ÍGY ELŐZHETED MEG A SZÍV- VAGY BŐRFÉRGESSÉG EMBERRE TERJEDÉSÉT!

2018 május 3. Dr. Saufert Gyula

Ha nincs kutyád, akkor is megfertőződhetsz! Szív vagy bőrférgesség: emberben egyik sem halálos, de nagyon kellemetlen elváltozásokat okozhatnak!

 

Az állatorvosoktól, médiából egyre többet hallunk a kutyák szívférgességéről, erről az egyre gyorsabban terjedő, kutyánál súlyos megbetegedést, akár elhullást is okozó fertőzésről, mely emberre szintén veszélyes lehet. Az Ételem.hu olvasóit most elsősorban a ritkábban említett humán elváltozásokkal szeretném megismertetni.

 

Hogyan fertőződhet meg kedvencünk vagy akár mi magunk ezekkel a kórokozókkal?

 

A szív/bőr férgesség egy zoonózis (állatról emberre terjedő betegség). Okozóik fonálférgek (szívféreg: Dirofilaria immitis, bőrféreg: Dirofilaria repens), mindkettőt a fertőzött kutyából vért szívó szúnyog terjeszti, 2-3 héttel a kórokozó felvétele és átalakulása után. Az áldozat (kutya, macska, ember) megcsípésekor lárvák kerülnek a szervezetbe. Magyarországon jelenleg a bőrférgesség a gyakoribb.

 

Bőrférgesség

 

A kutya szervezetében a beoltott lárvák több éven keresztül vándorolhatnak a bőr alatti szövetekben, sokszor csomók és tályogképződés közben. 6-9 hónap alatt alakulnak ki a kifejlett férgek (akár 15 cm hosszú is lehet). Az ivarérett nőstények a vérbe és nyirokkeringésbe ürítik az utódokat, az ún. mikrofilariákat, melyeket a szúnyogok vérszívás közben vesznek fel és így válnak fertőzötté. A kutya bőrében kisebb-nagyobb csomókat hoznak létre, melyek nem okoznak súlyos tüneteket.

 

Ember esetében a féreg nem csak a bőr alatt képezhet csomókat, hanem a fejen, szemben, szemkörnyéken, nyakon, mellkason, ritkábban a mellben, tüdőben, hasüregben is (emberben a kórokozó csak kis távolságot képes megtenni a bőr alatti kötőszövetben).  A férgek a szembe is eljuthatnak látászavart okozva. A szemben élősködő féregtől szerencsés esetben sebészeti úton meg lehet szabadulni. Emberben nem ürít a korokozó mikrofilariát és ez nehezíti a diagnózis kialakítását.

   

Szívférgesség

 

Kutyánál a szúnyog által beoltott lárvák a szövetek között vándorolnak a mellkasi erek felé, majd a nagy tüdőerekbe kerülve elérik végleges méretüket (akár 40 cm). Nagyjából ekkor válnak ivaréretté, párosodnak, majd a nőstények megkezdik a mikrofilariák ürítését. 7-8 évig is élhetnek, mialatt sok kórokozó még a jobb szívfélbe is bejuthat. Krónikus betegség, akár évekig tünetmentes, vagy csak enyhe, fokozatosan súlyosbodó tüneteket tapasztalunk. Kezdetben köhögés, majd fokozódó nehezített légzés, gyengeség, gyors kimerülés áll a tünetek előterében. Később hasi folyadékgyülem, és a végtagok ödémája jelentkezik. A kórt súlyosbítja, hogy egyéb szervek, a máj és vese is károsodhatnak.

 

A macska/vadászgörény kevésbé érzékenyek a dirofilariosisra, általában nem is mutatnak tüneteket: a legtöbb lárva nem fejlődik ki teljesen, rövidebb ideig élnek a kifejlettek, és az állatok nagy része kezelés nélkül is megszabadul a fertőzéstől.

 

Emberben a felnőtt szívféreg nem tud kifejlődni, a lárvavándorlás enyhe klinikai tüneteket azonban okozhat (láz, köhögés, influenza-szerű tünetek). A féreg bejuthat az érrendszerbe, ahol általában elhal, és már élettelenül jut el a tüdő kisebb ereibe, elzárva azokat. A féreg ráadásul légzőszervi panaszokat és véres köpetet is eredményezhet.  A röntgen vizsgálat során ezek az érintett tüdőrészek könnyen összetéveszthetők egyéb elváltozásokkal (pl. tüdődaganatokkal).

 

Hogyan tudhatjuk meg, hogy fertőzött-e kedvencünk?

 

Ha kutyusunk 6 hónapnál idősebb, érdemes állatorvosunknál pár csepp vérből egy mikroszkópos és egy gyorsteszt vizsgálatot végeztetni. Az eredmény kiértékelése sokszor bonyolult, és egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.

   

Gyógykezelés

 

Legfontosabb a fertőzés korai felismerése, itt van óriási jelentősége a teszek elvégzésének!

 

A kezelés jelenleg kutyánál jön csak szóba. Nagyon sok féreg jelenléte esetén lehetőség van műtéti eljárás során a szívbe belógó férgek eltávolítására egy speciális fogóeszközzel a nyaki vénán keresztül.  A többi féreg elpusztítása (hetekig tartó gyógyszeres kezelés és ketrecnyugalom), önmagában is veszélyes dolog, mivel a kezelés hatására elpusztuló férgek a tüdő ereiben elzáródást okozhatnak, súlyosabb esetben légzési elégtelenség, az állat elpusztulása is előfordulhat.

 

Megelőzés

 

Negatív teszt vagy fiatal kutya esetén a teljes szúnyogszezonban védekezzünk szúnyogriasztó és/vagy mikrofilaria elleni tablettával/spot on termékkel.

 

Az emberi fertőzések elkerülése érdekében szúnyoghálót, szúnyogriasztó készítmények használatát javasoljuk. A szúnyogpopuláció csökkentése szintén fontos feladat, a házkörüli vizes területek, edények, esővíztárolók megszüntetésével, lezárásával megakadályozhatjuk a szúnyoglárvák fejlődését. Saját védelmünk érdekében IS fontos a házi kedvencek, elsősorban a kutyák fertőződésének megelőzése!

  Tetszett ez a cikk? Olvasd el állatorvosunk előző írását is egy nagyon fontos témában:  
NE SODORD ÉLETVESZÉLYBE A KUTYÁDAT AZZAL, AMIT MEGESZEL!
 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek