OTTHONI KENYÉRSÜTÉS BÉBIKÖNNYEDÉN

2018 február 22. Tóth Gábor

A múltkori cikkünkben arról írtunk (kattints IDE és olvasd el!), hogy noha sok diéta nem támogatja a kenyérfogyasztást, szakmai szempontból nézve ez a szemléletmód téves. A kenyér igenis egészséges, amennyiben tudatosan fogyasztjuk: jókor, megfelelő mennyiséget, no és persze magas minőségű kenyeret.

 

Manapság már sok helyen kaphatunk egészséges kenyereket, noha élelmiszermérnökként folyamatosan azon dolgozom, hogy további még jobb minőségű, még egészségesebb összetételű termékek kerüljenek a piacra.

 

Viszont a kenyeret és a pékárukat otthon is elkészíthetjük, méghozzá nagyon egyszerűen. No de mégis hogyan?

 

Az egyik megoldás, hogy beszerzünk egy kenyérsütőgépet. Ebből kapható olcsó, de jobb minőségű, több tízezer forintba kerülő változat is. Bármelyiket is választjuk, ha utánaszámolunk, kiderül: a befektetésünk hamar megtérül. Pillanatok alatt állíthatunk össze vele kenyeret és különböző pékárukat. Sőt, még lekvárfőzéshez is használhatjuk!


De egy dagasztó funkcióval rendelkező robotgéppel is összeállíthatjuk a kenyértésztát, majd sütőben, például vasból készült edényben kisüthetjük.

 

Íme egy szuper, jól variálható (vegán) kenyér recept:

 

  • 600 g szárazanyag, ezen belül:

tehetünk bele teljes őrlésű tönkölylisztet, natúr magvakat (például szezámmag, chia mag, hántolt napraforgómag, tökmag, stb.), magliszteket, egész mákot, valamint búzasikért

  • 40 g kókuszzsír
  • 3-5 teáskanál himalája só ízlés szerint
  • 420 ml langyos vagy meleg víz
  • 1 cs porélesztő, vagy ennek megfelelő friss élesztő


Ezt pillanatok alatt beleszórhatjuk a kenyérsütőgépbe, és az egyébként időzíthető szerkezet választott programtól függően 2-4 óra alatt elkészíti nekünk a kenyeret. Nagyon kellemes friss, meleg kenyeret fogyasztani, arról nem is beszélve, hogy mennyire örülnek majd a vendégeink, ha ezzel várjuk őket, az érkezésükhöz igazítva a kenyér elkészülésének idejét. De ugyanilyen jó élmény reggel a friss kenyér illatára ébredni! Akinek pedig nincs kenyérsütőgépe, az kelesztés után kisütheti sütőben is a kenyeret, melyhez a legpraktikusabb egy öntöttvas edényt használni. 

 

Ha mi készítjük a kenyeret, akkor biztosan tudjuk, hogy mi van abban, amit megeszünk, és kedvünkre variálhatjuk a különböző, egészségesebbnél egészségesebb liszteket, magvakat és  egyéb hozzávalókat.

 

Egészségetekre váljék a „mindennapi kenyér”!

 

  ◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek