ROSTOKKAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

2018 január 30. Tóth Gábor

Ha azt a szót mondjuk, hogy “rost”, a legtöbbeknek mindössze az úgynevezett rostos gyümölcslevek jutnak eszébe. Pedig ennél sokkal többről és fontosabbról van szó: a rosthiányos étrend számos betegség előszobája. 

 

Nemcsak emésztőszervi problémákat okozhat, ha nem fogyasztunk elég rostot, de ehhez először is ismerjük meg őket közelebbről, mivel a rostok között különbség van, s ez az élettani hatásaikat is befolyásolja.

 

A rosthiányos táplálkozás szerepet játszhat az elhízás, számos gyomor- és bélrendszeri, epe- és hasnyálmirigy betegség, a II. típusú cukorbetegség, egyes szív- és érrendszeri problémák (érelmeszesedés, agyi történés, szívinfarktus, visszérbetegségek, aranyér) és rákbetegségek (vastag- és végbélrák, emlőrák, stb) kialakulásában.

 

Az élelmi rostok között megkülönböztetünk vízoldékony és nem vízoldékony rostokat. Az előbbibe tartoznak például a pektinek, az utóbbiba a cellulózok. Az emberi táplálkozásban mindkét fő csoport képviselőinek nagy szerep jut, hiszen mind a bélhámsejtek megfelelő védelme, mind a káros anyagok megkötése fontos a bélben.

 

Emellett a nevezett rostok szerepet játszanak a teltségérzés fenntartásában – így a diétázók körében is fontos pozíciót töltenek be – , a vércukorszint egyensúlyban tartásában, a koleszterin megkötésében, a hasznos bélbaktériumok szaporodási felületének biztosításában, valamint a bélizomzat erősítésében, a megfelelő anyagcsere kialakításában (a vastag- és végbél védelmében) is.

       

Az említett betegségek elkerülése érdekében élelmi rostban gazdag növényi ételeket javasolt fogyasztani, méghozzá naponta! Előnyösek az olyan élelmiszerek, amelyek koncentráltan tartalmaznak bizonyos rostokat, például inulint (csicsóka- és cikórialapú termékek), cellulózokat és pektineket (préselt magőrlemények, darált lenmag, útifűmaghéj, cukorréparrost, almarost, stb.)

 

Cikksorozatunk következő részében közelebbről is megismerkedhetsz a zseniális rostforrásokkal, kattints IDE

 

◊◊◊

 
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek