
FÜSTÖS VEGÁN CHILIS BAB – KÉRSZ TE IS?
Mielőtt beköszönt a várva-várt tavasz, és a zsenge, könnyedebb ételeket kezdenénk kívánni, a hideg téli napokon néhányszor még megfőzhetjük ezt az egyszerűen, gyorsan elkészíthető pezsdítően fűszeres-füstös vegán chilis babot!
Persze az év bármely szakában közkedvelt – nálunk nyáron is nagy sláger -, de azért a hidegben még jobban esik egy tál csípős, tartalmas étel, ami bővelkedik fehérjében, ásványi anyagokban, rostban, viszont zsírszegény, koleszterinmentes és nem terheli meg a gyomrot!
A babra mind Mexikóban, mind hazánkban úgy gondolunk, mint a szegények eledelére, és valóban egy nagyon olcsó táplálékról van szó, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevésbé értékes, sőt! Becsüljük meg és használjunk minél többféle babot, hüvelyest.
A vörösbab például kalciumban, vasban és foszforban gazdag, melyek a szervezet számára legfontosabb ásványi anyagok közé tartoznak. A kalcium és a foszfor felelősek az egészséges csontokért és fogakért, valamint közreműködnek a vas felszívódásában. A vas fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. A foszfor fontos a szívműködés szabályozásához és egészségesen tartja a fogakat.
Vitaminok közül a bab A, B1, B2, B3, B6, C, E-vitamint tartalmaz. Fehérjetartalma 21 g/100g (szárazanyagban), ami vetekszik a húsok fehérjetartalmával.
Ezt a típusú chilis babot kb. 15 éve készítem így, és már egy jó ideje a kisebbik fiam kedvence, szeretem ha jó paradicsomos, gazdagon fűszerezett és a gabonakolbásztól füstös ízű, valamint a gabonakolbász állagában hozza a darált hús feelinget.
VEGÁN CHILIS BAB GABONAKOLBÁSSZAL
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2-3 ek. olaj
1 db piros pritamin- vagy kápiapaprika kisebb kockára vágva
1-2 db paradicsom kisebb kockára vágva
2 gerezd fokhagyma átnyomva
1 db babérlevél
1 tk. őrölt piros paprika
50 g sűrített paradicsom vagy 1-1,5 dl paradicsomlé
4-5 cm-es darab gabonakolbász
Kotányi vagy más ízfokozómentes Chili con carne fűszerkeverék ízlés szerint
1-2 vörösbab konzerv (ha lehet, cukormentes változatot válasszunk – sajnos némelyiket cukrozzák!)
1/3-1/2 kukorica konzerv
só ízlés szerint
A vöröshagymát kevés vízen és olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.
Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a gabonakolbászt, fűszereket és kevés víz hozzáadásával további pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a leszűrt babot, kukoricát,sót, és annyi vízzel (vagy ha nem paradicsompürét használunk, akkor paradicsomlevével) felöntjük, hogy ellepje.
Pár percig együtt forraljuk.
Ha híg, 1-2ek. kukoricakeményítőt elkeverünk 0,5 dl hideg vízben, és hozzáforraljuk a raguhoz.
A kívánt csípősséget a fűszerkeverék, illetve extra chili mennyiségével állíthatjuk be számunkra ideálissá. Fogyaszthatjuk barnarizzsel vagy más gabonakörettel, de remekül illik hozzá a teljes őrlésű kenyér, vagy tortilla is.
Jó étvágyat! 🙂
◊◊◊
Vissza