TRENDI VAGY EGYEDI LEGYEK?

2018 április 6. Bacsa Katie

Az egyik legfontosabb felmerülő korosztályi kérdés, amiről ritkán beszélgetnek a fiatalok, hogy miként merjék megélni, kibontakoztatni a saját stílusukat? Persze, hogy nem esik róla szó, mert a trendiség (látszólag) mindent visz. 

 

Az öltözködés, a kiegészítők és a megjelenés napi szinten foglalkoztatja, de sokkal inkább szorongással “áldja meg” a Z generációs fiatalokat. 

 

Gyakori szempont a “véleményvezér”, esetenként példakép-szerepig elismert lányok külseje, ruházata, stílusa. A fiatalok többsége mindent elkövet, hogy ő is megkapja ugyanazokat a cuccokat, persze a szüleiknek nem mesélik el, miért is pont az a darab “tetszik” nekik. Szándékos az idézőjel, mert nem minden esetben tetszik az igazán… De hát, ami menő, az menő, és ettől – a felszínen legalábbis – jobbnak érzik magukat. És, így talán közelebb kerülhetnek a felmagasztalt társakhoz is.

 

Találkoztam olyan példával, amikor anyagi korlátok miatt a szülő nem tudta teljesíteni a „háromcsíkos” márka 2016-os divatáradat igényeit, amely a 13-15 éves korosztályon kíméletlenül végigsöpört. Ebben az esetben is elérte a kislány a célját: inkább kölcsönkérte valamelyik tehetősebb osztálytársától a holmikat, akiben viszonylag megbízott, de még a minimális megaláztatást is elviselte. Egy fotó erejéig ő is a trend nevében tetszeleghetett, majd büszkén, de szívében némi fájdalommal vegyítve lecserélhette profilképeit a közösségi oldalakon. És ez az eset még egy szinten a pozitívabb helyzetkezelések között említendő, hiszen a leányzó legalább megcsillogtatta kreativitását és bátorságát az akcióban.

Coming Soon
Total Votes : 118

Legyinthetünk a témára, miszerint „ki nem élt meg hasonlót, és így is felnőtt vált belőlünk”. Továbbléphetünk, hiszen vannak ennél jóval nagyobb problémák is a világban, s ez ne legyen már beszédtéma… De hiszem, hogy ez a kérdés fontos a jellemépítésben, a fiatalok lelki egészségének erősítésében. Az odafigyelés pedig gyökereiben változtathat, ráadásul nem csak egyéni szinteken.

 

A fiatalok így tudják kifejezni, amire valóban vágynak. De mi is az pontosan?

Vágynak rá, hogy „híresek” legyenek → igazából arra vágynak, hogy elfogadják őket, s arra, hogy figyeljenek rájuk.

A dolgok mögé látva tudatosulhat bennünk, hogy ők csak önmaguk szeretnének lenni. Keresgélik saját önvalójukat a választott példaképeikben. Vagy a többiek választott példaképeivel azonosulva…

 

Az egyik csoportos foglalkozásom során egyértelműen kimondtuk a csajokkal a lényeget: mindenki szereti a divatot, hiszen csajból vagyunk, csajból vannak. Ugyanakkor fontos számukra az is, hogy egyénien használják fel a legújabb trendhullám elemeit, esetleg merjék vegyíteni saját ízlésükkel, ötleteikkel. Fontos, hogy mindezt örömmel és szorongásmentesen tehessék, az elfogadás biztonságában.

 

Az akadályokról is sokat beszélgettünk, és megállapítottuk a legmeghatározóbbakat:

 
  • # Akadály legtöbbször az önbizalom, ami a kreativitásnak, a szabad alkotásnak rögtön határt szab.
  • Akadály a társak elfogadásának hiánya, amely így továbbra is a trend és a menőség” felé terelget.
  • Akadály a befolyásolás, amit ebben a korban még mindenki nehezen tud kezelni és felismerni.
  • Akadály gyakran a szülők pénztárcája, ami miatt mégis sokan gyerekként versengenek, pedig konkrét szerepük nincs a dologban.
 

Hogyan segítheti a folyamatot a szülő?

 
  • Az értő figyelem, az egyenrangú partnerség, a gyerek életébe való belehelyezkedés sokat segíthet
  • ♥ Ne legyünk restek időt és energiát szánni arra, hogy megismerjük és közelebb hozzuk magunkhoz a fiatalok világát
  • ♥ Hogyan inspirálódnak? Kik a példaképek? Mik az én gyermekem egyéni erős jellemvonásai? Igyekezzünk ezeket összehangolni a válaszaink során
  • ♥ Kulcsfontosságú lehet az apróságnak tűnő dolgokban megmutatkozó támogatás, megértés
  • ♥ Gyakran a konkrét beszélgetés ez esetben nem segít, inkább igyekezzünk ihletet, inspirációt mutatni nekik valahogyan, ami nem mellékesen felnőtt életünkben is fejleszti a kommunikációnkat és kreatív oldalunkat is ápolja
 

Gyakorlati tipp:

Az egyik mentoráltammal ezt a feladatot eszeltük ki, amelyhez a támogatást és inspirációt bármelyik anyuka, apuka örömmel tudja nyújtani, érdemes belevágni:

 

Az utóbbi időben megpróbáltuk felfedezni azt, hogyan tudnék igazán különleges lenni ebben a világban. Elkezdtünk változtatni egy kicsit a külsőmön, hogy ne úgy nézzek ki, mint minden második lány. Megfigyeltem, miként reagálnak erre az ismerőseim, osztálytársaim és a családom. Míg az osztálytársaim, ismerőseim, közül egy-kettő azt mondta „Wow ez tök vagány”, a többiek azt, hogy „Minek? Ez nagyon gáz!”, ellentétben a szüleimmel. Ők ugyanis mindig is arra neveltek, hogy legyek olyan, amilyen szeretnék, legyek egyedi. Így úgy döntöttem, folytatom az önmagam és környezetem vizsgálatát.” /Kinga, 13./

 

Olvasd tovább az oldalon megjelenő cikkeimet a Z-generációs fiatalok személyiségfejlődésének témáiban, remélem, hasznos gondolatokra találsz! Például ezt: 

 
4 OTTHONI TIPP A GYEREKED ÖNBIZALMÁÉRT, ÉRDEMES ELOLVASNI!
 

◊◊◊

 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek