HOGYAN FŐZZÜNK BE CUKOR ÉS TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL?

2018 január 30. Ételem.hu

Sokat hallunk az adalékanyagok és tartósítószerek hatásáról, így felmerülhet bennünk a kérdés: hogyan főzzünk be egészségesen? Elállnak-e a lekvárok, gyümölcslevek tartósítószer, illetve cukor nélkül? Két példán, a szilvalekvár és paradicsomlé eltevésén keresztül bemutatjuk, hogy ez lehetséges.

 

Miként oldható meg, hogy noha nem kerül tartósítószer a lekvárba, mégse romljon meg? A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében, valamint a csavaros fedél (lapka) épségében rejlik, emellett a konyhai higiéniai szabályok betartására is ügyelünk kell.

 

A befőttes üvegeket mosószeres vízben, gondosan elmossuk (pl. flóraszeptet használhatunk), majd alapos öblögetés következik kétszer vagy háromszor. Ezután meleg ecetes vízben öblítjük el az üvegeket és tiszta konyharuhára borogatjuk szájukkal lefordítva (10 liter vízhez 1 liter 20 %-os ecetet számolunk).

  

A mikroorganizmusok egyik része lúgos, a másik része savas közegben elpusztul. A jól záródó, ép kupakokat ugyanígy mossuk el és azokat is egy konyharuhával leterített tálcára helyezzük szájukkal lefelé. Végül betakarjuk egy másik konyharuhával.

 

Hogyan készítsük a szilvalekvárt? 

   

A szilvalekvár éppen egy „könnyű” példa, hiszen ezt hagyományosan cukor és tartósítószer nélkül készítjük, pektintartalma és természetes cukortartalma öntartóssá teszi. Ugyanakkor a szilvalekvárt sem feltétlenül kell sűrűre főznünk vagy sütnünk, mint a régiek tették, hiszen ha okosan végezzük, a hígabb lekvár is eláll, sokkal kevesebb munkával.

   

Az ép, megmosott gyümölcsöt kimagozzuk és egy magas falú lábosba, illetve fazékba tesszük (így kevésbé “köpköd”). Folytonos kavarás mellett felforraljuk, és ezután még kb. 20-30 percig főzzük. Így hígabb lekvárt kapunk, de ha tovább főzzük, sűrűbb lekvárt is előállíthatunk. Az üveget állítsuk egy porcelán tányérba (azért, hogy ne repedjen meg az üveg), és széles torkú tölcsér segítségével könnyen teletölthetjük. Ezután – amennyiben szükséges – töröljük le az üveg szájáról a rácseppent lekvárt és gyorsan zárjuk le a kupakkal. Tegyük takarók közé és hagyjuk ott másnapig. Címkézzük fel és állítsuk a kamarába a helyére. Felnyitáskor ízlés szerint édesíthetjük mézzel. Főzéskor is tehetünk bele mézet, de így annak hatóanyagai elpusztulnak. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen csorba az üveg, és a kupakok is épek, jól záródók legyenek. A kupakot gondosan szorítsuk rá az üvegre. 8 napig tartsuk szemmel a lekvárt, és ha mindenre figyeltünk, nem romolhat meg.

 

Javaslat: Ha nem bízunk ebben az eljárásban, először csak néhány üveggel tegyünk el így lekvárt és ha a kísérlet sikerült, s tapasztaltuk, hogy a módszer működik, akkor már teljes bizalommal fogunk elkészíteni nagyobb mennyiséget is. Bármilyen lekvárt tehetünk el ilyen módon. Van, aki a forrón letöltött és gondosan lezárt terméket átfordítja és feje tetejére állítva tárolja, ez is jó megoldás lehet, amennyiben a lapka légmentesen zár.

 

Paradicsomlé egészségesen

   

Az üvegeket a fent említett módon mossuk el, a fedelekkel, ill. kupakokkal együtt. (Csak fém alapú kupak jó!). A megmosott paradicsomból vágjuk ki a szár maradványát, daraboljuk fel, majd paradicsom passzírozón daráljuk le. Egyszerre 6-8 litert tegyünk fel főzni. Folyadékhőmérővel mérjük a hőfokot, és 85oC-ig hevítsük. (Ahol nincs folyadékhőmérő, ott felforraljuk a levet.) Ezután zárjuk el alatta a gázt és egyesével palackozzuk üvegekbe. Az üveg szájáról töröljük le a rácseppent levet, majd gondosan zárjuk le. Tegyük takarók közé száraz dunsztba és másnap állítsuk a polcra a helyére. 85oC-on minden gyümölcslevet eltehetünk télire, ezen a hőfokon elpusztul minden romlást okozó mikroorganizmus.

   

A cukor régtől fogva hozzátartozik az otthoni befőzéshez, hiszen sűríti a terméket (ozmotikus vízmegkötés), azonban az eltarthatóságot a hőhatás, a száraz dunszt és a higiénia együtt hozza létre, így ma már a cukor is feleslegessé válhat.

 

A leírt alapelvek és gyakorlati tanácsok szem előtt tartásával mindenki természetes és egészséges lekvárokat, gyümölcsleveket és püréket tehet a család asztalára a téli hónapokban is.

 

Sok örömet kívánok mindenkinek a befőzéshez és ne feledjük, a mélyhűtés, fagyasztás is egy alkalmas, a befőzéshez képest kíméletesebb, ám költségesebb eljárás.

 

Készült: Nagy Ágnes, pedagógus leírása nyomán

 

◊◊◊

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza

Kapcsolódó cikkek