5 HIDEGEN SAJTOLT OLAJ, MELY JÓTÉKONYAN HAT A SZERVEZETEDRE!

2018 március 23. Horzsa Krisztina

Miért is jók a hidegen sajtolt olajok? A válasz egyszerű: hidegen, vagyis hőkezelés nélkül nyerik ki az értékes olajat a magvakból, és mechanikai úton, nem pedig vegyszerekkel tisztítják. Így pedig sokkal értékesebb ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag terméket kapunk.

 

A piacon számos termékkel találkozhatunk, melyeket nem csupán a konyhában, hanem az élet egyéb területein is felhasználhatjuk. Íme néhány olaj fontos élettani hatása:

 

1. Hidegen sajtolt napraforgó olaj

 

Hidegen sajtolt napraforgómagok nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Magas az A- és E-vitamin tartalma. Tehát véd a szabadgyökök ellen, koleszterincsökkentő hatással bír. Kiemelkedő a linolsav, linolénsav tartalma. Sárgás színe a karotintartalmának köszönhető, így javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát is.

 

2. Extra szűz olívaolaj

 

Talán az olívaolaj a második melyet a leggyakrabban használunk. Főzhetünk, süthetünk, hiszen magas füstponttal rendelkezik. A füstpont az a hőmérséklet, ahol az olaj károsodik, megváltozik az íze és értékes anyagokat veszít. Szabad zsírsavtartalmától függően ez 180-215 ͦ C (International Olive Council) amely jóval meghaladja a szokásos sütési hőmérsékletet. Egészségünk megőrzése érdekében kerüljük a bő olajban való ételkészítést! A napraforgó olajhoz hasonlóan magas az E- és az A-vitamin tartalma, de emellett kiemelkedő a D-vitamintartalma is. Tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen linolsavat és linolénsavat, valamint Omega 3 zsírsavat. Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, koleszterincsökkentő, valamint használata javítja a reumás ízületi gyulladást is.

 

3. Tökmagolaj 

 

Népi gyógyászatban az erősebb nem képviselői előszeretettel használták, hiszen orvosolja a prosztata-problémákat, de a nőknél is jótékonyan hat hólyagproblémák esetén. Értékes vitaminokat tartalmaz, köztük a B-vitamin család tagjait: B1, B2, B3, B6- vitaminokat. Emellett C-, E-, A-, D-vitaminban is gazdag. Csosdaszép zöld színe van, amely miatt zöld aranynak is nevezik. Hevíteni nem szabad, használjuk dresszingnek salátákhoz, vagy nyáron egy jó hideg vanília fagylaltot is vékonyan meglocsolhatjuk vele, így egy kellemes diós ízt eredményez.

 

4. Szőlőmagolaj 

 

Főleg magas antioxidáns és linolénsav tartalmával tűnik ki. Szintén gazdag E-vitaminban és a flavonoidokban. Kitűnően közömbösíti a szabadgyököket, melyenek túlzott elterjedése összefüggésbe hozható az öregedéssel. Szőlőmagolaj azonban hatásos lehet a ráncok csökkentésében, hiszen segíti megőrizni a bőr fiatalságát különösen az arcbőrre kenve.

 

5. Földimogyoró olaj

 

Felhasználási területe igen széles, nem csupán salátákhoz, levesekhez, zöldségekhez használhatjuk fel, hanem sütemények ízesítésére is, hiszen talán az egyik legintenzívebb ízű olaj. Telítetlen zsírsavakban gazdag, viszont energiatartalma a többi olajéhoz képest alacsonyabb. Vitamin- és ásványi anyagtartalmának köszönhetően hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez valamint erősíti a tüdőt.

    forrás: www.gastrolaj.hu http://www.internationaloliveoil.org/  

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza

Kapcsolódó cikkek