SZERVEZETÜNK PROFESSZORA, AZ ALMAROST

2018 január 30. Tóth Gábor

Cikksorozatunk előző részeiben már volt róla szó, hogy miért extra fontos a rostdús táplálkozás. Ezen belül is kiemeljük az egyik legtökéletesebb rostforrást, az almát, ami szervezetünk egyik főtámogatója lehet, s amiből többféle úton is juthat egészséges anyagokhoz a szervezetünk. 

 

(A rostokkal kapcsolatos alapismeretekről ITT, más kiváló rostforrásokról pedig IDE kattintva olvashatsz előző cikkeinkben.) 

 

Az almából többféle értékes rostanyag származhat: az alma magháza hasznos cellulózforrás, így ennek szárított őrleménye is közkedvelt, de a piros almahéj szárítva szintén segíti a szervezetünket. Nézzük meg, hogy hogyan! 

A rostok egyik legfőbb képviselője a pektin, s a legszuperebb forrása a citrusfélék mellett maga az alma. 

 

A feldolgozóüzemekben képződő almatörköly „zárt értékesítési rendszerben” mozog, amíg drága funkcionális készítményekké, tisztított pektinné „alakul át”, majd forgalomba kerül például fogyasztóitalokban vagy lekvárok sűrítőanyagaként.

 

Ezt fogyaszd, ha az édes ízt szereted!

 

Az alma szárazanyagát sokan fehér színűnek gondolják, mivel az alma húsa és magháza fehér, színtelen. Valóban igaz, hogy az alma gyümölcshúsából gyártható fehér színű rostanyag is, az almapektin vagy almapor (almarost). Ez azonban gyakran nem tartalmazza az alma színes részeit (héját), illetve magházát és magját sem.

 

Pedig az alma magházának rostjai nagyon hasznosak lehetnek szervezetünk számára, így nem érdemes “lemaradni róla”! A szárított almamagház-őrlemény kellemesen édes ízű, s nagy mennyiségben tartalmazza a magház speciális cellulózait. Érdesebb, rostosabb jellegű anyagról van szó a “sima” almaporhoz képest, amely kiemelten védi a beleket.

   

Segítség jópár problémához

 

Az almából származó magas pektin- és cellulóztartalmú nyersanyagok, rostkészítmények kiváló segítséget adhatnak azoknak, akik székrekedéssel, illetve magas koleszterinszinttel küzdenek.

 

A pajzsmirigybetegek inasa

 

Mivel az almamagház őrlemények magát az almamagot is tartalmazzák, az ilyen jellegű nyersanyagokban az almamag természetes jódtartalma is megtalálható, amely egyes pajzsmirigy betegségek esetén (alulműködés) hasznos lehet. Itt is jó hír, hogy ezek édesebb ízűek, természetes cukrokat hordoznak, hiszen általában nem préselt alapanyagokból készülnek.

 

Rostforrás cukorbetegeknek is

 

Ezen őrlemények mellett léteznek olyan rostforrások is, amelyek a teljes almát tartalmazzák (a lé kipréselése, majd a visszamaradó törköly szárítása után), vagyis a piros almahéjat is, a magház és gyümölcshús rostjai mellett. Ezeket a termékeket alacsony cukortartalma révén olyanok is fogyaszthatják, akik az édes almatermékeket nem, vagy csak korlátozásokkal ehetik (cukorbetegek, candida betegek).  A fent említett, az almahúsban lévő pektineken és a magház cellulózain túl a héjban lévő piros színanyagok vitaminszerű tulajdonságait is tartalmazzák (polifenolok, bioflavonoidok, antocianidok), valamint a nyomelemek és vitaminok együttesen igen hatékony betegségmegelőző koktélként működnek. Íze azonban inkább natúr, tehát nem édes jellegű, hanem semleges.

 

◊◊◊

 

           

 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek