TÖK JÓ A TÖKMAG, TE IS ESZED?

2018 február 27. Tóth Gábor

Kevesen építik be a táplálkozásukba tudatosan a magvakat, pedig az egészség egyik fontos titka lehet! A tökmag például isteni finom és szuperegészséges. Sajnos csak a férfiak egészségvédelme érdekében elterjed a fogyasztása, pedig nőknek is kifejezetten ajánlott!

    

Miért szeretjük a tökmagot?

 

Magnéziumban és foszforban, egyéb ásványi anyagokban, nyomelemekben, értékes fehérjékben, B-vitaminokban és élelmi rostban gazdag, továbbá értékes zsírsavakat, valamint A- és E-vitamint is tartalmazó olajosmag. A népi gyógyászatban is hosszú ideje alkalmazzák, gondolhatjuk, hogy nem véletlenül!

 

Nőknek vagy férfiaknak?

 

A szakirodalmak a férfiaknak való ajánlást hangsúlyozzák, mivel rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a hólyag- és prosztata-megbetegedésekre. De ma már tudjuk, hogy nőknek is igen hasznos, hiszen gátolja a vírusok és baktériumok aktivizálódását a bélrendszerben. Emellett – igen magas foszfortartalma révén – segíti az agyi és idegi működést, csökkentheti az időskori agyi leépülés sebességét. Gyulladásgátló vegyületei pedig gátolják a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat. Jellemző szeléntartalma is (termőtalajtól függően), amely az E-vitaminnal együtt védi a hormonokat, az enzimeket és a vitaminokat a káros oxidációs folyamatoktól. A szelén-tartalmú ételek fogyasztása különösen ajánlott a vegetáriánusok és vegánok számára. Láthatjuk, hogy ezeket az előnyöket nemtől függetlenül hasznosítani tudjuk!

 

Előzd meg vele a betegségeket!

 

Általános preventív (megelőző) élelmiszernek számít már régóta, ez azt jelenti, hogy segít a betegségek megelőzésében és az egészségünk megőrzésében. Fehérjeértéke is kiemelkedő, 30-33% körüli, így vegetáriánus étrendben húspótlóként használják, igen hatékony komplettáló, kiegészítő élelmiszer. Jelentős az élelmi rost-tartalma is, amely a bélrendszer és keringés védelmét, valamint a vércukorszint egyensúlyban tartását is támogatja.

 

A tökmag nátriumtartalma alacsony, így – magasabb magnézium- és káliumtartalma révén is – csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét. Az olajos mag és a préselt tökmagliszt fehérjetartalma kiemelkedő (ez utóbbi 54-56%!), szénhidráttartalma alacsony, ezáltal jobban beépíthető fogyókúrázók és cukorbetegek diétájába is.

 

Hogyan fogyasszuk?

 

A tökmagból készítenek pirított vagy pörkölt terméket, szendvicskrémeket, illetve hidegen sajtolással zsírszegényített formát is. Ez utóbbi egy magasabb szárazanyag-tartalmú, de alacsonyabb zsírtartalmú termék. Ha már a szendvicskrémnél tartunk: a cikk végén találsz egy szuper receptet! 

 

Nők esetében a tökmagot, vagy annak száraz lisztjét fele-fele arányban szezámmaggal, vagy szezámliszttel keverve (gabonakásákhoz, leveshez, főzelékhez, turmixhoz adva) kiváló csontszövet-megtartó hatást érhetünk el. Köleskásához keverve (szilíciumforrás), vagy vadkölesliszthez adva az említett keveréket a porcszövet-megtartás is fokozható.

 

Tökmaglisztet használhatunk a kenyérsütéshez, de önmagában a hántolt tökmag is finom összetevője, ízfokozója a sós péksüteményeknek.

   

A pirított tökmag pedig salátába, vagy nassolnivalóként is kifejezetten közkedvelt. Hidd el, sokkal egészségesebb, mint a chips…!

 

No és akkor íme az ígért recept: 

 

Tökmagpástétom

 

Hozzávalók:

1 dl áztatott tökmag (egy éjszakára áztassuk be)

1 dl áztatott napraforgómag (szintén)

2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj és egy teáskanálnyi lenmagolaj (ez utóbbi főként az omega-3 miatt)

2-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

1 csokor friss kapor

1 púpos evőkanál friss oregánó levél (vagy egy csapott teáskanál szárított)

1 kisebb citrom leve

néhány csipetnyi himalája- vagy parajdi só

egy mokkáskanál  szójaszósz (kihagyható, de ha teszünk bele, akkor kevesebb sóval számoljunk)

1 csapott evőkanálnyi sörélesztőpehely

kevés víz (először inkább csak keveset tegyünk bele, később higíthatjuk, ezáltal krémesebb állaga lesz)

   

Elkészítés:

aprítógépben az összes hozzávalót krémesre turmixoljuk.

2-3 napig hűtőben tárolhatjuk (ha marad belőle 🙂 )

 

A tökmaghoz tehetünk akár fele-fele arányban napraforgómagot is, amiben többek között sok E vitamin van, amiről tudjuk, hogy rendkívül jó szabadgyök-megkötő, minek következtében rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát és a koleszterinszintet.

 

A kapor fűszernövényként ismert gyógynövény, rengeteg kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz, gyomorerősítő, vizelethajtó és antibakteriális hatása van, emellett csökkenti a vércukorszintet is.

 

Az oregánót pedig természetes antibiotikumként tisztelik, mely jó hatású felső légúti megbetegedésekre, ebben a járványos időszakban különösen.

 

Ilyen és ehhez hasonló fantasztikus recepteket tanulhattok Bio Gabitól és Ibolyátől a március 25.-i főzőtanfolyamon! ITT találod a részleteket. 

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza