MENNYI ESÉLY VAN MEGMENTENI A VÁLSÁGBAN LÉVŐ PÁRKAPCSOLATOT?

2018 február 6. Ábrahám Adrienn

Hány százalékban megmenthetőek a válságban lévő párkapcsolatok, házasságok? – teszi fel a kérdést sok kliensem a pártanácsadások első ülésein. Érthető, hogy reményt szeretnének meríteni a statisztikákból egy olyan elkeseredett helyzetben, amikor a szakítás, válás forog kockán. 

 

Mégsem az adatok jelentik a befolyásoló tényezőt… Ismerkedj meg négy valóban fontos tényezővel, ami valóban befolyásolja az esélyeiteket. 

 

1. Hogyan emlékszel a szerelemre?

 

Gondolkodj el, hogy milyen volt a kapcsolatod eleje, miként emlékszel vissza az első néhány évre. Úgy tekintesz vissza rá, mint a „régi szép időkre”? Noha már megfakultak az emlékek, sok nehézség történt, de a megismerkedés, az esküvő felidézése azért halvány mosolyt csal az arcodra? Ez jó hír!

 

Ha nem így van, s a párkapcsolatod már a kezdetektől nehézségekkel küzdött, az olyan lehet, mint a gyenge alapra épült ház. Utólag is lehet alapot erősíteni, de sokkal nagyobb munkával jár, s felmerül a kérdés: érdemes? (Van, amikor igen!) Azt mondják, az emlékek idővel megszépülnek, de ez nem mindig igaz. Van, hogy annyira megromlik egy párkapcsolat, hogy a néhai kellemes percek fényét is sötét felhők takarják, és a hajdani jó emlékek átalakulnak, mintha soha nem is lettek volna. 

 

“Emlékszem Andiék szerelmére. Már a megismerkedésük estéjén izzott körülöttük a levegő, mindenki tudta, hogy ez nem csak egy futó kaland lesz! Hiszen annyira összeillettek…” – mesélte a válás szélén álló házaspár egyik barátja. Andiék egy egész évtizedig álompárnak tűntek, akiket mindenki irigyelt a társaságban. De “valami” megváltozott – ezzel érkeztek a párkapcsolati tanácsadásra. Amikor a megismerkedésükről kérdeztem őket, a történetben nyoma sem volt a barátjuk által elmesélt fantasztikus estének. Helyette összevesztek azon, hogy ki ment oda kihez, és ezt is egymás fejéhez vágták. 

 

Ha úgy érzed, azok közé tartozol, akinek a kapcsolata, házassága nem rendelkezik a kezdeti erőforrásokkal, akkor több energiát vehet igénybe megmenteni a házasságodat, kapcsolatodat. Van, amikor még ilyen esetekben sincs minden veszve: például ha időközben a problémák ellenére is erős elköteleződés (és az elköteleződést erősítő tényezők, pl. gyermek, vállalkozás, világnézet) született közöttetek, amely motivációt ad a nehézségek megoldására.

 

2. Meg akarjátok menteni? 

 

A lehető legfontosabb tényező, hogy te és a társad szeretnétek-e megmenteni a kapcsolatotokat. Természetes jelenség, hogy az egyik fél elkötelezettebb a kapcsolat javítása és a pártanácsadás iránt, míg a másik vonakodva érkezik, kevésbé hisz a változásban. Gyakran csak a tanácsadási folyamat során dönti el valamelyikük, hogy szeretne-e a kapcsolatban maradni vagy sem. A tévhittel ellentétben, a probléma és a megmentési arány nem feltétlenül áll azonos arányban egymással! A szándék sokkal fontosabb.

 

Láttam már házaspárt, akiknek megcsalások sorozatait kellett egymásnak megbocsátani, mégis megmentették a kapcsolatot. De volt olyan is, akiknek csak egy kis odafigyelésre lett volna szüksége a másiktól, de ezt képtelenek voltak megadni egymás számára. Így lehet aprónak tűnő háztartási kérdésekből is válás: az okok ilyenkor mélyebben keresendőek. 

 

Ervin képtelen volt napirendre térni afelett, hogy felesége a munkából hazaérkezve lerúgta a csizmáját a folyosó közepén, majd leült meginni egy pohár teát. “Nekem ez helyettesíti a meló utáni nyugtató cigarettát, amiről már öt éve leszoktam” – mesélte Cili, aki alig várta minden nap ezt a kis délutáni szertartást. Na nem úgy Ervin, aki általában Cili után negyed órával ért haza, és rendszeresen felbukott a középen hagyott cipőkben. Ervin szemében ez nemcsak hanyagság volt és kérésének semmibe vétele, hanem maga a szeretet kinyilvánításának megtagadása is. Ezzel szemben Cili nem akart rosszat Ervinnek, egyszerűen a szabadságot jelképezte számára, hogy hivatali munkája után nem kell szabályokhoz alkalmazkodnia. Látjuk, hogy egyikük számára sem maga a cipő volt a fő mozgatórugó?

           

3. Hajlandó vagy mélyre ásni a megoldásért?

 

Sok olyan eset van, amikor az egyik fél lelki problémái, sérülései, életviteli nehézségei párkapcsolati problémákat okoznak. Szakemberként fel kell ismernem, hogy hol van az a pont, amit már nem lehet vagy nem érdemes pártanácsadás keretében megoldani, hanem egyéni ülésekre van szükség. Ezt a helyzetet nem szabad összekeverni azzal, amikor a felek társuk személyes gondjaival takarózva menekülnek ki a párkapcsolat rossz helyzetének felelőssége alól.

 

Igen, a felelősségvállalás egy olyan kardinális kérdés a párkapcsolatban, amin egész biztosan múlik a siker jórésze. 

 

Gyakran (mindig…? 🙁 ) hallom, hogy az egyik szidja a másikat, miszerint párja „nem normális”, tehát lehetetlen vele párkapcsolatban élni. Persze előfordul, hogy valakivel nagyon nehéz együtt lenni. De gyakoribb jelenség, hogy a gondok tengerében már sokkal negatívabbnak, rosszabbnak látod a társadat, mint amilyen a valóságban. A sérelmek mellett pedig nem tudod érzékelni a jó tulajdonságait.

 

Gyakran kiderül a pártanácsadások során, hogy a kapcsolati boldogsághoz, megoldáshoz a felek egyéni fejlődésére, múltjának feldolgozására van szükség. Bár ez nem hangzik kellemesen, egy nagyon izgalmas önismereti út kerekedhet belőle, amit meglepő módon még a férfiak is szeretni szoktak. 🙂

 

4. Hajlandó vagy bővíteni az eszköztáradat?

 

A párkapcsolat két ember közös lelki és életviteli tere, ahol nem csak az örömök, hanem a problémák is közösek. Ha nincsenek megfelelő eszközeid a krízisek megoldásához, és társad – valamint saját magad!! – boldoggá tételéhez, akkor ez hosszú távon végzetes lehet a kapcsolatra nézve. Ezeket a módszereket el kell sajátítani, meg kell tanulni – nem, sajnos nem tanultad meg az iskolában.

 

Az is óriási tévhit, hogy elég csak megtalálni az Igazit, a Nagy Ő-t, és akkor már nem lesznek mélypontok, már nem kellenek jó módszerek a párkapcsolat fenntartásához, csak romantikusan együtt olvassuk a könyvet összebújva a kanapén. Ez a módszer mindössze a hollywood-i filmvásznakon elegendő – de erről még olvashattok bővebben a jövőben.  

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek