NE SODORD ÉLETVESZÉLYBE A KUTYÁDAT AZZAL, AMIT MEGESZEL!

2018 február 20. Dr. Saufert Gyula

Egyre gyakoribb a xilit-mérgezés a házi kedvenceknél. Az egészséges életmódot választó emberek számára az egyik népszerű cukorhelyettesítő a xilit vagy nyírfacukor. Alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. De a kutyáknak sajnos életveszélyes lehet.

 

Embereknél legfeljebb a hozzászokási időszakban figyelhető meg néha hasmenés. Az emberi szervezetben a nyírfacukor nem vált ki inzulinválaszt – ezért olyan népszerű diétás körökben -, de a kutyában akár pár gramm is extrém inzulintermelést, ennek következtében a vércukorszint hirtelen leesését, hipoglikémiás (alacsony vércukorszint) állapotot okozhat, majd súlyos májkárosodást.  Ezért kutyánál (és vadászgörénynél is) súlyos mérgezéshez vezethet! Macskánál azonban még nem számoltak be xilit-mérgezésről.

 

A nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyákban egyes források szerint már kb. 100 mg/testtömegkilogram elfogyasztása után létrejöhet. Egy 10 kg-os kutya esetében 1 gramm-kb. 1 csapott mokkáskanál xilit már 10-60 percen belül súlyos vércukorszint csökkenést okozhat. Egyetlen rágóban kb. 1000 mg xilit van, ami egy kisebb kutya elhullásához is vezethet. A kutyák között jelentős egyedi eltérések lehetnek az érzékenységben.

 

Hogyan kerül a nyírfacukor a kutyába?

 

Sajnos kedvenceink is gyakran édesszájúak, így előfordulhat egy kis sütilopás vagy a gazdi maradékából kap, a xilites finomságból kap egy keveset az állat, esetleg xilites cukorkához, rágógumihoz jut hozzá.

Milyen tüneteket fordulnak elő xilit-mérgezés esetén? Mikor gondoljunk erre és rohanjunk az állatorvoshoz?

 

A nyírfacukor elfogyasztása után először hányás, hasmenés jelentkezik, majd rövidesen a hipoglikémia tünetei is megjelennek: remegés, gyengeség, levertség, reszketés, kóválygó járás, izomgörcsök, ájulás, végül kóma (és a kezeletlen esetekben elhullás).

 

A később kialakuló májkárosodásra utalhat a hányás, hasmenés, sárgaság, testszerte vérzések. A laboratóriumi vizsgálatok és az ultrahang-vizsgálat is a máj elfajulását igazolhatja.

 

Ezen az életveszélyes állapoton gyakran csak infúzióban adott cukorral lehet átlendíteni a kutyát! Fontos, hogy azonnali állatorvosi ellátást igényel!

 

Gyógykezelése:

 

30-60 percen belüli felvételnél érdemes gyors hánytatással próbálkozni. E mellett a gyorsan beadott vénás cukor és infúzió helyreállítja a vércukorszintet és viszonylag gyorsan jobban lesz az állat. Amennyiben sikerült a krízishelyzetet megoldani, a xilit másik – májkárosító – hatására kell koncentrálni és megfelelő májvédő készítményekkel támogatni a gyógyulást. A kezelést vérvizsgálattal nyomon kell követni a teljes felépülésig.

 

A májkárosodás azokban az állatokban is jelentkezhet, akiknél a mérgezés amúgy nem okozott súlyos vércukorszint-csökkenést. Nyírfacukor-mérgezés után hosszú távon májvédő szerek szedése és diéta javasolt. Figyelembe kell venni azt is, hogy a xilit nagyon lassan ürül ki a szervezetből. A teljes gyógyulás akár 6-7 napot is igénybe vehet, a májvédő diétát akár további hetekig is alkalmazni kell.

 

Akik „egy háztartásban” élnek kutyájukkal, azoknak azt  javasoljuk, figyeljenek erre a veszélyre, és lehetőleg más cukorhelyettesítőt használjanak!

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek