A SZERVEZET BŰNÖZŐI: A SZABAD GYÖKÖK

2018 január 30. Tóth Gábor
A szabad gyökökkel és az antioxidánsokkal kapcsolatos kutatások nagy szerepet kapnak a rákbetegségek megelőzésében. Megérte a hosszú út, melynek révén már sok ismeretünk van az antioxidánsokról.

   

Az emberi testben többszintű, komplex védelem fedezhető fel az “idegen sejtekkel” szemben: ezek  az egészséges sejtektől eltérő működést mutató, idegen genetikai állománnyal rendelkező sejtek. Ezt a védelmet az étrend és életvitel nagyban befolyásolja.

 

Elmondható, hogy a rákbetegségekkel szemben a megfelelő védőanyag bevitele és az egészségtudatos szokásrendszer nagyobb védelmet nyújthat, mint a hagyományos, kissé rendszertelen, esetleges étrendek. Tény persze, hogy a genetikai háttér is befolyásoló tényező, ezért fontos a szűréseken is részt venni, és önellenőrzést végezni az orvosi tanácsok alapján (pl. női otthoni emlővizsgálat). Szintén említhető a sport szerepe, a testzsír-arány csökkentése, valamint az izomtömeg növelése (hölgyeknél is, az ösztrogén-háztartás miatt), így a kötőszövetben esetlegesen létrejövő folyamatok esélye csökken.

 

Kutatások

 

Az egészségvédelem legfontosabb területéhez tartoznak az emberi szervezetben lejátszódó oxidációs folyamatok, valamint az azokat ellensúlyozó-védelmi vonalakat képező antioxidáns rendszerek. A kutatások e tekintetben két fő nyomvonalon haladtak: 1.) Vizsgálták a szabad gyökök létezését és keletkezését a belső biokémiai átalakulások, az energiatermelő folyamat során. 2.) Emellett keresték azokat a vegyületeket, növényi hatóanyagokat, melyek révén a „gyökfogó”, antioxidáns működések hatékonysága fokozható, ezáltal a betegségmegelőzés eredményesebb lesz.

 

Nagy mérföldkő volt, amikor 1936-ban Rusznyák és Szent-Györgyi igazolták, hogy a flavonoidoknak létfontosságú szerepük van a növényekben, és az emberi szervezetben vitaminszerű hatással bírnak (P-vitaminnak nevezték el). A későbbi évtizedek során sorra jelentek meg a szakmai publikációk, melyekben sikerült igazolni, hogy a kísérleti állatok életkilátásai javíthatók az egyes antioxidánsok (E-vitamin vagy tokoferol) adásával. (Harman,1968)

 

Oxidáció és szabad gyökök

 

Az antioxidánsok szerepe az úgynevezett szabad gyökök agresszív hatásainak visszaszorítása. Miért van szükség erre a védelemre? A reaktív molekulák a szervezet „bűnözői”, melyek támadást intéznek sejtjeink felé. A szabad gyökök az elvesztett elektronjaikat próbálják pótolni a környező szövetekből, melynek során különféle biológiai molekulákat (zsírokat, fehérjéket, DNS-t) károsítanak. Az ilyen támadások során az áldozatul esett sejtek stabilitás helyett szétesnek, és a szövetek károsodnak. A sérült sejtek, szövetek „utóélete” (eltávolítás, vagy alvó ráksejtek létrejötte, stb.) az immunrendszer gyorsaságától, hatékonyságától függ.

 

Növekvő igények, csökkenő bevitel?

 

Az oxidatív folyamatok megbetegítő hatása általánosan két fő okra vezethető vissza: 1.) Az étrenddel bevitt antioxidánsok alacsony szintje (étrendi tényező) 2.) A normál beviteli érték melletti megnövekedett szabad gyök képződési sebesség (életmódbeli tényezők: stressz, fertőzések, sugárzások, mozgáshiány vagy túledzettség, dohányzás, szmog, vegyi terhelések, stb).

 

A szabad gyökök részt vehetnek a szívinfarktus, agyvérzés, egyes rákbetegségek kialakulásában, egyes immunfolyamatok gyengítésében, a Parkinson kór, a dohányzás okozta tüdőbetegségek, ízületi problémák, gyulladásos folyamatok, érkárosodások (plakképződés) és szembetegségek (hályog) létrejöttében. Roncsolhatják a kollagénfehérjéket a bőrben, ronthatnak egyes enzimes folyamatokat (protein károsítás), és a nukleinsav-bázisokat is elérhetik (DNS károsodások, daganatsejtek kialakulása). Rongálhatják a sejtmembránt, gyengítik az érzékelő mechanizmusokat, és több szinten is elősegítik a ráksejtek létrejövetelét.

 

Hogyan győzheti le a megfelelő táplálkozás a szervezet fent nevezett ellenségeit? A következő részben, ITT elolvashatod!

 

◊◊◊

 

           

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek