KISMAMÁK HÚS NÉLKÜL – ÁRT-E A BABÁDNAK, HA VEGA VAGY?

2018 április 18. Bartos Rita

Nem fejlődik kellőképpen a kisbabád, mert nem kap meg minden tápanyagot, ha nem eszel húst… Vashiányos és vérszegény leszel, legyengül a szervezeted, hogy fogod így kihordani, ellátni a babádat…? Általában ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket kapnak azok a kismamák, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek és így vállalnak gyermeket. Vajon van alapja az aggodalmaknak?

 

A legtöbb kismamát nem érintik meg e szavak, hiszen tapasztalatból tudják, hogy milyen előnyei vannak a húsmentes táplálkozásnak. Ha pedig „tudományos” módon közelítik meg az étkezésnek ezt a formáját, akkor azzal is tisztában vannak, hogy milyen vitaminokat, nyomelemeket kell pótolniuk ahhoz, hogy minden tápanyaghoz hozzájusson a szervezetük. Persze, a várandósság az más helyzet, ám ekkor sem kötelező ropogós csirkecombokra vagy füstölt tarjára „fanyalodniuk”.

Vegetáriánus – vegán

A vegetáriánus étrend általában azt jelenti, hogy az elfogyasztott ételek között nincs hús, többségében ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, magas rosttartalmú növényi táplálékot vesz magához az, aki ezt követi. A növényi fehérjéket gyorsabban és könnyebben emészti meg az emberi szervezet, mint a húsokat, kisebb mennyiségű káros melléktermék keletkezik, ezért ez az étrend csekélyebb megterhelést jelent a szervezetünknek.

 

A zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes értékű gabonák fogyasztása szabályozza a vércukorszintet, a zsíranyagcserét és a vérnyomást, ezért különösen jó hatású ez a fajta táplálkozás. Nemcsak az vegetáriánus, aki nem fogyaszt húst, ez a kifejezés több táplálkozási formát jelenthet. Az, aki tejet, tejtermékeket és tojást is magához vesz a növényi étrend mellett, ovo-lakto vegetáriánus. Ha csak növényeket és tejtermékeket eszik, tojást nem, akkor lakto-vegetáriánusnak nevezzük. A kizárólag növényi koszton élők a vegánok. Érdemes még megemlíteni a nyers vegánokat is, akik semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, csak nyers tápanyagot visznek be, ételeiket maximálisan 40-42 °C fokon hőkezelik.

Tudatos táplálkozás: amit pótolni kell

Aki úgy dönt, hogy húsmentes étkezést folytat, esetleg valamilyen ételallergia vagy -érzékenység miatt erre kényszerül, jó, ha figyel arra, hogy minden fontos tápanyagot megkapjon. Az egyik alapvető „építőkövünk” a fehérje, ennek egyes elemeit nem tudja előállítani az emberi szervezet. A növények a szója kivételével nem tartalmazzák a fehérjék összes elemét, ám tejtermék-, tojás- és szójafogyasztással elkerülhető a fehérjehiány. Növényekből a gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségfélék és az olajos magvak megfelelő arányú fogyasztásával juthatunk hozzá minden aminosavhoz. Emellett a kalcium, a vas, a D és a B12 vitamin megfelelő arányú bevitelére is ügyelni kell, mint ahogy a cinkére is.

Na és a kismamák?

A legtöbb táplálkozástudománnyal foglalkozó szervezet álláspontja szerint ha a várandós, illetve a szoptatós kismamák gondosan állítják össze vegetáriánus étrendjüket, amely lehetőség szerint tejtermékeket és tojást is tartalmaz, akkor biztosítani tudják a saját és a babájuk számára megfelelő tápanyagokat. A táplálkozási szakértők szerint létfontosságú a várandósság alatt a fehérje biztosítása, amelyet például főtt szárazbabból, lencséből, borsóból vagy mogyoróvajból lehet nyerni.

 

Ugyanígy különös figyelmet kell fordítani a különböző vitaminok bevitelére is, például a kalciuméra, amelyet a tofu, a káposzta, a szezámmag, a mandula vagy a zöld leveleszöldségek tartalmaznak. Vashoz többek között spenótból, babból, zabpehelyből, aszalt gyümölcsökből juthat a kismama, érdemes ezeket C-vitaminban gazdag itallal (narancslé, citromból készült limonádé) fogyasztani. Általában egyébként a várandósság 20. hete után vaspótlók szedését szokták javasolni a vega kismamáknak. D-vitamin bevitelére kiválóan alkalmas a tej, vega kismama táplálékkiegészítőből, illetve D-vitaminnal dúsított élelmiszerekből juthat hozzá a csontanyagcserében fontos szerepet játszó vitaminhoz. A B12-vitamin elengedhetetlen a vörös vértestek és a genetikai anyagok képzéséhez, és mivel csak állati eredetű ételekben található meg, ezért ezt táplálékkiegészítőkből vehetik magukhoz a vega kismamák.  

 

A szója, a hüvelyesek puffasztó hatásúak lehetnek, ezért, ha gondot okoznak, kerüld el őket vagy csökkentsd a mennyiségüket!

  A téma iránt érdeklődők számára érdekes lehet ez az esemény:
Bio Gabi előadása a Gyermekáldás Hetén Harkányban – várandósságra készülőknek!
 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek