CSODAGABONA, AMIT ALIG ISMERNEK A MAGYAROK!

2018 március 6. Horzsa Krisztina

Próbáltad már ezt a tápláló, ráadásul gluténmentes ősi gabonát, amely Etiópiából származik, s amely a világ legkisebb gabonája?

 

Ez  a teff, vagy magyar nevén tőtippan, amely mára utat tör magának az élelmiszerüzletekbe, szupermarketekbe Amerikában és Európában egyaránt, itthon azonban kevésbé ismerik. Egyelőre legalábbis!

 

Etiópiában háziasították először a teffet, több mint 3000 évvel ezelőtt, ma pedig a legszélesebb körben termesztett növény az országban. Ma közel 6,5 millió etióp háztartás termeszti a szélsőségeket jól tűrő gabonát, amely a napi kalóriabevitelük 15%-át teszi ki. A világ teffjeinek 90%-a Etiópiából származik.

 

Exportálni azonban csak feldolgozott teffet lehet, ugyanis a kormány megtiltotta az egész gabonaszemek kivitelét az országból, hogy más országokban értékesítsék, hiszen így meg tudják tartani a munkát az etióp lakosok számára.

 

Teffgazdálkodás Etiópiában

 

A teff legfőbb jellemzői:

 
  •   a világ legkisebb gabonája
  •  150 szem tömege = 1 búzaszem tömege
  •  100 szem mérete = 1 kukoricaszem
  •  gluténmentes
  •  kiemelkedő az ásványi anyag tartalma
  •  magas a rosttartalma
  •  teljes őrlésű lisztje korpában és csírában gazdag
  •  kimagasló kalcium tartalmú.

Itt láthatjuk, milyen apró is a teff (jobb felső sarokban), például a barna rizshez képest (alsó sor, középen), de még az amarántnál is kisebbek a szemek (alsó sor, balra)

 

Miben mutatkozik pozitív hatása?

 

Kiemelkedő az ásványi anyag tartalma: nagyon magas vas, kalcium, fehérje értékekkel rendelkezik. Sokkal magasabb kalciumtartalommal és C-vitaminnal rendelkezik, mint az összes többi gabona. Vitaminok közül magas: B1,- B2,- B3,- B6,- tartalma emellett a magnézium, cink tartalma szintén kimagasló. A teff minden esszenciális aminosavra többletet eredményez, így nagyon jó forrásnak tekinthető.

 

Magas rosttartalommal rendelkezik, melynek nagy része úgynevezett rezisztens keményítő, tehát jótékonyan hat a vércukorszintre is. Gluténmentes, ezért alkalmas arra, hogy kezelje a növekvő globális gluténmentes keresletet, hiszen használható akár a búza alternatívájaként is.

 

A teff egy igen sokoldalú gabona: nyersen főtt ételekhez keverhető, nem lesz kocsonyás, így testet ad a pudingoknak és a süteményeknek. Enyhe édes íze miatt készíthetünk belőle kekszeket, de különböző kenyereket is. Az etiópok egy különleges kenyértípust készítenek belőle mely lukacsos szerkezetű palacsintaszerű lepénykenyér, amelyet Injerának hívnak.

 

Injera tekercs fekete teffből

 

Miért szeretik a sportolók?

 

A nagy állóképességű sportolók előszeretettel használják, sőt régóta szupertáplálékként tartják számon és olyan híres etióp legendák fogyasztják, mint az olimpiai aranyérmes és világrekordot tartó Haile Gebrselassie.

 

A Manchaster Metropolitan Egyetem kutatói által végzett tanulmány megállapította, hogy az alacsony vasszinttel rendelkező női futók, akik minden nap fogyasztottak valamilyen formában teffet, azoknak a vasszintje jelentős emelkedést mutatott. A tanulmány szerzője elmondta, hogy a vasszint egy kritikus pont a futók, állóképességű sportolók között, így a teff jó megoldást nyújthat erre a problémára.

 

◊◊◊

Forrás: http://www.tobiateff.co.uk/

https://well.blogs.nytimes.com

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek