MOST MÉG MEGELŐZHETED A TAVASZI FÁRADTSÁGOT!

2018 február 16. Horzsa Krisztina

Senki sem szeret enervált lenni, ha végre itt a jó idő! Tehetünk ellene, egyszerűbben, mint gondolnánk! A szükséges értékes ásványi anyagokokat érdemes bevinnünk a szervezetünkbe, amelyekre testünknek igénye lehet a téli időszakban, egészségünk védelme érdekében, valamint ellenállóképességünk fokozásához.

 

Előző cikkemben ITT olvashattatok az antioxidáns vitaminokról, most pedig következzenek a hideg évszakban számunkra elengedhetetlen ásványi anyagok! No és persze azok forrásai, hogy ne maradjunk nélkülük…

 

Amiről mindenki tudja, hogy kell – vagy mégsem? D-vitamin

 

A szervezetben való képződéséhez elengedhetetlen a napfény, ezért télen is a napsütéses időszakban próbáljunk meg minél többet, de legalább fél órát kint tartózkodni a szabadban.

 

Innen juthatsz hozzá:  tojás, tej, tejtermékek, vegán táplálkozás esetén étrendkiegészítő

 

Erős energia: a vas 

 

Szintén hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, megfelelő vas-ellátottság segíti az az optimális energiafenntartást, így jobban elviselhetjük a rövid nappalokat.

 

A gabonafélék (kivéve a csíráztatott forma) egyik összetevője (fitátok) oldhatatlan komplexet képeznek a vassal. Így aki rendszeresen fogyaszt pékárut valamint étrend kiegészítőként vasat, ügyeljen arra, hogy a kettő között hagyjon néhány óra szünetet.

 

Nyerd meg innen! Mandula, mogyoró, spenót, petrezselyem, chia mag, cékla, vörös bab, mák, csipkebogyó, homoktövis.

 

A csont-jó kalcium 

 

Talán meglepő, de a téli időszakban fontos, hogy a szervezetet ellássuk kellő mennyiségű kalciummal. A megfelelő csont denzitással kiküszöbölhető az esetleges csonttörés, melyet a jeges utak okozhatnak. Kutatással bizonyították, hogy a Ca hiánya izomgörcsöket és nem várt fáradtságot okozott sportolóknál, így a sporttáplálkozás fontos részét képezi a megfelelő kalciumbevitel. Vélemények szerint mérsékli a zsírfelhalmozódást, ezért segít a szálkásításban is.

 

Amiben megtalálhatod: mák, teff, szezámmag, kendermag, tökmag, mandula, szója, sötétzöld levelű zöldségek: petrezselyem, spenót, bazsalikom, valamint a tej, és tejtermékek

Folsav: hangulatfokozó?

 

Szerepet játszik a bőrünk védelmében, de ami a legfontosabb felelős a jó közérzet, az öröm, az optimizmus, az önbizalom fenntartásában. Hiányában a levertség és a téli depresszió könnyen kialakul!

 

Jó kedved érdekében ezt egyed: narancs, hüvelyesek, rozs, spenót, rukkola

 

Ellenállás-turbó: a cink

 

Az immunrendszerünk működése cink nélkül szinte elképzelhetetlen. Az emberi szervezet raktároz bizonyos mennyiséget, ezért minimális bevitelre van szükség, hiánya mégis könnyen kialakul, ha nem megfelelően táplálkozunk. Ilyenkor csökken a szervezet ellenállóképessége, az ízérzés és az étvágy, fokozódik a fáradékonyság.

 

Vegetariánus, vegán táplálkozás esetén a cinkbevitelt célszerű 50%-al megemelni. A nagy mennyiségben fogyasztott gabonák, szárazhüvelyesek, fitát-tartalmuk miatt megkötik a cinket, így megnehezítik annak felszívódását. Jó hír azonban, hogy a növényi alapú élelmiszerek még így is jó cinkforrások!

 

Ezekben van belőle: spenót, shiitake gomba, spárga, mángold, zöldborsó, zab, tökmag, szezámmag.

 

Jó egészséget kívánok! 🙂 

 

A cikk első részéhez kattints ide:

ÍGY PÓTOLD TÉLEN A VITAMINOKAT!
Irodalomjegyzék: Rodler Imre: Tápanyagtáblázat, Medicina könyvkiadó, Bp. 2006 https://dietless.hu/cink-az-eros-immunrendszerertem / https://cleaneating.hu/taplalkozas/teli-vitaminpotlas/
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza

Kapcsolódó cikkek