
EZT EDD EBÉDRE, HA KICSATTANÓ EGÉSZSÉGET AKARSZ!
A hagyományos magyar konyhán felnőve a lencsét sokáig csak levesben vagy köretként tudtam elképzelni hús mellé, nem pedig főfogásként. Miután áttértem növényi alapú étkezésre, valamint elkezdtem más országok hagyományos ételeit felfedezni, rájöttem: a lencsét főételként is lehet enni, nem csak kiegészítésként!
Indiában például népi eledelnek számít, sőt, Indiában és Angliában meg is őrlik, és lisztet készítenek belőle.
Azon túl, hogy sok A-vitamint, B1-, B2-, B9-, B11-vitamint, kalciumot, foszfort, folsavat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz, kiváló fehérjeforrás.
Tudtátok például, hogy 100 gramm lencsében több fehérje van, mint 100 gramm marhahúsban?
Éppen ezért, ha valaki megkérdezi tőlem, hogy honnan pótolom a fehérjét, miután nem eszem húst, csak elmosolyodok. 🙂 Továbbá magas rost- és szénhidráttartalmának köszönhetően hosszú időre eltelít, és lassan szívódik fel, így cukorbetegek számára is ideális.
Szeretem az indiai konyhát idéző currys lencse-változatot, most azonban egy magyaros ízvilágú receptet mutatok be nektek, ami a családom körében is igen népszerűvé vált az utóbbi időben.
Vegán lencsefőzelék
Hozzávalók:
500 g száraz lencse
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db közepes répa
2 szár angolzeller
1/2 ek köménymag
3-4 db babérlevél
¼ tk fehérbors
2 ek dijoni mustár (cukormentes)
1 bögre kókusztej (opcionális)
1 ½ tk só (ízlés szerint lehet több/kevesebb)
2 ek almaecet
A lencsét jól átmossuk, majd lecsepegtetjük. Be is áztathatjuk éjszakára, hogy hamarabb megfőjön, de anélkül is gyorsan elkészül. A hagymát felkockázzuk, üvegesre pároljuk. Közben a répát, angolzellert és a fokhagymát feldaraboljuk, és a lencsével együtt hozzáadjuk a hagymához. Bő vízzel felöntjük (jócskán lepje el), majd hozzáadjuk a köménymagot, babérlevelet, sót és fehérborsot. Amikor a lencse már majdnem teljesen megfőtt, öntsük hozzá a kókusztejet, amitől krémesebb állaga lesz, valamint ízesítsük dijoni mustárral. Főzzük még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek, majd zárjuk le. Ekkor adjuk hozzá az almaecetet és jól keverjük el.
Javaslat: tálaljuk friss salátával! Az emberek főtt ételek esetén hagyományosan főételben és köretben gondolkodnak. Ha az ételt valamilyen formában zöldséggel kínáljuk, máris lehet fő étek a korábbi köretből, és a tányérunk tartalma is tetszetősebben mutat majd. Arról nem is beszélve, hogy az egészségünk is meghálálja!
◊◊◊
Vissza