SEGÍTSÉG, LESÉRÜLTEM! – avagy a sportoló sérülten is sportoló

2018 január 30. Gombás Nikoletta
A munkámból (ami a hobbim is) adódóan talán az átlagosnál többször találkozom lesérült, bajokkal küszködő futókkal, sportolókkal. A legtöbben természetesen azt fájlalják – teljesen jogosan és érthető módon -, hogy nem élhetnek a szenvedélyüknek: hiányzik a mozgás, mégpedig A Kedvenc, amely megszabadít a napi gondoktól, amiben sikeresek vagyunk, amit megszoktunk, szóval ami a miénk.

Ez a cikk annak a kifejtése lesz, hogy mit is jelent, amikor azt mondom, hogy a sportolónak sérülten is sportolóként kell hozzáállnia a kialakult helyzethez.

  Lesérülsz, hetekre, talán hónapokra kiesel a megszokott kerékvágásból. Nézed, ahogy fogyatkozik a vádlid, és érzed, hogy kezdesz feszült lenni. Ilyenkor az ember hajlamos elengedni magát, hiszen az első pillanatokban, napokban a pihenésé a főszerep, csakhogy aztán sokszor ez meg is marad, viszont az önsajnálat relatíve kevés szénhidrátot éget el.   Pedig aki sportoló, akit tényleg a cél, az eredmény éltet, az még a sérülésből is nyertesen jöhet ki.    Fogd fel úgy, hogy most ez a feladatod. Ebben kell nagyon jól teljesítened ahhoz, hogy utána tovább tudj lépni, és nem csak vissza tudj térni a pályára, de akár erősebb lehess, mint annak előtte voltál.   Mit értek ezalatt?  
•  Pihenés: Ha pihenni kell, akkor végre azzal gazdálkodhatsz szabadabban, ami a legdrágább: az időddel. Íme, itt a lehetőség, hogy kicsit tovább alhass, vagy találkozz a rég nem látott gimnáziumi osztálytársaddal. Hogy kipróbáld a nagymama hatlapos receptjét (persze csak egészséges verzióban). Hogy kiolvasd az Anna Kareninát, vagy akár a Runner’s World összes eddigi számát. Elviheted a gyerekeket moziba, a feleségedet színházba, dögönyözheted a kutyát, átültetheted a szobanövényt, megszervezheted a nyaralást. Amikor a saját esküvőmre készültem, egy ügyesen túlnyújtott deréknak köszönhetően háton fekve lyukasztgattam az ajándékkártyákat és kötöttem rá őket masnival az ajándékokra, ha már annyira ráértem.

Pihenőidőszakra akkor is szükség van, ha év közben nem ér semmi baj. Használd ki ezt a nem kért lehetőséget, és tényleg pihenj.

 

•  Keresztedzés: Ha a futást kell jegelni, akkor még mindig szóba jöhet a bringa vagy az úszás. Van rá esély, hogy ízületi problémára a bringát ajánlotta a doki, gerincbajokra pedig az úszást emlegette, hát rajta, ne csak bólogass, hanem vegyél bérletet és irány a medence! Utána pedig a szauna, hiszen, kinek van ideje/módja munka-sport-család mellett szaunázni járni? Mindkét mozgással fenntartod az edzettségedet, új izomcsoportokat mozgatsz meg, fejleszted a tüdőd, és közben szépen lassan rehabilitálódsz. Ismerek olyat is, aki így lett futóból triatlonista…

 

•  Erősítés: Lábra sérültél? Erősíthetsz felsőtestre. A válladat rántottad meg? Dolgozz fenékre. Nem kell ezt sem túlbonyolítani, nem muszáj hozzá fitneszbérletet váltani, elég, ha plankelsz, vagy bármilyen más, saját testsúlyos gyakorlatot keresel. Figyelj arra, hogy olyan gyakorlatokat végezz, amelyek nem károsak (a felülést például felejtsd el). Ha nem vagy benne biztos, tölts le olyan alkalmazást a telefonodra (pl. Nike Training Club), amelyben megbízhatsz, hiszen profik állították össze, akik nem kockáztatnak. Mire újra visszatérhetsz a fősportodhoz, lesz egy szépen kidolgozott karod, laposodó hasad, erős hátad! 

 

•   Jóga: Nem véletlenül vagyok rajongója, hiszen rehabilitáció szempontjából mérhetetlenül nagy eszköztárral bíró, hatékony és mégis gyengéd mozgásforma. Nincsenek benne ugrások (kivéve persze a haladó ashtangát és hasonlókat), hirtelen mozdulatok, minden lépésnél a neked kellő mélységig mész bele a pózba, a légzéseddel segítheted és kontrollálhatod magad, egyszerre erősödsz a mélyizmok szintjén és nyújtasz is. Óra végére itt is elfáradsz, de óra közben nem történik semmi drasztikus, és ellazultan, felfrissülten távozhatsz a teremből. Sérülésből persze ezerféle van, jógán is figyelj arra, hogy semmi ne okozzon fájdalmat, ez a te felelősséged is! Ne akard a nyakad mögé hajtogatni a lábaidat, most nem ez a cél! Ha pedig óra elején beszélsz az oktatóval, és tájékoztatod a sérülésedről, esélyt adsz neki is arra, hogy csak biztonságos gyakorlatokat adjon. 

 

•  Tájékozódj: Járj alaposan utána annak, hogy miért sérültél, miért ott és miért úgy. Ehhez nem elég egy orvosi lelet! Gondold végig, mi vezetett idáig, vannak-e olyan szokásaid, vagy beidegződések, merevségek, esetleg párhuzamos problémák, amik ide juttattak. Érdemes erre időt és energiát áldozni, de kell hozzá az is, hogy nyitott légy. Ha folyton sérülsz, befelé is tekinthetsz, nem biztos, hogy mindig a járdaszegély a bűnös. Menj el manuálterapeutához, gyógymasszőrhöz, alternatív terapeutákhoz, egyéni jógaórára, gyógytornászhoz, olvass fórumokat (igen, a sok zagyvaság között néha ott a válasz!), beszélgess másokkal, de legeslegelsősorban jó alaposan nézz végig saját magadon, hogy honnan eredhet a probléma. Csak bátran és őszintén! A cél az legyen, hogy ha ezen túlvagy, akkor soha többé ne kelljen vele ismét szembesülni.

 

Ha jobban belegondolok, ez így nem kevés feladat, bizony, sokkal több, mintha csak süppednél bele a kanapéba és az önsajnálatba. Minden lépés fontos, a fentiek mindegyike elvezet ahhoz, hogy a sérülésed után egy sokkal erősebb, stabilabb, és okosabb sportoló lépjen újra a pályára.

 

Még a sérülés is egy az élettől kapott lehetőség, csak rajtad múlik, mit hozol ki belőle!

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek