A CSELGÁNCS A GONDOLKODÁS ÉS A FIZIKUM SZÖVETSÉGE – INTERJÚ A JUDO OLIMPIAI VÁLOGATOTT EDZŐJÉVEL

2018 április 10. Ételem.hu

Abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy interjút adott magazinunknak Pánczél Gábor, a Magyar Judo Szövetség mesteredzője, aki egyben a sportági válogatott valamint az olimpiai csapat vezetője is. Pillantsatok be velünk a cselgáncs sport és az edző életébe!

 

Mióta sportolsz, és milyen sportágakban vettél részt eddig életed során?

 

Lassan 30 éve edzősködöm, ami sajnos azt is jelenti, hogy bár reggeltől estig a sport teszi ki az életem nagy részét, ennek ellenére nagyon keveset tudok én magam sportolni. Fiatal koromban tehetséges futballistának tartottak, de egy szerencsés véletlennek köszönhetően (és a harcművészetek iránt érzett elköteleződésem miatt), egy judo klubban elkezdtem judozni. Ennek 35 éve volt tavaly. Amúgy minden sportra nyitott vagyok és nagyon sokféle sportjátékot ki is próbáltam már.

 

Legtöbben azt gondolják, hogy az edzősködéshez elég annyi, hogy korábban valaki az adott sport művelője volt. Gondolom a sikerhez több is kell – mit tegyel, hogyan képezed, fejleszted magad?

 

Nagyon markánsam azt gondolom, hogy edzőnek születni kell. Rengeteget lehet tanulni, fejlődni az évek során, de bizonyos tulajdonságok hiányában csak alapszintű teljesítményre képes az ember. Nyilván nagyon fontos szempont, ha valaki az adott sportágat űzte korábban, de közel sem biztos, hogy eredményes edző eredményes versenyző is volt.

 

Az önképzés és a nyitottság feltétlenül szükséges manapság a világ élmezőnyéhez való tartozáshoz.

 

Áruld el kérlek az olvasóknak, hogy mi a különbség a judo és a cselgáncs között? Ha jól tudom, a sportág az előbbi elnevezést preferálja, de miért van egyáltalán több név?

 

Talán a világon egyedüliként Magyarországon fordították le a judo szót. El kell ismerni – a magyar nyelv csodálatos – kiválóan sikerült a meghatározás, ugyanis a judo az elme és a test összhangját jelenti. Csel (gondolkodás) – gáncs (fizikum, testi adottságok). Tehát ugyanazt jelenti, de lassan kezdjük megszokni az ősi megnevezést, és elfelejtjük a magyar fordítást.

 

Miért van az, hogy bár igen sikeresek vagytok és jó eredményeket értek el, a sportág kevésbé ismert az átlagemberek körében Magyarországon?

 

Relatív az ismertség. Több tízezren tudnak a sportágról, nagyon sokan ismerkednek is vele, mivel sok helyen az iskolai programokon belül a judo is tananyaggá vált. Nyilván ezen még lehet javítani, ezen sokat dolgozik a Magyar Judo Szövetség.

   

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek, mik a legfontosabb eredményeid?

 

Legnagyobb sikerem az, hogy a tanítványaimon keresztül az egyik legeredményesebb edző vagyok Magyarországon. 2008, 2012, 2016 – 3 olimpiai részvétel, mindegyiknél pontszerző helyezés. Továbbá számtalan  világversenyről mindenféle érmek…

 

Mik a legfontosabb céljaitok, mi az, amiért most dolgozol elsősorban?

 

Szeretném, ha a jelen körülmények között sikerülne egy magas szintű utánpótlást felnevelni, mind klubszinten, mind válogatott szinten. A 2020-as olimpiára ki szeretném juttatni a tanítványomat és a régen várt érmet megszerezni végre!

 

Hány sportolóval foglalkozol? Milyen egy judo sportoló, és egy judo edző élete a hétköznapokban?

 

Sajnos nagyon speciális helyzetben vagyok, mert a klubom sajátos struktúrája miatt egészen kicsi versenyzőkkel is kell foglakoznom. 11 éves kortól, amíg abba nem hagyják, addig támogatom őket. Ez nagyon megterhelő, mert egészen másként kell edzeni egy diák vagy egy junior korú versenyzőt. Az a szerencsém, hogy van olyan kollégám, akire rábízhatom időnként a fiatalabb versenyzőket, így remélem, eredményesek lesznek később is.

 

A sportolók nagy része reggel edz, azután iskola, majd délután ismét edzés. Kisebb hányaduk a két edzés között a családjukkal van, vagy egyéb ügyeiket intézi. Az edző pedig megtartja az edzéseket és képzi magát, hogy még jobb legyen, esetleg a családjával van, mert a versenyek hétvégente vannak és akkor mindig távol vagyunk a szeretteinktől.

 

Hivatásodnak tartod az edzősködést, vagy van más munkád is, amit hasonló lelkesedéssel művelsz?

 

Nagyon sokáig cégvezetőként dolgoztam, országos hálózatú szolgáltató kft-t  vezettem. Ez mellett 2 olimpiára juttattam ki versenyzőket. Sajnos a mostani versenyrendszer nem engedi meg, hogy mással is foglalkozzam, így marad csak a sport.

   

Mesélj egy kicsit önmagadról, ami nem a sport, mivel töltöd a szabadidődet, mi az, ami még foglalkoztat?

 

Azt a kevés szabadidőmet leginkább a fiammal töltöm, mert neki nagy szüksége van egy komoly kontrollra, mivel elég öntudatos. Ha véletlenül még marad egy kis időm, akkor motorozni szoktam egy igen vad „jószággal”.

 

Milyen a judo támogatottsága, és milyen körülmények adottak jelenleg a sportághoz? Van olyan tényező, ami még segíthetne titeket?

 

Jelenleg a Kiemelt Sportágfejlesztési Programnak köszönhetően megnyugtató anyagi háttere van sportágunknak. Sajnos azonban a pénz nem elég, mivel generációs problémákkal állunk szemben és ezeket nem lehet rövid időn belül megoldani. Egyetlen dolog kell ahhoz, hogy működjön a rendszer: TÜRELEM…

    Bármilyen kérdésed van a judo kapcsán, vagy Pánczél Gáborhoz? Írj nekünk!    

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza