ÓRIÁSI PROBLÉMA LEHET A TINIK ÖNBIZALOMHIÁNYA

2018 február 23. Bacsa Katie

Kamaszkorban a fiatalok még keresgélik önmagukat. Már nem kisgyerekek többé, de még nem is felnőttek, ráadásul rendkívül érzekenyek a környezetükre – még akkor is, ha látszólag érdektelennek vagy lazának mutatják magukat. Ez a helyzet könnyen vezet önbizalomhiányhoz egy olyan generiációnál, ahol gyakoriak a mozaikcsaládok vagy a rendhagyó családi helyzetek, és az időhiányban szenvedő, elfoglalt szülők.

 

Ábrahám Adrienn szerkesztő voltam, fogadjátok szeretettel a Z-generációs mentorunk, Katie cikkét!

 

Nagyon összetett és személyes dolog az önbizalomhiány, ami viselkedéstől és belső vonatkozásoktól függően eltérően mutatkozhat meg minden egyéniségnél.

 

Egy extrovertált (nyitott személyiségű) fiatalnál hamar észrevehetőek a külső árulkodó jelek: például mindenáron a legdivatosabb ruhát, eszközt, hajviseletet szeretné magára ölteni, látszólag saját indíttatásból (s ezt igyekszik el is hitetni), de a háttérben elvárások, valaki követése, példaképek túlzott másolása is állhat. Ha megfigyeljük, látni lehet ilyenkor az arcukon a küzdést (ami a megfeleléskényszerből fakadhat), esetenként – amennyiben tényleg közel áll a személyiségükhöz a választott dolog – pedig a tényleges harmóniát (önazonosak tudnak lenni valamivel).

 

A görcsösség érzete a megfelelés iránti vágy és önmaguk kiteljesítésének egymásnak ütköző feszültségéből ered.

 

Egy introvertált természetű (zárkózottabb személyiségű) gyerkőcnél a külsőségek háttérbe húzódhatnak, és a kommunikáció „gyengülését” vehetjük észre, a szokásosnál is kevesebb szemkontaktust észlelünk, gyakori és hosszabb magányban töltött időszakok jellemzőek.

Érdemes tehát kihegyezni a “csápjainkat”, és a non-verbális jeleket sokkal többre értékelni ebben a korban!

 

Ha kérdezzük a tinit, nem fog felelni, hiszen maga sem tudja, mi zajlik benne. Az iskolára, baráti kapcsolatok nehézségeire fogja a rosszkedvét, a háttérben azonban gyakran állhat önkeresés, folyamatos alulértékelés, ami az elhúzódó rossz hangulatot magyarázza valójában.

 

Nagyon fontos, hogy felnőttként ezt észrevegyük, és segítsünk a beazonosításban, felismerésben!

Ha a személyiség egyéni alapköveit már fiatalon, serdülőkorban megismerjük, megalapozzuk, úgy határtalan előnyökkel indul a gyerek a felnőtté válás útján!

 

A kulcsszó a megelőzés. Amennyiben észrevesszük az önbizalomhiány felsorolt vagy egyéni jeleit, elengedhetetlen, hogy ekkor, még idejében foglalkozzunk vele. Nem érdemes megvárni a súlyosabb következményeket, amelyek jelentkezhetnek súlyos elszigetelődés, veszélyes testképzavar vagy depressziós gondolatok formájában is.

 

A foglalkozás pedig igen sok energiát, ötletelést, néha eseti kudarcokat is jelenthet egy felnőtt részére. Nem elég a biztatás és a dicséretek halmozása, nem igazán válik be ez a módszer a tini korszakban. Fordítva és kreatívan kell gondolkodni.

 
  • # A belső értékek erősítése
  • # az érzelmi intelligencia fejlesztése
  • # és a több nézőpontos meglátások

inspirációja segíti a fiatalokat ezen a nehéz úton, ebben a nehéz korszakban.

◊◊◊

  Olvasd el az előző cikkemet is (IDE kattintva), ha érdekel a tinik világa!  

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek