AVICII HALÁLA A TINIMENTOR SZEMÉVEL #RIPAvicii

2018 május 4. Bacsa Katie

A napokban a legtöbb médiafelületen aktívan gyászolták az igen fiatalon, 28 évesen elhunyt közkedvelt dalszerző producert, Avicii-t. Szándékosan vártam a „kedélyek lecsillapodására”, mielőtt megírom a gondolataimat, így alkalmam nyílt megfigyelni és kielemezni a tinik reakcióit a hír hallatán.

 

Túlhájpolt vagy reális a rajongói tábor reakciója?

 

Voltak, akik hevesebben, voltak akik gyorsan továbblépve reagáltak (pl. „buta alkoholista, lehetett volna okosabban is élni” – Dávid;  vagy „Két évig le sem sz@rták az emberek, akkor most miért kell ekkora feneket keríteni neki. Minden nap meghal több száz ember és mégsem lesz ekkora téma.” – Kinga), de reakció nélkül nem igazán hagyták a hírt a fiatalok.

 

Ahogy írtam is, a médiafelületeken megélt gyász volt ez, látvánosan. Na de mi zajlik egy fiatal rajongó szívében ilyenkor? Egyáltalán, tényleg rajongó az illető?

 

A celebek, sztárok, énekesek, színészek fiatalkori halálhíre mindenkit megvisel, annak okától függetlenül. Nemrégiben a Linkin Park énekese, Chester távozott közülünk, és tinik hadai játszották megállás nélkül a dalokat, folytak a könnyek.

 

De vajon életében is ekkora hatással volt a fiatalokra?

 

A hasonló halárhírek kapcsán a legtöbb tini hirtelen személyesen érintve érzi magát, valahogy abban a pillanatban azonosulni tud valamilyen emberi vonatkozással, és igyekszik ezt ki is mutatni, látványosan megélni a külvilág felé. E megnyilvánulás mögött azonban gyakran olyan momentum lakozik, amely tulajdonképpen gyakori esetben teljesen független az elhunyt személyétől és nem ritkán még a tevékenységétől is.

 

Ami ennél jellemzőbben az érzelmek kinyilatkoztatására viszi a fiatalokat:

 
  • # Egy olyan téma, ami megengedi az önkifejezés lényegesen nyitottabb, szenvedélyesebb stílusát, hangnemét
  • Egy olyan hír, ami kapcsán kendőzetlenül kimutathatja saját fájdalmát, szomorúságát, félelmeit, de a téma keretébe burkolózva
  • Nem mellékes a nagy fokú figyeleméhség, a személyes vonások kimutatásának megélésének lehetősége
  • Vonzó az érzelmes és mélyreható háttérgondolatok közlésének lehetősége, mert a hétköznapi keretek között úgy érzik, nem merik vagy nincs alkalmuk beszélni, írni ezekről.
 

Rajongók Avicii fesztiválkoncertjén 2015. júliusában, Romániában 

Borítókép: Ibizán az Ushuaia Club bejárata egy Avicii buli előtt 2015. augusztusában  

De miért pont a halálhír képes ekkora önkifejezési vágyat generálni?

 

Mert ez a pont egy végleges pont. Itt nincs más hátra, mint levonni a következtetéseket és megélni a gyászt.

 

A tinik ebben a korban rendkívül érzékenyek a negatív érzelmi hatással bíró dolgokra, hírekre. Könnyen tudnak azonosulni az elhunyttal, mivel korban közel érzik magukat hozzá.

 

Az azonosulás számukra a „nem vagyok egyedül” életérzést erősíti, ami azért olyan jelentős a kis tini lelkekben, mert legerősebb és legfélelmetesebb dolog az életben számukra az hogy egyedül maradnak, mindenki elhagyja őket.

 

A rajongók „összekapaszkodása” még az online csatornákon is viharos, megkapó jelenség, mely olyan kivételes összetartozós energiát hív életre, amihez mindenki szeretne csatlakozni.

 

Bátran részt is vesznek a folyamatban, s attól, hogy egyszer egy buliban vagy nyári táborban önfeledten táncolhattak a zenéjére, már „felhatalmazva érzik magukat”, hogy a gyászt a sajátjuknak érezzék.

 

De tulajdonképpen * a „valahova tartozás” * a saját érzelmek kimutatása és azok szabad megélése * valamint a téma félreérthetetlen, biztonságos közegében történő önfelvállalás jelensége* az, ami erősíti náluk a szomorúság megélését.

 

De vajon hány fiatalnak van tényleg Avicii plakát a szobájában?

Hány tini telefonján szerepel a DJ teljes albuma?

Hányan hallgatták ténylegesen végig a dalait a hír hallatán, vagy csak azt a dalrészletet, amit meg is osztottak a social média felületeken? Hányan ismerték egyáltalán azt, hogy milyen arc és személyiség lakozik a fülbemászó, pörgős dallamok mögött?

 

A felnőttek feladata

 
  • # Mindig a fiatal által kimutatott érzelmek mögé látni, és azokat nagyon komolyan venni.
  • Ajánlott kivenni a „képletből” magát a hírt, és megnézni pusztán az érzést, önkifejezést, kommunikációt.
  • Engedni őt ebben a folyamatban kiteljesedni, megélni az érzelmeit akkor is, ha ez nem minden esetben a hírrel, hanem a saját lelkével kapcsolatos.
  • Támogatni őt megengedéssel, megértéssel.
  • Ajánlott ez esetben pl. közös zenehallgatással, hiteles források interjúinak közös olvasgatásával, tanulságok megbeszélésével a gyerek mellett lenni.
  • Szánjunk rá időt, energiát, figyelmet.
 

És ha tényleges rajongó valaki?

 

Akkor is jellemző ugyanez a folyamat, csak egy szinttel veszélyesebb, mert az azonosulás érzése nem múlik el a közösségi energiák időszerű „szétfoszlásától”. Ebben az esetben elengedhetetlen a külső támogatás, lehetőleg NE szintén egy másik rajongó személyében.

 

Javasolt a sok közösségi program, élményszerzés, és egyúttal a gyászfolyamat minden részletének megélése.

 

Hiszen a feldolgozatlan gyász – ha tényleges rajongói, vagy ha csak érzelemátvitelről, saját érzések „kiengedéséről” is van szó, akkor is –  igen súlyos és hosszú távú lelki következményekkel és nehezen javítható sérülésekkel járhat.

  Ugyanakkor érdemes a mélységre és az időtartamra tudatosan figyelni, kontrollálni azt, és szép lassan pozitív példaképeket, élményeket helyezni az űr helyére.  

Szeleczki Anna (14), az egyik mentoráltam így gondolkodik a témáról:

 

Na ez kicsit másabb vélemény, mint a többieké, azt hiszem, mert nincs bálványom. Szerintem nem is jó bálványozni valakit, úgy hogy nem is tud az ember felocsúdni a halálától. Amikor meghalt a Linkin Park énekese, szomorú voltam, mert imádtam hallgatni a hangját, a zenéiket. Megviselt, megsirattam egyszer, de nem olyan szinten, hogy bánatba essek és csak sok idő múltán jöjjek ki abból. Mert az a baj, hogy aki bálványoz valakit, az olyan mintha istenként kezelné, és ha elveszíti képes utána menni… meglepően sok ilyen ember van. Ezért kell a saját életükbe hobbikat, kihívásokat tenni, nem pedig mások életébe beleásni magát.

 

◊◊◊

 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek