TESTÜNK BELÜGYMINISZTÉRIUMA

2018 január 30. Tóth Gábor

Az egészségünket befolyásoló tényezők egyik legfontosabbja a bélrendszer állapota és a bélflóra. Ugyanakkor a bélrendszerünk státusza az étrendünktől is nagyban függ, sőt idővel meg is változhat, ha helytelenül élünk.

   

Immunrendszerünk központja

 

Az emberi szervezet immunrendszere szempontjából különleges figyelmet érdemel a szervezetünkkel együtt élő, betegséget általában nem okozó mikroorganizmusok csoportosulása, az úgynevezett normál bélflóra, ezen belül is a hasznos bélflóra. 

 

A baktériumok száma a bélcsatornában, főleg a vastagbélben jelentős. A vastagbélben több, mint százmilliárd (!) élősejt található 1 gramm béltartalomban, amely mutatja különleges fontosságukat. A colon hatalmas csíraszámából adódóan a széklet tömegének jelentős részét a bélrendszeri mikrobák teszik ki. (A felnőtt ember szervezetében élő bélbaktériumok összesen mintegy másfél kilogrammot nyomnának!) A bélben élő mikroorganizmusok között vannak hasznosak, károsak és „kétarcúak” is.

 

Az anyatejes tápláláskor és azután

 

Születés után az anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában eleinte hasznos  fajok foglalnak helyet, majd vegyes táplálkozásra való áttérés során ezeket felváltják az előnytelenebb fajok, spórás baktériumok, egyéb tejsavbaktériumok és élesztőgombák. Anyatejjel táplált csecsemőknél a hasznos flóra aránya a flórán belül 95-98 %.

 

Ha felborul az egyensúly, könnyebben megbetegszünk

 

A vastagbél mikroflórájának összetétele és az emberi egészség között közvetlen kapcsolat áll fenn. A káros anyagcsere termékeket termelő fajok túlsúlya hosszabb távon májkárosodáshoz, irritábilis bél szindrómához, candidiasishoz (köznyelven candida), magasabb koleszterin szinthez vezethet. Az előnyös flóra képviselői ugyanakkor a szérumkoleszterinszintet és az érelmeszesedés esélyét csökkentik, a nyálkahártya immunitást stabilizálják, csökkentik az elhízást, és redukálják a vastagbélrák és az irritábilis bél-szindróma kialakulási esélyét.

 

Az előnyös flóra továbbá visszaszorítja a kórokozókat, valamint a fertőzések és allergiák kockázatát csökkentik. Gyulladáscsökkentő anyagokat, vitaminokat (K, B1, B2, biotin, folsav, B12) termelnek, hámosítják a bélfalat és „párbeszédet” folytatnak a bélfallal (cross-talk) a hatékony védelem érdekében. A táplálékért való verseny révén visszaszorítják a káros fajok szaporulatát.

 

A jó hír, hogy nálunk van az irányítás annak érdekében, hogy belső működésünk az egészségünket szolgálja! Kattints IDE, és olvasd el, mit tehetsz érte az étkezéseddel! 

 

◊◊◊

 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek