat felvert tojással megkenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni !
Természetesen biocitromot használjunk, az enyém egészen biztosan az. 🙂 Nagyon büszke vagyok rá, mert egy évig nevelgettem otthon, de megéri!
Ha tetszett Ildi receptje, olvasd el és próbáld ki ezt is:ENERGIA MUFFIN: EGÉSZSÉGES ÖSSZETEVŐK TITOKBAN
◊◊◊
Vissza