MICSODA FELFEDEZÉS! EGY FANTASZTIKUS ÚJ, MEGEHETŐ SZUPERMOLEKULA

2018 március 19. Tóth Gábor

Hallottál már az úgynevezett GABA-ról? Ez a nemrégiben felfedezett különleges hatású molekula segíthet a függőségek legyőzésében, a cukorbetegségben, valamint az idegrendszer és immunrendszer javításában. Ráadásul nem orvosi injekcióval, hanem csíráztatott magvak fogyasztásával vihetjük a szervezetünkbe!

      

Az „akaraterő” vegyülete az agyban

 

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak a GABA-ról, vagy valódi nevén (ne ijedj meg), a gamma-amino-vajsavról[1]. Ennek a vegyületnek az érdekessége, hogy főként csírázáskor képződik. Valamint hogy nem csak a természetben, hanem az agyban is termelődik! Mi a feladata? Cselekedetre ösztönöz, gyakorlatilag „agykémiai gázpedálként” működik. Ennél fogva a függőségeink legyőzésének egyik kulcsfigurája az agyunkban – támogatja az erős érzelmi vagy függőségi befolyásoló hatással szembeni ellenállást.[2]

 

Megdöbbentő újabb eredmények

 

Hallottál már a Langerhans-szigetekről? Itt is termelődik a GABA. Ha nem tanultál anatómiát, akkor lehet, hogy most valamilyen egzotikus hely jutott eszedbe pálmafákkal és fehér homokkal. Másról van szó azonban: a Langerhans-szigetek a hasnyálmirigy fontos sejtcsoportjai. A legújabb kutatások szerint a GABA nemcsak a központi idegrendszerben termelődik, hanem a hasnyálmirigy ezen részében is, ráadásul igen nagy mennyiségben.

     

Miért fontos ez?

 

Mert kiderült, hogy a GABA feladata a hasnyálmirigyben, hogy csökkenti a sejtelhalás mértékét. Mindez reménysugár lehet a cukorbetegek számára is: számos klinikai vizsgálat már igazolja az inzulinrezisztencia (IR) elleni hatást, továbbá jelentős mértékben segíti az ideg- és immunrendszeri kommunikációt is.[3]

 

Milyen hatása lehet még a GABA élelmiszerek révén történő fogyasztásának?

               

A GABA segíti a vércukor-egyensúly fenntartását

 

Jelentősen hozzájárul, hogy a szervezet automatikusan erős immunrendszerrel bírjon

 

A táplálékon keresztül (tehát „szájon át”) történő alkalmazása biztonságos az emberre. Nem befolyásolja a központi idegrendszer funkcióit, mivel a vér-agy gátat – jelenlegi tudásunk alapján – nem tudja átlépni.

 

Segítheti a nyugodtságot és a jó alvást a megfigyelések szerint, mivel a szervezetet kiegyensúlyozó hatása van.[4]

 

Szupermolekula, de természetesen nem varázspálca

     

A rendelkezésünkre álló hazai tapasztalatok alátámasztják a GABA tartalmú élelmiszerek egyensúlyt létrehozó hatását. Természetesen még további megfigyelések és kutatási eredmények szükségesek a pontos összefüggések feltárásához, de a jelenlegi eredmények a GABA különleges tulajdonságaira, egyedi hatásmechanizmusaira hívják fel a figyelmet.

 

Ma már tudható, hogy támogatja a kiegyensúlyozott működést, valamint pozitív hatással van a vércukorszint- és inzulin-szabályozásra. Külföldön hasznosítják a súlycsökkentő diétákban is, illetve hazánkban is elindult a forgalomba hozatala természetes csírák révén.

 

A GABA nyilván nem csodaszer, de talán az egyik olyan szupermolekula” lehet a jövőben, amely révén sikeresen küzdhetünk a civilizációs ártalmakkal (elhízás, cukorbetegség, stresszel összefüggő kórképek) szemben.

 

A legfontosabb kérdés: GABA-források

 

A GABA többféle csírában is képződik, például a barnarizs-, szója-, búza- és babcsírákban. A legalkalmasabb forrás e célra a barna rizscsíra, mivel ebben a legaktívabb az enzim, illetve a tanulmányokban is a barna rizscsírával kapcsolatos kutatások dominálnak, a vérnyomás-, és vércukorszint-szabályozó folyamatok kapcsán.

 

A leghatékonyabb GABA-forrás tehát a csíráztatott barna rizs, amelynek a kutatások szerint a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában van szerepe.

     

Érdekes kutatások a jövő reménységeiről

 

Magyarországon évek óta folyik GABA-kutatás és fejlesztés. Az egyik ilyen kutatási programban az ökológiai gazdálkodásból származó csíráztatott magvakat tejsavas fermentálásnak vetik alá, így a képződő bio csíramassza mellett értékes egyéb aktív termékek, pl. vitaminok képződnek. A gyártás során nyers, aktív bifidobaktériumokkal (ugye, ismerős ez a szó a joghurtok világából?) dúsított csíraőrlemények állíthatók elő. Élelmiszerként pedig müzli, shake vagy zöldturmix is lehet belőlük. Az őrleményeket szerves nyomelemekkel, vitaminokkal dúsítják, így étkezést helyettesítő turmix-alapanyagok állnak elő.

 

A kutatók szerint ezek a készítmények helyet foglalnak a jövő nagy reménységei között, a megelőző élelmiszerek területén.

 

A tejsavbaktériumokkal fermentált, szárított csírák és a fermentált korpa hasznos kiegészítői lehetnek a táplálkozásunknak, reggel, délben vagy este is.

     

A hazai fejlesztő csapat tudósai a rostokat is tejsavasan fermentálják, így – szakmai értelemben döbbenetes módon – a rostokból is számos vegyületet fel tud szívni a szervezetünk, mivel a gátló, zavaró anyagok elbomlanak, tehát a fermentált korpafélék az „új generációs” rostforrások. E szakmai fejlesztések iránt külföldön, különösen Nyugat-Európában növekvő a kereslet a tudatos vásárlók, vegetáriánusok, vegánok, bio- és reformtáplálkozás iránt érdeklődők körében.

  [1] angolul GABA = gamma-aminobutyric acid [2]  Az agyműködés és a GABA kapcsolatáról még további kutatások szükségesek, a jelenlegi tapasztalatokon túl. A további kutatások bizonyára tovább fogják segíteni a GABA működési mechanizmusának megértését. [3] Forrás: A gamma-amino-vajsav szerepe a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. www.biogreen.hu) [4] Forrás: GABA: a funkcionális élelmiszerek egyik fontos alapanyaga. www.biogreen.hu; Az újgenerációs élelmiszerek főszereplője: a GABA. www.etelem.hu  

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza