SZUPER VITAMINDÚS EBÉD EGYENESEN MEXIKÓBÓL

2018 április 11. Kovács Mirjana

Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, hazánkban azonban még sokan ódzkodnak tőle, de ha egyszer megkóstolják, onnantól kezdve könnyedén az egyik kedvencünkké válhat. A neve csalóka, hiszen valójában nem rokona a burgonyának, mindössze a gumója hasonlít hozzá. Eredeti neve batáta, amely a szulákfélék családjába tartozik. Magas a C-, E-, B2- és B6-vitamin tartalma, valamint gazdag ásványi anyagokban.

 

Nagyon szeretem egészben megsütve vagy megfőzve, de akár felcsíkozva, pürésítve, sőt, sütemények alapanyagaként felhasználva is.

 

Általában egyszerre több darabot szoktam vásárolni, és mindet egészben, héjával együtt megfőzöm, majd hűtőbe teszem, és bármikor elővehetem, amikor egy gyors, finom, laktató ételre vágyom.

Mivel immáron egy éve Mexikóban élek, a tradicionális mexikói konyha nagy hatással van a receptjeimre. A kukorica és a bab itt alapélelmiszernek számítanak, melyet a helyiek előszeretettel, minden nap fogyasztanak. A babot eszik szárítva, főzve, felsütve, pürésítve; a kukoricát egészben, nyersen, sütve, főzve, tortilla formájában, és még sorolhatnám. Egyszóval mindenhogyan.

 

A Mexikói töltött édesburgonya egy egészséges, szénhidrátdús, laktató fogás, mely kellő energiával lát el minket egészen estig.

Hozzávalók két fő részére:

  

2 db édesburgonya

1 fej lilahagyma

½ konzerv csemegekukorica

½ konzerv feketebab (vagy vesebab)

csipet őrölt chili paprika

1 lime leve

Az édesburgonyát egészben, hájával együtt puhára főzzük.  Amíg fő (kb. 20 perc), a lilahagymát felkockázzuk, és egy evőkanál vízzel üvegesre pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a babot és a kukoricát, és annyi ideig kevergetjük, hogy éppen csak átmelegedjen.

 

Miután az édesburgonya megfőtt, félbe vágjuk, rákanalazzuk a kukoricás-babos keveréket, megszórjuk egy csipet szárított chilivel, valamint ráfacsarjuk a lime levét.

 

Tálaljuk párolt zöldbabbal vagy friss salátával! Köretnek én ez alkalommal párolt zöldbabot és kaktuszt készítettem. (A kaktusz is népi eledelnek számít Mexikóban, hiszen van belőle bőven, és még termeszteni sem kell, nő magától 🙂 ).

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza

Kapcsolódó cikkek