AKÁR EGYETLEN TABLETTÁVAL IS HALÁLBA KÜLDHETED KEDVENCEDET!

2018 április 3. Dr. Saufert Gyula

Kedvenceinkre erősen mérgező embergyógyszerek a házipatikában? Igen, sok ilyen van! Gyakran mi magunk sem olvassuk végig gyógyszereink hosszú használati útmutatóit, pedig több vény nélkül elérhető gyógyszer okozhat súlyos elváltozásokat, mellékhatásokat, túladagolva akár halált is. Ezekben  az útmutatókban pesze egy szót sem várhatunk humán gyógyszereink házi kedvencekre gyakorolt hatásairól.

 

Ezeket az ismereteket inkább az Állatorvosi Egyetemek kórbonctani részlegén kellene keresnünk! Azért, mert nekünk használ egy termék, nem biztos, hogy kutyánknak vagy macskánknak is… Sőt! A gyógyszerek lebomlása kedvenceinknél – akik tőlünk eltérő enzimkészlettel rendelkeznek – sokszor teljesen más úton zajlik, mint az embernél, a mellékhatások felerősödhetnek vagy egészen más, fatális irányba indulhatnak.

 

Az állatok a humán gyógyszerekhez véletlenül (pl. elgurult a Nagyi tablettája és Buksi azonnal lenyelte) juthatnak hozzá vagy a gazdi jóhiszeműen úgy gondolja, ha kedvencének fáj a lába vagy lázasnak véli, akkor bizonyára kedvencének is jó lesz a házipatika. Szerencsére a macskák maguktól ritkán esznek meg bármilyen tablettát, de náluk is előfordul, hogy a gazdinak sikerül letuszkolni valamilyen humán készítményt.

 

Akkor most nézzük, milyen(elsősorban fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő) készítményeket TILOS kedvenceinknek adni:

 

Paracetamol hatóanyagú készítmények (Scutamil-C, Rubophen, Panadol, Benuron, Coldrex, Mexalen)

 

Reméljük, hogy az Ételem.hu olvasói sem túl gyakran élnek vele, hiszen szűk a terápiás sávja, túladagolva májkárosodást is okozhat.

   

Mennyi belőle a mérgező dózis?

 

Macskáknál 50-60 mg/ ttkg már mérgező (egy 500 mg-os tabletta szűk fele)

 

Kutyáknál  150 mg/ ttkg mérgező – yorkinál egy tabletta.

 

A gyógyszer lebomlása során a máj fehérjéihez kötődik és ott elhalást okoz!

 

Milyen tüneteket tapasztalhat a Gazdi?

 

Macskánál a felvétel után már 1-2 órával hányás, nyálzás, bágyadtság figyelhető meg. Röviddel ezután végtagödéma, a nyálkahártyák  barnás színe, valamint a vizelet csokoládébarna elszíneződése látható. Az elhullás akár 18-36 órán belül kialakulhat.

 

Kutyánál  hányás, hasmenés, bágyadtság, nyálkahártyák  barnás színe,  hemolízis,  véres vizlet, májelhalás és sárgaság alakul ki.

 

Aszpirin, naproxen (Aleve),  ibuprofen (Advil, Algoflex), diklofenak (Cataflam, Voltaren), piroxicam,  indometacin.

 

A mérgező dózis macskánál  > 25 mg/ ttkg, kutyánál > 50 mg/ ttkg (kisebb állatoknál 1-2 tabletta elég a tünetek kialakulásához).

 

A gyógyszer gyorsan felszívódik a bélcsatornából, közben gyomor-nyálkahártya izgató hatást vált ki és a vérzékenységet növeli. Volt már olyan közepes méretű kutya páciensünk, amelyiknél egyetlen tabletta Voltarentől kialakult a gyomorfekély!

 

A klinikai tünetek általában a következők: hányás, véres bélsár ürülés, bágyadtság, testhőmérséklet emelkedése, gyengeség,  inkoordinált mozgás és elhullás 1-2 napon belül.

 

Koffein, xantinszármazékok (koffein-, Diaphyllin tabletta, theobromin -csokoládéban fordul elő)

 

A gyógyszer/csoki felvétele után röviddel kialakuló hányás, izgatottság, fokozott szívverés és légzés, dülöngélő járás,  hiperaktivitás , izomremegés merevgörcs, láz.

Mit tegyünk, ha észrevesszük kedvencünkön a gyógyszernyelést vagy a tüneteket?

 

Minél előbb javasoljuk az állatorvos felkeresését! Vigyük magunkkal a gyógyszer dobozát is!

 

A gyors hánytatás segít a még gyomorban lévő készítmény eltávolításában, az aktív szenes kezelés megköti a bélcsatornába jutó gyógyszermaradék nagy részét. A már felszívódott gyógyszer esetében paracetamolnál specifikus ellenszer áll rendelkezésre, illetve tüneti terápiát alkalmazunk, a többi esetben a tüneteket csillapítjuk és a keringést, kiválasztó szerveket támogatjuk (sav-bázis egyensúly helyreállítása, folyadékpótlás).

 

Naaa, ebből a cikből sem derült ki, mit adjak Buksinak, ha fáj a lába! 🙂

 

Továbbra is csak azt tudom javasolni: keressék fel állatorvosukat, aki a problémára speciálisan kutyára ill. macskára törzskönyvezett hatékony (vényköteles!) készítményt fog javasolni.

 

 Igen, az bizony valamivel drágább….viszont nem pusztul el tőle kedvence!

 

◊◊◊

  Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, olvasd el állatorvos szakértőnk előző, hasonlóan fontos írását is:  
NE SODORD ÉLETVESZÉLYBE A KUTYÁDAT AZZAL, AMIT MEGESZEL!
 

◊◊◊

 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek