EZT (T)EDD, HA STRESSZES AZ ÉLETED!

2018 április 16. Tóth Gábor

Gyakran felmerül a kérdés, mit együnk, ha stresszes az életünk akár hetek-hónapok óta, kifáradásos tüneteink vannak, esetleg úgy véljük, elért a kiégési-szindróma (burn out). Vajon érdemes tudatosan változtatni az étrendünkön, ha krónikus, hosszabban tartó lelki feszültség alatt élünk néhány hétig-hónapig, vagy ami még rosszabb: életünk válságba jutott?

 

A krónikus stressz és fáradság fizikai, mentális és érzelmi-lelki hatásokkal is jár, amelyet érdemes még idejében komolyan venni, és ma már azt is igazolták, hogy az életvitel mind pozitív, mind negatív irányban képes befolyásolni a szervezetükben zajló folyamatokat, minden téren.

 

Természetesen az idegrendszer és az emésztőrendszer között mélyreható (közvetlen és közvetett) kapcsolatrendszer van, mindkét irányban. A tápcsatornát idegek hálózzák be, amelyek mind az agy felől hoznak, mind az agy irányába továbbítanak üzeneteket. Az ideges, feszült szervezet könnyen kilenghet valamely szélsőség irányába, azaz étvágytalanság és ennek ellenkezője, „evési rohamok” is ránk törhetnek ilyenkor, sőt nem ritka ezek váltakozása. Hosszabban fennálló stresszhelyzet vagy kifáradás esetében e jelzett kilengések is rögzülhetnek, szokássá, automatizmussá alakulhatnak, és beépülve a mindennapi életünkbe, alááshatják egészségünket.

  Mit okozhat a stressz miatt megváltozott táplálkozás?  

A stressz okozta étvágytalanság, hosszabb távon hiányállapotokat eredményezhet, amely a feszültebb, egyébként is magasabb „hőfokon” üzemelő szervezetben változást, leépülést indíthat el: például megjelenhet a hajhullás, hajtöredezés, a köröm állapotának romlása, bőrproblémák, aluszékonyság, herpesz, stb.

 

A túlevés – főként a szénhidrátforrások, finompékáruk, csokoládék révén – egyebek mellett nehéz emésztést, súlynövekedést és – lelki hatásként – lelkiismeret-furdalást, bűntudatot okozhat. A sikertelen fogyókúrás kísérletek pedig tovább nehezítik az élethelyzetet és a lelkiállapotot. Mindezek sajnos hozzájárulnak a fizikai és lelki státusz romlásához, letargiát, önbizalomvesztést idézhetnek elő, a fizikai egyensúlyvesztésen túl.

 
Coming Soon
Total Votes : 438
  Kávé helyett gyógynövének  

A stressz hat a táplálkozási szokásainkra, és visszafelé is igaz: a táplálék vegyületei hatnak az idegrendszerünkre. Ismert, hogy a koffeint hordozó italok hamar felpörgetik a szívritmust, emelik a vérnyomást, és érezhetően aktiválnak. Ennek oka az, hogy közvetlenül idegrendszerre ható vegyületet tartalmaznak, amelyek gyorsan felszívódva a vér-agy gáton is átjutnak. Depresszív állapotban emiatt sokan nyúlnak az élvezeti cikkekhez (a kakaóban, csokoládéban a koffeinhez hasonló, de annál enyhébb hatású teobromin található), azonban ennek veszélye, hogy könnyen függővé válhatunk tőlük, sőt ugyanolyan aktív hatás eléréséhez egyre nagyobb dózisokra van szükség.

 

Pozitív példaként említhetőek a gyógynövények, amelyek élettani hatásai is hamar észrevehetők. Ajánlott lehet a megnyugvást, elalvást támogató citromfű vagy a komló, de szintén nyugtató hatással rendelkezik a levendula, valamint a pipacsszirom, amely kellemesen ellazít.

   

Táplálkozásunk hat a lelkiállapotunkra?

 

Az egészséges táplálékok is képesek az idegrendszerre hatni azonban ez lassabb, elhúzódóbb folyamat. A szakma hosszú ideje kutatja e területet, és szóba kerültek egyes ételallergiák és intoleranciák (mint az idegrendszert is megzavaró tényezők), illetve a népesség egy részénél a glutén- és a kazein (tehéntej fehérje) által okozott lelki-mentális hatások. Ismeretes, hogy jelenleg is kutatják például a GAB-szindrómát, illetve a tanulási, olvasási nehézségek és az étrendi alkotók közötti összefüggéseket.

A felborult bélflóra, a bélben elszaporodó egyes gomba- vagy káros baktériumfajok, paraziták is képesek megváltoztatni a lelki-szellemi státuszunkat, és ma már nem titok, hogy a felborult bélrendszeri állapot is szerepet kaphat a depresszív tünetek, vagy a kiégés (burn out) kialakulásában, mint rásegítő tényező (promoter).

 

Ami tényleg segít

 

Az egészségtudatos étrend tehát pozitív hatással van a lelki státuszra is. Konkrétabban:

  Kedvező hatása van az állati fehérjék és zsírok csökkentésének

♥ Javasolt az idegrendszerre ható egyes E-számok (mesterséges színezékek és édesítőszerek) kiiktatása

♥ A bélvédő (pre- és probiotikus) étrendi formák kialakítása szintén nyugtatólag hat. A prebiotikumok között említhetők a borsófélék és hagymafélék, a lenmag vagy a zabpehely és zabkorpa is, kiemelten a csicsóka és cikória.

♥ A lelkiállapotunkban az egyik kulcsterület az egyszerű cukrok kérdésköre, vagyis az egyes élelmiszerek vércukorszintre való hatása (glikémiás indexe). Mivel az agyi és idegsejtek maguk is szőlőcukorral élnek, a glükóz utánpótlás fontos tényező. Furcsamód azonban a hozzáadott cukor bevitel kilengéseket, hullámzást hoz létre, nem stabilitást az idegrendszer tekintetében.

♥  Ugyanilyen hatású a rendszertelen étkezés („nassolás”) is, és a túlzott inzulinválasz nem előnyös. Hasznosabb a a „lassú szénhidrátok” adása, például zabpehely, főtt köles, hajdina, amaránt, quinoa, barna rizs, amelyhez tehetünk kevés mézet, agavé- vagy tápiókaszirupot, datolyát, mazsolát és más aszalványokat. Említendő ugyanakkor, hogy egy futás vagy edzés előtt 30-60 perccel kifejezetten hasznos az egyszerű cukrok (az előbb említett méz és aszalványok, szőlőcukor, banán) nagyobb mérvű adása a fáradt szervezet számára, hiszen mozgás közben ezek frissítik és látják el az agyi és idegsejteket energiával.

Kiemelt szerepe van a napi étkezésen belül a reggelinek, ezen belül az omega-3 források adásának a reggeli órákban: például lenmagolaj, dió és dióolaj, makadámdió formájában. Ha nem kívánunk reggelizni, egyszerűen almát, körtét ehetünk enyhén megsütött dióval, mandulával. A nap későbbi szakaszában a párolt zöldségfélék, saláták, zöld levelek, szárzeller, káposztafélék, cékla és más színes növények szerepe jelentős, mellé tökmag-, szőlőmag vagy olívaolajat adhatunk.

 

Fontosak a vitaminok is az idegek védelmében

 

Közvetlen befolyásoló hatása van az idegrendszerre a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, így hasznos lehet a C-vitamin és a B-vitamincsalád (kiemelten a B1, B6 és B12-vitaminok), valamint a D-vitamin külön adása. Élelmiszerek terén a citrusféléket reggel érdemes beiktatni, illetve a nap későbbi szakaszában gesztenye (natúr gesztenyepüré, mézzel), a sörélesztőpehely, a vöröslencse és a csicseri lehet alkalmas javaslat. Vasban gazdagabb az aszalt áfonya, a szederlekvár, a natúr szilvalekvárok, vagy homoktövis készítmények. Szezámmag és mák fele-fele arányú keveréke kalciumban gazdag (valamelyik főétkezés mellé 1 evőkanállal), amely mellé magnézium-B6 készítmény adása hasznos lehet. Ne felejtkezzünk el a szelén-, cink és réz beviteléről sem (olajos magvak, búzacsíra, zab, lencse, aszalványok, stb.)

 

Gyors megoldások rohanó életmódhoz

 

Ha a stresszes időszak étvágytalanságot hoz, ihatunk gyümölcs- és zöldségleveket, amelyek fitokemikáliákban gazdagok, de ne feledkezzünk meg a fehérjebevitelről sem, így napi két növényi fehérjeturmix pótolhatja a szükségleteket. Szintén ajánlhatók a csíra-turmixok, amelyek újgenerációs fejlesztéseknek számítanak, kiemelten a vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint a lelki állapot stabilitása terén különleges jelentőséggel bíró GABA-turmix (csíráztatott barnarizsből készülő fejlesztések, pl. blnce Slim és Relax). Sokaknál bevált a GABA (gamma-amino vajsav) és a növényi proteinek együttes adása is egy kis- vagy nagy étkezés kiváltására, emellett bőséges gyümölcs és zöldség bevitel (pl. védőgázas csomagolású zöldségfélék révén, ha nincs sok időnk), így gyakorlatilag főzés nélkül fedezni tudjuk szervezetünk igényeit.

 

Fáradtság ellen, felpörget és vitalizál

 

Ha erőtlennek, fáradékonynak érezzük magunkat (burn out), ajánlott külön lecitin (napraforgó vagy szójaalapú), vagy kolin adása az agyi és idegsejtek „frissítése”, az idegsejt-kapcsolódások aktiválása céljából, ezek általában extra szűz vagy hidegen sajtolt olajokban (akár pl. minőségi kókuszolaj )csírákban és csíraolajokban (lenmagcsíra, kendermagcsíra és ezek olajai) találhatók meg, illetve külön is beszerezhetők.

 

“Agyalás ellen” más a teendő

 

Ugyanakkor a stresszes, „túlpörgött” idegrendszernek, és az „állandóan zakatoló” agynak általában nem szükséges ilyen természetes serkentők adása, hanem a korábban jelzett vitaminok, antioxidánsok elégségesek, és sok pihenés, séta, természetjárás. A stresszre egyesek lassabb, mások felpörgött, hiperszenzitív reakciókkal reagálnak, ezt figyelembe kell venni az étrendi kiegészítők adásakor, és nem feltétlenül cél az idegsejtek aktiválása, inkább pihentetése, részleges „kikapcsolása” lehet a fontosabb, tehát különbséget teszünk a stresszes idegállapot és a kiégés-szindróma (burn out) között.

 

A stressz testi tünetei

 

Van, akinél hasmenést, másoknál az ellenkezőjét, székrekedést okozhat a lelki feszültség, illetve a kifáradás, az étrendet ehhez alakítjuk, az első esetben például a burgonya, főtt sárgarépa, pirítós, az utóbbi esetben a lenmag, cikóriakávé, csicsóka, aszalt szilva, alma, birs jelentősége említhető. Emelkedett gyomorsavtermelés esetén a puffasztott termékek (köles, barna rizs), a pirítóshoz adott kókuszolaj, vagy a szétfőzött zab és köles adása lehet célravezető. Az étrend kalóriatartalmának beállításához nyilván ismerni kell szervezetünk, anyagcserénk jellemzőit, és nem árt a pajzsmirigy működésünket is ellenőriztetni, amely szintén módosulhat az évek alatt, a stresszhatások következtében (túl- vagy alulműködés).

 

A tartós, vagy hirtelen erős stressz sajnos komolyabb testi betegségeket is okozhat, erről még lesz szó cikksorozatunk következő részében, figyeld az oldalunkat!

 

Az edzés és a vízivás mindig segít

 

A folyadékbevitel nagyon fontos ilyenkor is, ráadásul stresszes időszakban fél-egy literrel emeljük  is meg a tiszta víz bevitelünket! Emellé adhatunk patikában vásárolt elektrolit készítményt, amely a só-víz háztartást egyensúlyban tartja.

 

Természetesen a sportolás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, amely „edzi a lelket is”, azonban a lelki elesettség nem ritkán fáradékonyságot, kedvetlenséget hoz magával, így a sportolási hajlam is csökkenhet. Mégis igyekezzünk kihasználni különösen a napsütéses reggeli perceket egy frissítő tornára, hiszen ne felejtsük el, hogy a szemünkbe jutó reggeli napfénynek elsődleges szerepe van a szerotonin (boldogsághormon) termelésében. Este ugyanakkor egy könnyű séta a természetben, a nyugtató gyógyteák (méz, cukor nélkül), az akciófilmek helyett a kellemes hangulatteremtő zenék, a lelki egyensúlyt segítő olvasmányok sokat jelentenek. Szintén beiktathatunk hetente egy frissítő masszázst, eljárhatunk szaunába, vagy olyan terápiákat vehetünk igénybe, amelyeket máskor nem szoktunk (pl. testpakolások).

 

Tudatosan törekedhetünk a lelki egyensúly helyreállítására

 

Nagyon hasznos a lelki társainkkal való beszélgetés, illetve igénybe vehetjük szakember (coach, életvezetési tanácsadó, lelkész, pszichológus) segítségét is, gyakran ez hozhat látható megoldást a problémákra. A külső szakmai „szem” ráláthat, mutathat a megoldásra, melyet talán évek óta keresünk, de a magunk zárt gondolati és érzelmi körében nem találtunk rá, vagy nem tartottuk fontosnak. Ma már szakcikkek is szólnak a személyes életcélok, az elhivatottság-tudat és az istenhithit motiváló, „antidepresszáns” szerepéről.

 

A stresszes ember nem ritkán „csőlátóvá válik”, a szituáció beszűkült tudatállapotot eredményezhet, amely természetszerűen alakul ki azáltal, hogy problémáit igyekszik minden eszközzel önmaga megoldani, így ekörül kezd forogni az élete és gondolkodása szinte minden órában. A közösségi élet, a másokon való segítség ugyanakkor eltereli a figyelmet saját problémánkról, amit talán túl nagynak látunk, mint amilyen a valóságban („relatív problémalátás”).

 

Összességében az étrend személyes alakítása, az egyszerű és tápláló ételek, a funkcionális és koncentrált élelmiszerek és az étrendi kiegészítők, a testedzés és a napfény, az éjfél előtti alvás, a masszázsok és egyéb terápiák, a felesleges mindennapi („kis dolgok miatti”) feszültségek kerülése, a nyugtató külső körülmények mind szerepet kapnak a megoldás felé vezető úton. Ne feledjük azonban, hogy a kulcs legtöbbször nem a külső körülményekben keresendő, hanem bennünk: a lelkünkben, szemléletünkben, gondolkodásunkban. Olyan rövid az élet, ne engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy fáradtan, stresszesen, rossz minőségben éljük le, igyekezzünk megélni az élet apró örömeit, és kihozni magunkból a maximumot, fizikai, lelki és szellemi téren egyaránt!

  Cikksorozatunk következő részeiben erről lesz szó: – bővebben foglalkozunk a stressz lelki vonatkozásaival – a stressz által megjelenő testi betegségekkel  – hozunk olyan pillanatok alatt elkészíthető recepteket, melyek révén szervezetünk egészséges táplálékhoz juthat a stresszes időszakban is. Kövesd az oldalunkat!  

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza