
MÁR A CUKORBETEGEK ÉS DIÉTÁZÓK IS EHETNEK TÉSZTÁT ÉS LISZTESÁRUKAT!
Egy új kutatási program eredménye a Gabonakutató Kft. segítségével
Komoly szakmai munka eredményeként, a szegedi Gabonakutató Kft. és a Diabet Trade Kft. szakmai csapatának jóvoltából kifejlesztésre került a D-Life termékcsalád, amely szénhidrátcsökkentett lisztkeverékeket (kenyér, pékáruk, sütemények, pl. linzer) és száraztésztákat foglal magában (orsó, spagetti, tarhonya).
Az eddigi kutatási eredmények igen komoly sikerrel jártak, és a szakvélemények szerint az előállt termékek kiemelten alkalmasak a cukorbetegek számára. Ezen felül a súlykontrollban érdekelt embereknek is jól jöhetnek, ezen a téren is szép eredmények vannak.
A termékek nem gluténmentesek, de a kutatói munka nem áll meg, a továbbiakban tervben van a gluténmentes fejlesztési irány is.
A cukorbetegek számára mindig nagy kérdés a szénhidrátbevitel, valamint a glikémiás index területe, ezért a diabétesz során folyamatos kontroll érvényesül. E téren segítenek az új fejlesztések, mivel lehetővé vált, hogy a cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is bátrabban ehetnek olyan ételfajtákat, amit a nem cukorbetegek vagy vékony testalkatúak fogyasztanak.
Termékfejlesztőink írásából:
A fejlesztői munka során a csökkentett szénhidráttartalmat és a diabetikus hatást a fehérje- és rostkomponens tartalom növelésével értük el.
Vízoldható rostkomponensünk: a galaktomannán
A galaktomannán a pillangósvirágúak családjába tartozó guarbab (Czamopsis tetragonoloba) magjában található természetes rostkomponens. A magvakat lehüvelyezés után őrlik. A végtermék legtöbbször egy könnyű, fehér vagy halvány színű, durvább vagy finomra őrölt, vízben oldódó por. Az élelmiszeripar ugyan E-számmal látja el (E412), azonban egy 100%-ban természetes alapú nem emészthető (rezisztens) szénhidrátról van szó.
(Itt érdemes megjegyezni, hogy a gyakran ostorozott E-számok között vannak természetes anyagok, vitaminok, keményítők, stb., tehát pusztán az E-szám nem jelent még „rosszat”, bár tény, lehet közöttük feltételezhetően nem ártalmatlan anyag is. Az E-szám inkább felhívja a figyelmünket arra, nézzünk utána, milyen anyagot, vegyületet takar az illető szám. Az E-szám megléte azt jelzi, hogy az adott anyag szerepel az EU hivatalosan engedélyezett adalékanyag-listáján, és folyamatosan ellenőrzik a minőségét. Megj.: Tóth Gábor)

A galaktomannán galaktóz és mannóz egységekből felépülő poliszacharid. A diétás rostok közé tartozik, azon belül a “növényi gumik” csoportjába.
A galaktomannán tulajdonsága, élettani hatása:
- ♥ Vízben oldódó, illetve a vízben jól duzzad
- ♥ Élettanilag nem emésztjük, a bélből nem szívódik fel. Részlegesen fermentálódik (azaz erjed). Rövid-láncú zsírsavak (SCFA) képződnek a fermentálás során.
- ♥ A vizet visszatartja a bélben és ozmotikus hashajtóként hat, illetve elősegíti a bélmozgásokat, oldja a székrekedést.
- ♥ Képes megkötni a mérgeket és baktériumokat, amelyek például fertőzéses hasmenés okozói lehetnek (abszorpciós képességének köszönhetően).
A galaktomannán hatása pékárukban, tésztáinkban:
- ♥ A lisztek, tészták alkalmazásakor mindig számolni kell azzal, hogy jelentősen nagyobb mennyiségű folyadékot vesznek fel, mint a csak búzaliszttel készült termékek (kenyér esetén a vízfelvétel 60% helyett 100%, tésztáknál 10-15%-kal többet, mint a durumtészta).
- ♥ Kenyerek, pékáruk készítésénél minden egyes hozzávalót egyszerre szükséges hozzáadni. A tészta szerkezete erős (kicsit gumis), ehhez hozzáadni más összetevőt később már nem lehet.
Saját tapasztalataink pékáruk, tészták fogyasztásakor:
- ♥ Fokozza a jóllakottság érzetét
- ♥ Az általunk kivitelezett klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a vércukorszintet szignifikánsan csökkenti (ezt általános állításként azonban nem fogalmazhatjuk meg az új EU rendelet szerint)
- ♥ Minden napi fogyasztásakor elérhető vele súlycsökkenés (a termék kifejlesztésében résztvevő pék pl. 10 kg-t fogyott vele). Ezt az eredményt szintén nem fogalmazhatjuk meg általános állításként.
Az ebből készült termékek jóízűek, folyamatosan fogyaszthatók (nincs „fűrészpor” jellegük), magasabb a rosttartalmuk, mint az alapélelmiszereknek!
Ami óvatosságra int:
- ♣ A vízoldható rostokra érzékenyeknél előfordulhatnak kellemetlen bélmozgások, hashajtó hatása lehet (nem jellemző)
- ♣ A termékek energiatartalma ugyanakkora, mint a normál liszteké, tésztáké, azaz a jótékony hatás elérése érdekében a MÉRTÉKLETESSÉG itt is fennáll. Az általunk tapasztalt jótékony hatások „normál” étkezési adagokra vonatkozik: azaz azt tudjuk nyújtani ezekkel a termékekkel, hogy nem kell diétázni, mégis tapasztalni fogja az előnyeit a termékeknek
- ♣ Kulcsszempont, hogy a termékek fogyasztásakor megfelelő (bő) folyadékbevitel szükséges.
A tészták és a lisztkeverék megrendelhető a BLNCE WEBSHOP menüpontunkban, vagy a következőkre kattintva: tészták / sütőkeverék.
A cikk készült a Diabet Trade Kft. és a Gabonakutató kft. által közzétett anyagok alapján.
◊◊◊
Vissza