EZT EDD EBÉDRE, HA KICSATTANÓ EGÉSZSÉGET AKARSZ!

2018 március 8. Kovács Mirjana

A hagyományos magyar konyhán felnőve a lencsét sokáig csak levesben vagy köretként tudtam elképzelni hús mellé, nem pedig főfogásként. Miután áttértem növényi alapú étkezésre, valamint elkezdtem más országok hagyományos ételeit felfedezni, rájöttem: a lencsét főételként is lehet enni, nem csak kiegészítésként!

 

Indiában például népi eledelnek számít, sőt, Indiában és Angliában meg is őrlik, és lisztet készítenek belőle.

 

Azon túl, hogy sok A-vitamint, B1-, B2-, B9-, B11-vitamint, kalciumot, foszfort, folsavat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz, kiváló fehérjeforrás.

 

Tudtátok például, hogy 100 gramm lencsében több fehérje van, mint 100 gramm marhahúsban?

 

Éppen ezért, ha valaki megkérdezi tőlem, hogy honnan pótolom a fehérjét, miután nem eszem húst, csak elmosolyodok. 🙂 Továbbá magas rost- és szénhidráttartalmának köszönhetően hosszú időre eltelít, és lassan szívódik fel, így cukorbetegek számára is ideális.

 

Szeretem az indiai konyhát idéző currys lencse-változatot, most azonban egy magyaros ízvilágú receptet mutatok be nektek, ami a családom körében is igen népszerűvé vált az utóbbi időben.

 

Vegán lencsefőzelék

 

Hozzávalók:

 

500 g száraz lencse

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 db közepes répa

2 szár angolzeller

1/2 ek köménymag

3-4 db babérlevél

¼ tk fehérbors

2 ek dijoni mustár (cukormentes)

1 bögre kókusztej (opcionális)

1 ½ tk só (ízlés szerint lehet több/kevesebb)

2 ek almaecet

 

A lencsét jól átmossuk, majd lecsepegtetjük. Be is áztathatjuk éjszakára, hogy hamarabb megfőjön, de anélkül is gyorsan elkészül. A hagymát felkockázzuk, üvegesre pároljuk. Közben a répát, angolzellert és a fokhagymát feldaraboljuk, és a lencsével együtt hozzáadjuk a hagymához. Bő vízzel felöntjük (jócskán lepje el), majd hozzáadjuk a köménymagot, babérlevelet, sót és fehérborsot. Amikor a lencse már majdnem teljesen megfőtt, öntsük hozzá a kókusztejet, amitől krémesebb állaga lesz, valamint ízesítsük dijoni mustárral. Főzzük még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek, majd zárjuk le. Ekkor adjuk hozzá az almaecetet és jól keverjük el.

 

Javaslat: tálaljuk friss salátával! Az emberek főtt ételek esetén hagyományosan főételben és köretben gondolkodnak. Ha az ételt valamilyen formában zöldséggel kínáljuk, máris lehet fő étek a korábbi köretből, és a tányérunk tartalma is tetszetősebben mutat majd. Arról nem is beszélve, hogy az egészségünk is meghálálja!

 

◊◊◊

 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza

Kapcsolódó cikkek